Rize’de Helikopter Destekli Kar Yürüyüşü

Rize’de Helikopter Destekli Kar Yürüyüşü
Rize’nin İkizdere Vadisi’nin doğal güzelliklerine dikkat çekmek amacıyla, “Kaçkarlar'a Doğru” adlı kar yürüyüşü başladı.

İkizdereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen ve 2 gün sürecek etkinlik için İstanbul ve Ankara’dan gelen yöre sakinleri ilçe merkezinde toplandı. Tulum eşliğinde gerçekleşen yürüyüş sırasında yöreye ait türküler söylendi. Yaklaşık 500 kişi arazi araçlarıyla karla kaplı yoldan 2 bin metre yüksekliğe çıktı, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde kar üstünde horon oynandı.

rize’de-helikopter-destekli-kar-yuruyusu-4.jpg

Organizasyon ekibi yürüyemeyenler kiralanan helikopterle yaylaya taşındı. 5 saat sürecek yürüyüşle yaylaya ulaşacak olan katılımcılar geceyi yayla evlerinde geçirdikten sonra yarın ilçeye dönecek.

Yürüyüşle ilgili bilgi veren Ekşioğlu Vakfı Başkan Vekili Kadem Ekşi, Kaçkarlar'ın aşk, sevda ve özgürlük olduğunu belirterek 7 yıl önce Kış Turizm Merkezi ilan edilen Ovit Yaylası’nın 25 bin ve 5 bin’lik planlarının yapılarak yatırımcının önünün açılması gerektiğini söyledi. Bölgede yaylaların hızla betonlaştığına dikkat çeken Ekşi, “Bu bizim geleneksel mimarimize dokumuza son derece uyumsuz çirkin yapılaşmalara doğru kayıyor. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Kendi geleceğimizi doğal ekosistemimizi bozuyoruz. Burada idarenin yaptırım gücünü ortaya koyarak planlama süreci ile yaylaları bu betonlaşmadan hızla kurtarması lazım. Biz sivil toplum örgütleri olarak yerel yönetimlerin arkasındayız. Yaylalar fiili işgallerden arındırılmalı, beton yapılaşmaya asla müsaade edilmemeli. Daha sonra bu merkezlere insanları taşıyamayız. Biz bir doğal yapıyı, ekosistemi, çevreyi sürdürülebilir şekilde inşa edemezsek aslında kendi geleceğimizi yok etmiş oluruz. Tüm bu duygularla Çağrankaya’da aşk ve sevgiyle yürüyoruz“ dedi.

rize’de-helikopter-destekli-kar-yuruyusu-3.jpg

İkizdere Kaymakamı Abdi Koç, kış etkinliklerinin sürdüğü İkizdere’de aksiyonun bitmediğini belirterek “İkizdere cennetten bir yer. Bu yıl kar görmeye herkes hasret kaldı. İkizdere’de kar ve doğa iç içe. 5 saat boyunca kar üstünde yürüyüş yapılacak ve yaylaya ulaşılacak, orada bir gece geçirilecek. Bu gerçekten aranılıp ta bulunamayacak bir etkinlik” diye konuştu.

rize’de-helikopter-destekli-kar-yuruyusu-2.jpg

rize’de-helikopter-destekli-kar-yuruyusu-1.jpg