Rize’de İçme Suyu Uyarısı

Rize’de İçme Suyu Uyarısı
Rize'de artan ishal vakaları üzerine İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, içme suyu uyarısı yaptı.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, kentte son günlerde içme suyuyla bulaşabilen hastalıklarda kısmi artışlar gözledikleri belirtilerek, buna neden olarak su depolarının temizliklerinin yapılmayışı ve su kesintilerinden sonra ilk gelen suyun kullanılmasının neden olabileceğini söyledi.

Tepe, yaptığı açıklamada, havaların ısınması ve yağmurların artmasıyla son günlerde ilimiz ve bölgemiz genelinde içme suyuyla bulaşabilen hastalıklarda kısmi artışlar gözlenmekte olduğunu kaydederek, “Müdürlüğümüzce mahalle mahalle, köy köy yaptığımız denetim ve izlemlerde ne yazık ki özellikle su depolarımızın birçoğunun içlerinin fayans vb. olmadığı, havalandırma bacalarının bulunmadığı, depo kapaklarının açılmaması için betonlandığı tespit edilmiştir. Tüm bu durumların çok daha kötüsü uzun süre depolar temizlenmediğinden depo diplerinde ciddi miktarda çamur oluştuğu ve havasız kaldığından dolayı da kokuştuğu görülmüştür. Böylesi uygunsuz depoda bekleyen suyun ne kadar temiz olursa olsun kirlenmemesi mümkün değildir. Yine fare gibi kemirgen hayvanların kendileri veya son derece tehlikeli olan idrarları da bu tür korunaksız, bakımsız sularla temas edebilir. Dolayısıyla bu suyu kullanan vatandaşlarımızın hastalanmamasını beklemek ne yazık ki gerçekle bağdaşmayan iyimserlik olacaktır.” dedi.

Köy ve mahalle muhtarlarına su depolarının temizletilmesi yönünde çağrıda bulunan Tepe, depoların temizliğinde kendi teknisyenlerinin teknik destek verebileceklerini de ifade ederek, “Son derece önemli olan konuyla ilgili tüm mahalle ve köy depolarımızın içlerinin en azından iki ayda bir temizlenmesi vatandaşlarımıza yapacağımız en büyük görev ve hizmetlerin başında gelmektedir. Bu sebeple tüm kıymetli muhtarlarımızı mahalle ve köy halkı ile birlikte su depolarını temizlemeye davet ediyoruz. Muhtarlarımız talep ettiği taktirde de Merkez ve İlçelerimizde bulunan Çevre Sağlığı Teknisyenlerimiz temizlik çalışmalarına katılıp, teknik destek vereceklerdir. Unutulmamalıdır ki köyün, mahallenin suyunun temizliği yolunun asfalt ve betonunun durumundan çok daha önemlidir.’ diye konuştu.

Rize’nin büyük kısmına hitap eden Andon içme suyu şebekesinin düzenli bir şekilde arıtılıp klorlandığından dolayı güvenilir, temiz içme suyu olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Andon suyuyla ilgili de su kesintilerinden sonra ilk gelen suyun kullanılmaması için vatandaşlara uyarıda bulunarak, “Vatandaşlarımız bu şebeke suyunu güvenle kullanabilirler. Müdürlüğümüzce sürekli kontrol analizleri yapılan bu su temiz olmasına rağmen yine de su kesintilerinden sonra ilk gelen suyun kullanılmaması için vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çünkü şebekede oluşabilecek çatlaklar boru içi suyun boşalması durumunda negatif basınç oluşturarak boru dışındaki çevresel suyun boru içine çekilmesine sebep olacaktır. Yine site ve apartman depolarının kullanılması durumunda bunların da düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmekte olup bina sakinlerimizin özellikle yöneticilerini bu konuda uyarmaya ve teşvik etmeye davet ediyoruz.” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Su sağlığıyla ilgili yapılacak her türlü iyileştirme çalışmalarında İl Sağlık Müdürlüğü ilgili tüm personeli ve imkanları ile yönetici, muhtar ve vatandaşlarımızın yanında olacaktır. Sorumlu yönetici, muhtar ve vatandaşlarımızı bu konuda seferberliğe davet ediyoruz.”