Rize'de Hes Gerginliği

Rize'de Hes Gerginliği
Rize'nin Güneysu ilçesinde hidroelektrik santrali (HES) projesiyle ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılmayan yöre halkı ile katılanlar arasında tartışma çıktı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın baba ocağı olan Rize'nin Güneysu İlçesi Dumankaya köyünde turistik Kataraht Gölü'nün bulunduğu dere üzerinde Damlapınar Enerji firması tarafından inşasına başlanılan Dumankaya Hidroelektrik Santrali (HES) ve Regülatör inşası ilçede gerginliğe yol açtı. Köyde yapımına başlanılan HES ve Regülatör inşasıyla ilgili Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder tarafından Güneysu Öğretmen Evi'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya firma yetkilileri ve köy sakinleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder, dere üzerinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verirken, ilginç çıkış ve eylemleri ile tanınan çevreci Sinan Akçal, Minder'e seslenerek "Başkan sen HES'lerin sözcülüğüne mi soyundun" diye bağırdı. Minder, bunun üzerine Akçal'a kim olduğunu ve nereden geldiğini sordu. Akçal Çayeli ilçesinden geldiğini söyleyince Minder, Akçal'a çıkışarak "Sen Çayeli'den Güneysu'ya gelip Güneysu'nun hakkını savunamazsın. Güneysu'yu biz savunuruz. Senin buna hakkın yok" dedi.

hes-1.jpg

Bunun üzerine köylerinde HES kurulmasını istemeyen kalabalık bir grup ayağa kalkarak salonu terk etti. Bu sırada bir kişi ise Akçal'in üzerine yürüdü. Kısa süren bir arbede yaşandı. Araya girenler olayı yatıştırdı. Salonu terk eden grup daha sonra ellerinde HES karşıtı dövizlerle slogan atarak tekrar salona girmeye çalıştı. Grup polis kontrolü altında salona alındı. Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder yaptığı konuşma ile kızgın grubu sakinleştirmeye çalıştı. Minder, HES karşıtlarına mikrofon uzatarak görüşlerini aldı. HES karşıtları, Dumanlı Deresi üzerinde kurulacak santralin Kataraht Gölü'nü yok edeceğini ileri sürerek HES projesine karşı olduklarını açıkladılar.

Tartışmanın büyümesi üzerine bazı vatandaşlar salonu terk etti. Bazıları ise kendilerine salondan çıkmaları için müdahalede bulunanlara tepki göstererek toplantının devam etmesini istedi. Toplantı, salonda kalan köylülerin katılımıyla devam etti.

hes.20100514121151..jpg

Bir vatandaş ise Minder'in HES şirketlerinden para aldığı iddiasında bulundu. 

Minder, konuşmasında, para aldığı iddiasına tepki göstererek, ''Kimden para almışım? Çalık Enerji inşaatına usulsüz başladığı için ceza kestik. Ceza bedeli 96 bin lirayı belediye kasasına koyduk. Sonra sıkıntılarını çözdü. Çalışmasına devam etti. Para almışım, birisi ispat etsin, etmeyen namerttir. Ben herkesten daha çok çevreciyim. Daha çok Güneysu'nun haklarını savunurum. Bu halk beni bunun için seçti'' dedi.

Toplantının devam ettiği sırada, dışarı çıkan vatandaşlar toplantıyı ıslıklarla engelleme çalıştı. Toplantı salonunda bulunan vatandaşlarla firma yetkilileri arasında yeniden tartışma çıktı. Toplantıyı terk eden vatandaşlar bir kez daha salona girerek toplantının bitirilmesini istedi.

Başkan Minder yeniden söz alarak, ''Sayın Başbakanımız 10-15 gün içerisinde gelecek. Bu durumdan mutlaka haberi olacaktır. Karşı oluşunuzu gerekçeleriyle kendisine aktaracağım. Bunlar devletin projeleri. HES projelerini istemiyorsak mantıklı bir şekilde karşı çıkmalıyız'' diye konuştu.

Daha sonra toplantının tamamlanmasıyla vatandaşlar olaysız şekilde dağıldı.