Rize'de İmam Hatiplilerin Sıkıntısı Çözülemedi

Rize'de İmam Hatiplilerin Sıkıntısı Çözülemedi
Rize'de her 3 öğrenciden birinin tercih ettiği İmam Hatip Orta Okullarının sıkıntıları ve sorunları henüz çözülemedi.

Rize’de orta okullar arasında her 3 öğrenciden bir tanesinin 15 yıl sonra özgürlüklerine kavuşmasının ardından yeniden açılan İmam Hatip Orta Okullarını tercih etmesi, geçici çözüm olan İmam Hatip Okullarının başka okullara sıkıştırılmasının yanlış olacağını ve İmam Hatip Orta Okullarının bina ihtiyaçlarının acil olarak çözüme kavuşturulması gerektiğini ortaya koydu.

İmam Hatip Orta Okulları’nın yeniden açılması yönündeki kanun değişikliğinin ardından ülke genelinde olduğu gibi Rize’de de yürütülen çalışmalar sonucunda bazı okulların İmam Hatip Orta Okulu’na dönüştürülmesiyle bina eksikliği dolayısıyla meydana gelen sorunlar henüz aşılamadı. Rize’de hazır ama boş vaziyette bulunmasına rağmen İmam Hatip Orta Okulu için tahsil edilmeyen mevcut binalar, Rize’de İmam Hatip Orta Okulları’na tahsil edilmeyince İmam Hatipliler farklı okullarda sıkıştırıldı ve bu durum her iki okul öğrencilerinin sıkıntı yaşamasına neden oldu.

Geçtiğimiz aylarda da bu yüzden Rize’de bazı tartışmalar yaşanmış ve müfettiş raporlarının da desteklediği kişi olan Denizciler İmam Hatip Orta Kısım Müdürü Eyüp Furtuna olayların suçlusu olarak gösterilmek kaydıyla haksız bir şekilde görevden alınmıştı. Aynı dönemde ayrıca Rize İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül de görevinden alınmıştı.

rihder-toplantisi-1.jpg

Rize İmam Hatipliler Derneği (RİHDER) tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında Rize İmam Hatip Lisesi’nin yeni bina ihtiyacının karşılanması için adımların atıldığı ve yaklaşık 20 Milyon TL.’ye mal olacak Rize İmam Hatip Lisesi inşaatının önümüzdeki günlerde başlayacağı ifade edilerek bu yolda desteğini esirgemeyen başta Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin Bey olmak üzere tüm yetkililere ve desteğini esirgemeyenlere teşekkür edildi ve aynı hassasiyetin İmam Hatip Orta Okulları için de gösterilmesi ve İmam Hatip Orta Okulları ile Hasan Sağır Anadolu Lisesi öğrencilerinin sıkıntı yaşamaması için Ali Metin Kazancı Rize Lisesi’nde öğrenim gören bir grup Rize İmam Hatip Lisesi öğrencisinin yeni bina tamamlanıncaya kadar Vakıflar İlköğretim Okulu’nun arkasında hazır ama boş bulunan binaya aktarılması ve Rize’nin farklı bölgelerinden öğrencilerin eğitim gördüğü Hasan Sağır Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerin de Ali Metin Kazancı Lisesi’ne aktarılarak hem Hasan Sağır Anadolu Lisesi’nde eğitim gören İmam Hatip Orta Okulu öğrencilerinin hem de burada eğitimlerine devam eden Hasan Sağır Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerinin sıkıntılarının çözüme kavuşturulması talebinde bulunuldu.

