Rize'de Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı Düzenlendi

Rize'de Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı Düzenlendi
Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliği ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde Göç ve Sosyal Uyum konulu çalıştay gerçekleştirildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, çalışanları, muhtarlar, okul müdürleri, diyanet personeli, akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve öğrencilerin bir araya geldiği çalıştaya; Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, SGK İl Müdürü Mustafa Bakırcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hüseyin Kahveci, İl Nüfus Müdürü Reşat Birinci, İl Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı ve çok sayıda bürokrat katıldı.

rize’de-goc-ve-soyal-uyum-calistayi-gerceklestirildi-(5).jpg

Çalıştayın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Abdullah Şen, “Ülkemiz geçmişte olduğu gibi bugün de mazlumlara her zaman kucak açmış ve üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Göçmenlerin içinde bulunduğu ev sahibi toplumla sosyal uyumun tesis edilebilmesi için düzenlenen Göç ve Sosyal Uyum Çalıştayı vesilesi ile ilgililerin bir araya gelerek fikir alış verişinde bulunması ve kurumlararası işbirliğinin sağlanması önem arz etmektedir. Bu nedenle çalıştayı düzenleyen Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ve katkı sağlayan ilgili kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.” dedi.

rize’de-goc-ve-soyal-uyum-calistayi-gerceklestirildi-(4).jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir ise yaptığı konuşmada, “Göç etmek ve göçmen olmak, insan doğasının bir parçası ve ve engellenemez bir gerçeğidir. Dünyada en çok göç alan ülke olarak göçmenlerin sosyal uyumu konusu göçü iyi yönetmek adına son derece önemli bir husustur. Kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliği ve katılımı ile gerçekleştirilen bu çalıştayın tüm katılımcılar için verimli geçmesini dilerim.” şeklinde konuştu.

rize’de-goc-ve-soyal-uyum-calistayi-gerceklestirildi-(3).jpg

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ankara Saha Ofisi Müdürü Akif Atlı, “Mültecinin korunması, hepimizin korunmasıdır ve temel insan haklarına erişimdir. Türkiye dünyadaki en kalabalık mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Buna rağmen şartlar pek çok ülkeninkine nazaran çok daha iyi durumdadır. Türkiye’nin bu anlamda göstermiş olduğu gayrete teşekkür ederiz.” dedi.

rize’de-goc-ve-soyal-uyum-calistayi-gerceklestirildi-(2).jpg

Rize İl Göç İdaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın ise, “Her ülkede göçmenlerin göç ettikleri toplumlara uyum sağlaması beklenir. Örneğin dil öğrenimi, manevi ve kültürel değerlere saygı, o toplumun kurallarına uyma gibi bir takım sosyal uyum beklentisi olabilmektedir. Aslında sosyal uyum göçmenlerin de hayatını kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşu çalışanlarımız, muhtarlarımız, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, imamlarımız sivil toplum kuruluşlarımız, hepimiz ev sahibi toplum olarak bu sosyal uyum sürecinin birer halkasını oluşturmaktayız.

Bu çalıştay ile birlikte sizden gelecek fikir ve önerileri önemsemekteyiz. Göçmenlerin sosyal uyumunun tesis edilmesi, problemlere kurumlararası iş birliği ile anında müdahale refleksinin geliştirilmesi, özellikle toplumda kanaat önderi olarak nitelendirebileceğimiz diyanet çalışanlarımız, muhtarlarımız, öğretmenlerimiz tarafından göçmenler hakkında doğru bilinen yanlışların yerel halkımıza aktarılması büyük önem arz etmektedir.” dedi.

rize’de-goc-ve-soyal-uyum-calistayi-gerceklestirildi-(1).jpg

Açılış konuşmalarının ardından Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğünden İl Göç Uzman Yardımcısı Fatih Aydın, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden Ankara Saha Ofisi Müdürü Akif Atlı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Bekir Güzel, Dr. Öğretim Üyesi Nermin Karabacak, Rize İl Müftülüğünden Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Yunus Emre Küçük ve Rize Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Ekrem Aykut Bal tarafından sunum gerçekleştirildi.

Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kurulduğu günden bugüne kadarki serüvenini anlatan İnografik video, Doğru Bilinen Yanlışlar, Mahalle, Büyüksün Türkiye, Misafirimsin isimli videoların sunumu gerçekleştirildi.

Çalıştay, sorunlar ve çözüm önerileri ile soru cevap bölümünün ardından sona erdi.