Rize'de Feretiko Üretimi

Rize'de Feretiko Üretimi
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, eğitim verilen kadınlardan 3-4 bininin sektörde kalıp üretmeye devam etmesi halinde Rize bezinin (feretiko) ihya olacağını söyledi.

Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, ilde feretiko dokumacılığının canlandırılması için bir süredir çalışma yürütüldüğünü belirterek, bu kapsamda kullanılmayan eski köy okullarının tamir edilip feretiko atölyesi haline getirildiğini belirtti.

Toplam 50 okulun feretiko atölyesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini bildiren Hacımüftüoğlu, ''Bu çalışmanın yanı sıra 9 bin civarında kadınımıza da feretiko dokumacılığı öğretildi. Dokumayı öğrenen kadınlardan 3 bininin feretiko atölyesine dönüştürülen eski okullarda istihdam edilmesi planlanıyor. Atölyelerin bir bölümünde kreş oluşturulması da kadınların bu yerlerde çalışmasına kolaylık sağlıyor. Böylece çocuklarını da yanlarında bulundurabiliyorlar'' dedi.

Eğitim verilen kadınlardan 3-4 bininin sektörde kalıp üretmeye devam etmesi halinde Rize bezinin ihya olacağını vurgulayan Hacımüftüoğlu, şunları kaydetti:

''Derepazarı'nda bir kişi, kendi üretimi ile ilgili Samsun Vezirköprü'de sözleşme imzalama aşamasında. İpliğini de Rize'de ürettiğimizde başından sonuna kontrolümüzde bulunacak bir ürün olacak. Günümüzde organik ürünlerin önü açık. İnsanlar daha sağlıklı barınmaya, giyinmeye önem veriyor. Bu sürecin tamamını kontrol edebilir hale getirdiğimizde ürün hakkında yüzde 100 güvence verebileceğiz. Bu nedenle sektörde çalışanlar, sanıyorum önümüzdeki dönemlerde daha iyi kazanacaklar. Çünkü farkındalık oluşuyor, bu da beraberinde talebi getiriyor.''