Rize'de Hasta Sayısı Azaldı

Rize'de Hasta Sayısı Azaldı
Rize-Artvin Tabipler Odası Başkanı Dr. Ulvi Ergüven, yapılan iş bırakma eylemi dolayısıyla hastanelere hasta müracaatının yüzde 10 ile 15 seviyelerine indiğini bildirdi.

Ergüven, yaptığı yazılı açıklamada, Tabipler Birliği'nin önderliğinde 13 Ocak Çarşamba günü Ankara'da oda temsilcilikleri ve hekim odaları temsilcileri ile bir toplantı yapıldığı, toplantıda mecliste aynı gün görüşülmeye başlanılan Tam Gün Yasa tasarısının tartışıldığını belirtti.

Tam gün çalışmaya karşı olmadıklarını, zaten sabah mesaiye gelen hekimin akşam saat 17.00'ye kadar mesaiye kaldığı takdirde tam gün çalışmış olduğunu ifade eden Ergüven, şunları kaydetti: ''Hekimlerin mesaileri 24 saate yayılmıştır. Burada önemli olan çalışma prensipleri ve ücretlendirmede söylendiğinin aksine bazı düzenlemeler yapılmasıdır. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının düzenlenmesi, fakültelerdeki çalışma şekilleri, hocaların tam gün çalışma düzenlenmesi özellikle Tabipler Birliğinin ve Tabipler Odalarının, fakülte yönetim kurullarının ve hocalarının fikirleri alınarak tam gün çalışma şekli belirlenmeliydi. Bunlar hiç göz önüne alınmadan Sağlık Bakanlığı, isteği doğrultusunda bir tam gün uygulaması yapmak istiyor. Burada birçok yanlışlık vardır.''

Tam gün çalışma yasa tasarısında hekimlerin mecburi sigortalanması olduğunu, bunun değişik sigorta şirketleri ile değil, Sağlık Bakanlığı'nın işaret ettiği bir sigorta şirketi ile yapılmasının istendiğini belirten Ergüven, şunları kaydetti: ''Burada hekimleri ve hastaları korumaktan ziyade bu uygulama şekli avukatlara para kazandırmak üzere kurulmuştur. Bugün Tabipler Birliği'nin açıklamalarına istinaden hekimler ve sağlık çalışanları acil hizmeti hastalara vermek koşuluyla iş bırakma eylemi girmiştir. Rize'nin Sayın Başbakanın memleketi olması dolayısıyla hekimlerimiz acil hizmetinin yanında yine de büyük çoğunlukla hastanede görevi başında bulunmaktadır. Vatandaşlarımız hekimlere desteğini sanal da olsa vermişlerdir. Hastanelere hasta müracaatı yüzde 10 ile 15 seviyelerine inmiştir.''

Ergüven, amaçlarının hekimlerin daha fazla para kazanmaları olmadığını, hekimler dendiğinde 'para makinesi' gibi bir durum göz önüne getirilmek istendiğini ileri sürerek, önemli olanın uygun çalışma prensiplerinin uygulanması ve hastalara daha bilimsel ve daha düzgün çalışma şartları ile hizmet vermek olduğunu kaydetti.