Rize'de gıda denetimleri

Rize'de gıda denetimleri
Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, denetimlerinde gıda kanununa aykırılık tespit edilmesi durumunda iş yerlerine idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, denetimlerinde gıda kanununa aykırılık tespit edilmesi durumunda iş yerlerine idari para cezası uygulandığını, gerekli durumda ise iş yerinin üretimden men edildiğini bildirdi.

Çekiç, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlıklarının Gıdaların Üretimi, tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanunun amacının gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretimini sağlamak olduğunu belirtti.

Kanun ve yönetmelikler kapsamında İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü elemanlarınca yıl boyunca satış ve toplu tüketim yerlerinde gerekli kontrol ve denetimlerin yapıldığını bildiren Çekiç, şöyle devam etti: ''Yaptığımız kontrollerde ilgili yerler gıda güvenliği ve halk sağlığı yönünden bilgilendirilmektedir. Aykırılık tespit edilmesi durumunda Gıda Kanunu'nun ilgili maddesine göre iş yerlerine idari para cezası uygulanmakta, gerekli durumda ise iş yeri üretimden men edilmektedir.'' 

Açıkta satılan ve insan sağlığını tehlikeye sokan gıdalar konusunda iş yeri sahipleri ve çalışanlarının il müdürlüğüne çağrıldıklarını, konu ile ilgili olarak hazırlanan slayt eşliğinde bilgilendirme çalışması yapıldığını anlatan Çekiç, şunları kaydetti: ''Bu çalışmalara ek olarak okullarda ambalajlı ürün kullanılması, gıdaların insan hayatındaki önemi ve riskleri konularında öğretmen ve okul idarecilerine eğitim verildi. Alo 174 gıda hattının açılmasını ardından konu ile ilgili afiş ve broşürler okullar başta olmak üzere toplu tüketim yerlerine asıldı. Yıl içerisinde yapılan kontrollerde çeşitli ürünlerden numuneler alınarak izlemeler gerçekleştirildi. Bu çalışmaları bu yıl da aynı şekilde devam ettireceğiz.''