Rize'de, "Girişimsel Radyolojik İşlemler" Konulu Konferans Düzenlendi

Rize'de, "Girişimsel Radyolojik İşlemler" Konulu Konferans Düzenlendi
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde "Girişimsel Radyolojik İşlemler" konulu konferans düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Birimi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fatih İnecikli tarafından verilen konferansa, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof.Dr. Hasan Türüt ile sağlık çalışanları katıldı.

İnecikli, burada yaptığı konuşmada, Girişimsel Radyolojik işlemler, hem teşhis hem de tedaviyi kapsamaktadır. Vücutta herhangi bir sebeple oluşmuş anormal kitleler ya da sıvı birikimlerini US, BT ya da anjio cihazı ile tespit ediyor ve bunların yapısının incelenmesi için biyopsi ve aspirasyon işlemlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

image-552.jpeg

Girişimsel Radyoloji’nin tıbbın hızla ilerleyen bir dalı olup, radyolojinin teşhis yanında tedavi edici bölümü olduğunu söyleyen İnecikli, şunları kaydetti: "Görüntüleme kılavuzluğunda minimal invaziv yöntemlerle perkütan (ciltten girilerek) teşhis ve tedaviler yaparak diğer klinik branşlara birçok konuda yardımcı olmaktadır. Genellikle bu işlemler hastalar için daha kolaydır. Çünkü geniş kesiler yoktur, daha az ağrı, daha az risk ve daha kısa iyileşme zamanı ile işlemler tamamlanır. Genellikle genel anestezi (narkoz) gerektirmez, sadece bir iğne deliğinden yapılır, vücutta bıçak izi olmaz. Hastalar genellikle aynı gün evine gönderilir. İşlemler daha kolaydır ve işleme bağlı riskler daha azdır. Normal hayata dönme süresi çok daha kısadır."

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Birimi hakkında bilgi veren İnecikli, "Tüm tetkikleri ve tahlilleri yapabilmekteyiz. 2 adet anjio ünitemizde, 2 adet de hastane içinde olmak üzere 4 adet yatağımız mevcuttur. İşlemleri yapılan hastalar, günü birlik yatış ya da hastanede yatırılarak takip edilebilmektedir. Birimimizde bulunan iki tüplü anjio cihazı, Ülkemizde bulunan en gelişmiş, en donanımlı cihazlardan birisidir. Bu cihazın da yardımıyla 55 çeşit işlemi güvenle gerçekleştirebilmekteyiz. Son altı ayda 950 girişimsel radyolojik işlemi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Vaka sayısı ve çeşitliliği gün geçtikçe artmaktadır. 7 gün 24 saat her zaman hazır ekibimizle hastanemizde hizmet vermekteyiz" diye konuştu.

Kanser hastalarına da umut olduklarını söyleyen İnecikli, şöyle devam etti: "Kanser hastalarında girişimsel tedaviler, bazı kanser hastalıklarının ameliyatsız, konforlu ve etkin bir şekilde tedavi edilmesini sağlayan ya da diğer tedavi yöntemlerine (ameliyat ya da kemoterapi gibi) yardımcı olan tedavilerdir. Girişimsel kanser tedavileri tıbbi onkoloji bölümüyle işbirliği yaparak bu hastaların tedavilerinde yardımcı bir rol oynar. Girişimsel kanser tedavisi, bazı kanser türlerinde daha önce ameliyatla ya da kemoterapi ile yapılan tedavilere alternatif olarak ortaya çıkan tedavi yöntemleridir. Tüm bu tedaviler bir görüntüleme yöntemi (anjiyografi, bilgisayarlı tomografi ya da ultrason gibi) eşliğinde yapılır. Bu nedenle ameliyat değildir.  Tüm işlemler bir iğne deliğinden girilerek lokal (bölgesel) anestezi eşliğinde yapılır. Bazı işlemlerde hastane yatışı gerekmez. Bir kaç saatlik gözlem sonrası hasta evine gönderilir."

image-553.jpeg

rizede,-girisimsel-radyolojik-islemler-konulu-konferans-duzenlendi-1.jpg