Rize'de Finansal Okuryazarlık Eğitimi

Rize'de Finansal Okuryazarlık Eğitimi
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği’nin (FODER) gözetiminde yürütülen '3Kumbara Projesi' ile Rize’de 2 bin öğrenciye finansal okuryazarlık eğitimi verildi.

Doğuş Grubu sponsorluğunda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Para Durumu’nun katkısıyla yürütülen 3Kumbara Projesi kapsamında 4. sınıf öğrencilerine verilen finansal okuryazarlık eğitimi pek çok ilde yaygın olarak sürdürülüyor. 3Kumbara, Çayeli ilçesi Merkez Ortaokulu’nda gerçekleştirdiği eğitimle Rize’de toplam 2 bin çocuğa ulaşmış oldu. Bugüne kadar 50 bin çocukla buluşan proje kapsamında 2017’ye kadar 500 bin çocuk finansal okuryazar olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği, Para Durumu’nun katkısı ve FODER'in gözlemciliğinde yürütülen projede çocuklara tasarruf bilinci aşılanırken; para, istek, ihtiyaç kavramları da eğlenceli bir yolla anlatılıyor. Eğitimler süresince öğrencilere hedef belirleme sistematik bir şekilde aktarılırken, öğretmenler ve ebeveynler de eğitim sürecine dahil ediliyor. Proje kapsamında yürütülen çalışmalardan bir diğerini ise, öğrencilere girişimcilik ruhu kazanmak ve para kazanmayı deneyimlemeleri için düzenlenen panayırlar oluşturuyor. Eğitimlerin etkinliğinin Infakto Araştırma Şirketi tarafından ölçüldüğü projede, öğrenciler eğitim öncesi ve sonrası testlere tabi oluyor. Toplam 11 kişiden oluşan ve hepsi sınıf öğretmenliği formasyonu almış Para Durumu eğitmen kadrosu ile 10 ilde gerçekleştirilen eğitimlerin önümüzdeki yıl da devam etmesi planlanıyor. 2017’ye kadar proje ile ulaşılacak öğrenci sayısının 500 bin olması hedefleniyor.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı Özlem Denizmen, amaçlarının çocuklara para yönetimini öğretmek olduğunu belirterek “3 kumbaramız var. Harcama, biriktirme ve paylaşmak. Çocuğa eline geçen her 1 liranın kıymetini bilmesini gerektiğini ve aynı zamanda bu parayı 3’e bölmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bir kısmını tost ve ayran alması bir kısmını paylaşması ve bir kısmını da hedefleri için biriktirmesini öğreten eğitim programıdır. 4 yılda 5 00 bin öğrenci ve veliye ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.