Rize'de Hayvancılık Cazip Hale Geliyor

Rize'de Hayvancılık Cazip Hale Geliyor
Rize’de geçtiğimiz yıl 15 bin olan kayıtlı büyük baş hayvan sayısı 1 yılda 25 bin’e yükseldi.

Rize İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Çekiç, Rize’de bugüne kadar küçük çaplı yapılan hayvancılığın yerini profesyonel hayvancılığa bıraktığını belirterek geçtiğimiz yıl 15 bin olan kayıtlı büyük baş hayvan sayısının bu yıl 25 bin’e yükseldiğini söyledi.

Çekiç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar Rize’de ferdi hayvancılık yapılıyordu. Bir kişi ahırında en fazla 4 inek besliyordu. Bunun ekonomik getirisi istenilen seviyede değildi. Ancak yakın bir zamanda girişimcilerimiz mandıralar oluşturarak 50-60 büyük baş hayvan beslemeye başladı. Elde edilen gelir ise 5-6 ailenin geçimini sağlayabilecek düzeyde. 15 bin olan büyük baş hayvan sayımız bir yılda 25 bin’e yükseldi. Büyük baş hayvancılığının ilimizde hızla gelişerek artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bir yıl içerisinde Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında 16 projeye 8 Milyon TL ödediklerini belirten Çekiç “Büyük çaptaki 300 bin TL’lik projelerin 150 bin TL’sini karşılıyoruz. Küçük çaptaki 150 bin TL’lik projelerin ise 75 bin TL’sini karşılıyoruz. Tarımla ilgilenen vatandaşlarımızın Kırsal Kalkınma Projelerine ilgisi artmaktadır. Kırsal Kalkınma Projelerinin yanı sıra üreticilerimize geçtiğimiz yıl 750 bin TL’lik makine ekipman desteği sağladık. Anadolu’da 5 yıl içerisinde 3 bin 500 proje başarı ile uygulandı” dedi.