Rize’de Helikopterle Kurtarılacaklar

Rize’de Helikopterle Kurtarılacaklar
Rize’de 3 metreyi aşan karda mahsur kalan 3 işçi ile 2 çoban, helikopterle kurtarılacak.

Rize’nin Güneysu ilçesi Kıbledağı Köyünde camii inşaatında çalışan ve 3 metreye varan kardan dolayı mahsur kalan 3 işçi ile aynı ilçenin Ballıdere Köyünde mahsur kalan 2 çoban, elverişsiz şartlar dolayısıyla Pazar günü sabahı helikopterle bulundukları alandan kurtarılacak. 5 vatandaşımızın gıda ve kışlık kıyafet ihtiyaçlarının karşılanması için bölgeye yardım malzemesi ulaştırıldı.

Kıbledağı Köyünde mahsur kalan 3 kişi ile Ballıdere Köyünde mahsur kalan 2 kişiyi kurtarmak için karayoluyla giden ekipler, 3 metreyi aşan kar ve yumuşak kar nedeniyle tehlike arz ettiğinden bölgeye ulaşamadı. Bunun üzerine karada hareket eden paletli büyük kar ambulansı bölgeye hareket etti ancak yumuşak ve fazla kar nedeniyle ilerleyemeyen kar ambulansı da geri dönmek zorunda kaldı. Yiyecekleri tükenen ve kışlık giyecekleri yetersiz kaldığı düşünülen 5 kişiyi mahsur kaldıkları bölgeden kurtarmak isteyen Rize Valisi Ersin Yazıcı başkanlığındaki kurtarma ekibi, bir kez daha şanslarını deneyerek RİKE Dağcılık ekibinin hediklerle bölgeye ulaşması için çalışma başlattı. Fakat yumuşak ve fazla kar nedeniyle RİKE Dağcılık ekibi de yarı yoldan geri dönmek zorunda kaldı.

Mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için tüm imkanları seferber eden Rize Valiliği, Malatya’dan askeri kurtarma helikopter ve kurtarma ekibi istedi. Ancak Doğu Anadolu’daki olumsuz hava şartları yüzünden Malatya’dan yola çıkan helikopter de geri dönmek zorunda kaldı. Kurtarma çalışmaları istenildiği gibi gerçekleşmeyince bu kez mahsur kalanlara bol miktarda yiyecek ve kışlık kıyafetin yanı sıra aydınlatma malzemesi, ateş yakma malzemesi, cep telefonu şarj eden cihaz ve  hayvanlara da ot ulaştırılması için Sağlık Bakanlığına ait sağlık helikopterinin Trabzon’dan hareket ettirilerek yardım malzemeleri ile bölgeye ulaştırılması sağlandı.

Malzemeleri alan camii işçileri ve çobanlarla telefonla irtibata geçen yetkililer, 5 kişinin de iyi oldukları, sağlıklarında herhangi bir olumsuzluk olmadıkları ve beslenmeleri konusunda da gayet iyi olduklarını ifade etti.

Mahsur kalanlar ise yakacak ve aydınlatma ihtiyaçlarını helikopterle gelen malzemelerden karşıladıklarını ifade ederek, yetkililere teşekkürlerini iletti ve “Devletimiz sağolsun” dediler.

Mahsur kalan 5 kişiyi kurtarmak için Pazar sabahı erken saatlerde gelecek olan askeri helikopterle vatandaşlarımızın mahsur kaldıkları alandan kurtarılacakları bildirildi.

Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın bizzat koordine ettiği kurtarma ve malzeme ulaştırma çalışmalarına İl Sağlık Müdürü ve RİKE ekipleri Başkanı Dr. Mustafa Tepe, AFAD Rize İl Müdürü Şakir Kurk, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şefik Aygöl ve diğer yetkililer katıldı.