Rize'de İlk Kez Kayın Mantarı Üretildi

Rize'de İlk Kez Kayın Mantarı Üretildi
Rize’de kaymakamlık ve ziraat odasının destekleriyle ilk kez kayın mantarı üretimi yapıldı.

Rize'nin Ardeşen ilçesinde, kaymakamlık ve ziraat odası tarafından yürütülen program kapsamında kayın mantarı üretilmeye başlanıldı.

Rize İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu ile AR-GE Komisyonu üyeleri de yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Meclis üyeleri Aydın Bilsel, Zekeriya Bozkan, Zeynep Akyıldız, Burhan Bıyık, Mehmet Öztürk ve Rasim Çorbacı, Ardeşen ilçesi Yeniyol Köyünde kayın mantarı üretimi yapan çiftçileri ziyaret ederek konuyla ilgili yetkililerden yerinde bilgi aldı.

rize’de-kayin-mantari-uretilmeye-baslanildi-3.jpg

Proje koordinatörü ve Fındıklı Ziraat Odası'nda görevli Ziraat Mühendisi Sibel Güven, yaptığı açıklamada, Ardeşen’de kayın mantarı üretimine 60 üretici ile 2 binin üzerinde kütükle başladıklarını söyledi.

Kayın mantarının proteini yüksek, lezzetli bir ürün olduğunu ifade eden Güven, iki aylık eğitim çalışması sonucunda uygulama aşamasına geldiklerini anlattı.

Kayın mantarı yetiştiriciliğinin daha önce Rize genelinde birkaç noktada denendiğini ifade eden Güven, bu kadar kapsamlı üretime ilk kez geçildiğini kaydederek, “Kayın kütüğü üzerinde üretilen mantarla bölgenin geçim kaynağı olan çay, fındık ve kiviye rakip olarak ek gelir sağlamayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

rize’de-kayin-mantari-uretilmeye-baslanildi-2.jpg

Kayın mantarının daha önce Artvin Orman Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Şavşat, Yusufeli ve Hopa'da yetiştirildiğini, ürünü Rize'de yaygınlaştırmak istediklerini dile getiren Güven, şöyle devam etti:Kayın ağacı kütüğünün üst kısmından 3-4 santimetrelik kısmı keserek ayırıyoruz. Kütüğe mantarın tohumunu döküyoruz. Bu işlemi elimizle ve çok hassas şekilde gerçekleştiriyoruz. Yüzeyi tamamen kapladıktan sonra üzerine çok ince odun talaşı döküyoruz, su ile nemlendirip etrafına pamuk yerleştiriyoruz. Kestiğimiz parçayı üzerine çakıyoruz. Bunu yaparken tohumların sıkışıp çatlamamasına dikkat etmek zorundayız. Daha sonra erittiğimiz mumu kesik bölgenin etrafına sürüyoruz. Kütüğü nemlendirip siyah bir poşetin içine yerleştirerek ağzını sıkı şekilde kapatıyoruz."

rize’de-kayin-mantari-uretilmeye-baslanildi-4.jpg

Bir ay sonra poşet açıldığında kütüğün çevresinde beyaz bir tabakanın oluştuğunun gözlemlendiğini ifade eden Güven, "15 gün sonra mantarların boşluklardan çıktığını göreceğiz. Hava sıcaklığının 8 ile 24 derece arasındaki yerlerde kütüklerden 15 günde bir ürün almaya devam edeceğiz. Bu işlem kütük çürüyünceye kadar sürecek. Kütüğün nem alabilmesi için yaklaşık 2-3 santimetre toprağa gömülü olması ve toprağın nemli tutulması gerekir.

rize’de-kayin-mantari-uretilmeye-baslanildi-6.jpg

Bölgenin coğrafi yapısı itibariyle doğal üretim yapma çabası içerisinde olacaklarını vurgulayan Güven, "Yörenin coğrafi şartlarını avantaj olarak kullanarak en kaliteli kayın mantarını üreteceğiz. Ürünümüz kaliteli olduğu takdirde piyasada pazar sıkıntısı yaşamayız" şeklinde konuştu.

Güven, mantarın farklı ağaç türlerine ait kütüklerde de yetişebileceğini belirterek, "Her ne kadar kayın mantarı olarak kayın kütüğünde üretilse de ticari olarak Kavak kütüklerinde de üretilebiliyor. Ayrıca vatandaşlar kendi ihtiyaçlarını karşılamak için meşe, ıhlamur, Kızılağaç kütüklerini de kullanabilir" dedi.

rize’de-kayin-mantari-uretilmeye-baslanildi-5.jpg