Rize'de Fabrikaları Yıkmayın

Rize'de Fabrikaları Yıkmayın
MHP Rize il başkanı Zeki Mayi, Taşlıdere Çay Fabrikasının yıkılmasına tepki göstererek, Çaykur’un özelleştirilmeye hazırlanıldığını söyledi.

İmdat Sütlüoğlu'nun genel müdürlüğe atanmasının ardından zarar etmeye başladığı duyurulan ve sanayi kuruluşları arasındaki sıralamada bir bir basamak kaybeden Çaykur, muhalefet için de malzeme olmaya devam ediyor.

Genellikle çay sezonunun başladığı Mayıs aylarındaki uygulamalarıyla üreticilerin tepkilerini çeken ve eylemlerin odağı haline gelen Çaykur, ilk kez çay sezonu olmamasına rağmen gündem oldu.

Çay sezonunun sona ermesine rağmen bu kez Çaykur, RTE Üniversitesine devredildiği için kapatılan Taşlıdere Çay Fabrikasıyla tepki aldı.

yol-kesme-1.jpg

Üreticiler, Taşlıdere çay fabrikasının kapatılmasına tepki göstererek, üst üste yaptıkları eylemlerle hem Çaykur, hem genel müdür ve hem de başbakan ile siyasi iradeyi hedef alarak eylemlere başladılar.

Sahil yolunu trafiğe kapatarak sesini duyurmaya çalışan üreticilerin, "Başbakan, genel müdür, Hasan Karal, Bakan Yazıcı nerede?" şeklinde attıkları sloganlar dikkat çekerken muhalefet partileri de hükümete Çaykur üzerinden yüklenmeye devam ediyor.

TBMM'de CHP'nin çay konusunda yaptığı çalışmalar ve Rize'de MHP İl Yönetiminin muhalefeti, gündemi belirlerken henüz çay mevsimi gelmeden ortamın gerilmesi, buna karşı genel müdürün ise gazeteciler ve siyasetçileri mahkemelere verip dava etmesi Rize'de tansiyonu yükseltmeye devam ediyor.

Bu arada AK Parti Rize il ve ilçe yönetimlerinin de icraatlarıyla, siyasete malzeme sağladığı için genel müdür Sütlüoğlu'na tepkili oldukları öğrenildi.

MHP’DEN TAŞLIDERE’NİN KAPATILMASINA TEPKİ: ÖZELLEŞTİRMENİN AYAK SESLERİ Mİ?

MHP Rize il başkanı Zeki Mayi, Çaykur Taşlıdere Çay Fabrikasının yıkılmasına tepki göstererek, tüm bu yapılanların Çaykur’un özelleştirilmesine alt yapı hazırlığı olduğunu öne sürdü.

“Siyasal iktidar Çaykur’u gözden çıkardı” diyen Mayi, “Bunun açık örneğini son günlerde Çaykur’un hayata geçirmeye çalıştığı uygulamalardan görmek mümkündür. Bugün Taşlıdere Çay Fabrikasını ortadan kaldırıp yerine başka bir fabrika yapmaması Rize halkının büyük tepkisine neden olmaktadır. Bizim de MHP teşkilatları olarak, bu tepkilere kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Özellikle çay kanununa karşı başlatmış olduğumuz çalışmalarla 9. Kalkınma Planı içerisinde 2007–2013 yılları arasında özelleştirilecek olan Çaykur’un bu politikalarının, üreticimize zarar vereceğini günlerce anlatmaya çalışmıştık. Bugün görüyoruz ki Güneysu Çay Fabrikası kapatılmıştır. Çaykur Güneysu Çay Fabrikası Ulucami Çay Fabrikasına taşınarak, Güneysu’da iki fabrika teke düşürülmüştür. Adı da ‘biz burada kapasite artırımı yapıyoruz, 150 ton kapasitesi olan fabrikayı 250 ton’a çıkaracağız, müstahsilimizin sıkıntılarını gidereceğiz’. Hâlbuki bundan evvelki hükümetler çay politikaları hakkında her ne kadar yanlış politikalar ortaya koymuşsalar da Zihni Derin Çay Fabrikasının yerine hemen Çiftekavak’ta ikinci bir fabrikayı yapmak suretiyle ikinci dönem imalata yetişecek şekilde fabrikayı hayata geçirmişlerdir.” dedi.

SIRADA YIKACAĞINIZ HANGİ FABRİKA VAR?
Mayi konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çaykur’u özelleştirmeyeceğiz diye Rize’ye geldiğini söyleyen Sayın Sütlüoğlu’na biz buradan sesleniyoruz. Güneysu Çay Fabrikası’nı yıktınız, yerine bir fabrika yapmadınız. Şimdi geldiniz Taşlıdere Çay Fabrikasını yıkıyorsunuz. Yerine Salarha Deresi’nde Çorapçılar Mahallesi’nde, Taş Ocağı’nın olduğu yerde bir fabrikayı yapmanız gerektiği halde, neden fabrikayı yapmadan bu fabrikayı yıkıyorsunuz ve sırada hangi fabrikalar var?

"ÖZELLEŞTİRMENİN ALT YAPISINI HAZIRLIYORSUNUZ!"
Çaykur’daki alt birimlerden özelleştirmeye başlandığını öne süren MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, “Hangi fabrikaların içerisinde; yemekhaneyi, güvenliği özelleştirerek özelleştirmenin alt yapısını hazırlıyorsunuz? Biz size buradan yine bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Çayı özel ürün statüsüne alın dedik duymadınız. Denetim belgesini hayata geçirin demiştik duymadınız. Çay kaçağını organize suçlar kapsamına alın dedik duymadınız. Hani Çaykur zarar etmeyen bir kurumdu ne oldu da şimdi Çaykur’un 75 MilyonTL zarar ettiğini açıklıyorsunuz? Neden Çaykur zarar etti? Yoksa bütün bunlar Çaykur’un özelleştirilmesi için yapılan senaryolardan biri midir? Çıkın bu gerçekleri çay üreticilerine, Rize halkına açıklayın. Bugünden sonraki süreçte MHP olarak sizin yanlış çay politikalarınızı her fırsatta eleştireceğimizi ve karşınızda duracağımızı özellikle ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.