Rize’de Hastalara Ebru Sanatıyla Tedavi İmkânı

Rize’de Hastalara Ebru Sanatıyla Tedavi İmkânı
Rize Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı (TRSM)'de tedavi gören hastalara, ebru sanatıyla tedavi imkânı sunuldu.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Rize Gençlik Merkezi ve Ebruli Sanat ve Yaşam Derneği tarafından organize edilen faaliyette yaklaşık 15 hastaya usta öğretici tarafından ebru çalışması yapıldı.

TRSM terapi alanında gerçekleştirilen faaliyete, Rize Valisi Kemal Çeber’in eşi Neslihan Ayan Çeber, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op.Dr. Seçkin Karaoğlu, Hastane Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Özcan Yavaşi, diğer ilgili yöneticiler ve sağlık çalışanları katıldı.

rize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(6).jpg

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, ebru sanatının hastalara artı katan bir sanat olduğunu ifade ederek, psikiyatri hastaları ruhsal sıkıntıları olan kişilerin sadece ilaçla tedavi edilmelerinin eksik bir yönü olduğu fark edildiğinden sanat terapileri içerisinde yer alan ebru sanatının yoğun ilgi gördüğünü ve fayda sağladığını kaydetti.

Hastaların sadece ilaçla değil ilacın yanında bir uğraşın mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Tepe, şunları kaydetti: "Kişiyi topluma katacak, kendi iç dünyasındaki becerileri açığa çıkaracak bir takım aktiviteler yapılmalı. Bu bağlamda sanatın çeşitli dallarına yöneldik. Ebru sanatı kişilerin iyileştirici yönünde etkisi olduğu gibi gözlemleme açısından bize yol gösterici işaretler veriyor. Buraya gelen hastalarımız kendi becerilerini keşfetmiş oluyor ve bunların da pozitif bir yansıması oluyor. Ebru sanatında kullandıkları renkli boyalarla farklı desenler ortaya çıkarıyorlar. Burada da kişinin iç ve ruhsal dünyası doğrudan resimlere aktarılıyor. Hiperaktif hastamızın daha yoğun ve canlı renkte boyalar kullandığını görüyoruz. Çekingen durumda olan hastamızın daha az boya ve koyu renkte boyalar kullandığını düşünüyoruz. Bunlar hastalıkların takibinde de bize yol gösterici oluyor."

Tepe, merkezde ebru sanatının yanı sıra el becerisi, kütüphane, bilgisayar ve spor, terapi mutfağı ve teknik uğraş odalarında da etkinlikler düzenlediklerini, bu konuda halk eğitim merkezi ve diğer kurumlardan destek aldıklarını aktardı.

rize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(5).jpg

Ebruli Sanat ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Cerrahoğlu da, bir farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve ebru sanatının ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Ebru Sanatı da bu tarz hastalarda karşı koruyucu işlev görür ve diğer sanat dallarına nazaran Ebru Sanatının olumlu etkisi daha çabuk olur. Hastalar Ebru Sanatında kullandıkları renkli boyalarla farklı desenler ortaya çıkararak, kişi iç ve ruhsal dünyasını kâğıda aktarmış olur. Bu sanatla terapi gören hastalar kendilerini daha rahat ifade edebiliyor, özgüvenlerini sağlamlaştırarak sosyalleşmelerini arttırıyor.”

Ebru sanatı usta öğretici Elvan Ak ise ebru sanatının önemli özelliklerinden birisinin de terapi etkisi olduğunu belirterek, "Birçok kurumda ebru sanatını terapi amaçlı veriyoruz. Renklerle uğraşmak insanları her zaman rahatlatır, mutlu eder ve psikolojik olarak rahatlatır" diye konuştu.

rize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(12).jpgrize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(3).jpgrize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(1).jpgrize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(8).jpgrize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(13).jpgrize’de-hastalara-ebru-sanatiyla-tedavi-imkâni-(11).jpg