rihder-toplantisi-2.jpg

İMAM HATİP ORTAOKULLAIR İHTİYAÇTAN AÇILMIŞTIR

Rize İmam Hatipliler Derneği (RİHDER) Başkanı Eyüp Furtuna beraberinde Yönetim Kurulu Üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran ‘İlköğretim ve Eğitim Kanın ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la 1997-1998 eğitim öğretim yılından itibaren 15 yıldır kapalı kalan İmam Hatip Orta Okullarının Orta Okul Bölümü’nün 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılında yeniden açıldığını hatırlatarak, “Bu meyanda Rize’de ilk yıl Merkez İmam Hatip Ortaokulu, Kendirli İmam Hatip Ortaokulu ve Rize Merkez Yiğitler Köyü Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip ortaokulu, geçen yıl ise Hasan Sağır İmam Hatip Ortaokulu ve Fener İmam Hatip Ortaokulları açılmıştı. Bu yıl da Engindere İmam Hatip Ortaokulu açıldı. Yine İmam Hatip Ortaokulu olmayan İyidere ilçemizde de bu yıl İmam Hatip Ortaokulu açıldı. Rize Merkez ve ilçelerde toplam 11 adet Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 15 adet İmam Hatip Ortaokulu bulunmaktadır. Bu okulların açılmasında gayret gösteren ve destek veren tüm yetililere İmam Hatip Camiası adına teşekkür ediyoruz.” dedi.

rihder-toplantisi-5.jpg

İMAM HATİP ORTAOKULLARI HALKTAN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

RİHDER Başkanı Eyüp Furtuna, ortaokullarda yaş sınırının 10-11’e düşmesinin yanı sıra halkın İmam Hatip Ortaokullarına talebi ve İmam Hatip Ortaokullarına yeniden ulaşılabilirlik sağlanmasının İmam Hatip Ortaokullarının her bölgede açılmasını zorunlu hale getirdiğini kaydederek, “Bu nedenle Merkez ilçede şehrin 6 farklı bölgesinde İmam Hatip Ortaokulları açılmıştır. Yeni İmam Hatip ortaokullarının açılmasıyla birlikte ilk yıl %19 civarında olan talep geçen yıl %30’a yükselmiştir. Bu yıl şehrin doğu bölgesinde açılan Engindere İmam Hatip Ortaokulu ve diğer İmam Hatip Ortaokullarının müstakil halle gelmesiyle bu oranın %40’ı geçeceği öngörülmekteydi fakat bu yıl yaşanan olumsuzluklar bu oranın gerçekleşmesini engellemiştir.” diye konuştu.

İMAM HATİP ORTAOKULLARI EĞİTİM KALİTESİNİ YÜKSELTMEKTEDİR

İmam Hatip Ortaokullarının açılmasının ortaokulların yoğunluğunu ve yükünü azaltarak eğitim kalitesinin de arttığını sözlerine ekleyen Furtuna, “Ortaokullarda okuyan öğrencilerin %30’u İmam Hatip Ortaokullarına kaymıştır. Bu durumda ortaokul binalarının da % 30’unun İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesi gerekiyordu. Bu da 20 Ortaokul binasından yaklaşık 7 tanesinin dönüştürülmesi anlamına gelmektedir. Şu ana kadar Rize ve ilçelerinde hiçbir Ortaokul binası İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmedi. Bu konuda planlama yapılırken hiçbir öğrencinin mağdur olmaması birinci önceliğimiz olmuştur. Bu nedenle kapasitelerinin çok altında öğrencisi olan Anadolu Liselerinin birleştirilerek boş kalan binaların İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesini bunun da kademeli bir geçişle yapılmasını önerdik. Örneğin 44 derslik ve 1400 öğrenci kapasiteli olan Ali Metin Kazancı Lisesi 2012-2013 eğitim döneminde sadece 530 öğrenciye hizmet veriyordu.” şeklinde konuştu.

rihder-toplantisi-6.jpg

İMAM HATİP ORTAOKULLARI SUÇ VE ZARARLI MADDE KULLANIMINI AZALTIYOR

Milli ve manevi duyguların oluşumunda, vatan ve millet bilincinin kazanılmasında ve kötülüklerin azaltılmasında ahlak ve eğitimin öneminin yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade eden Furtuna, yapılan araştırmalar neticesinde İmam Hatip Ortaokullarında verilen eğitimin bu tür olumsuzlukların da önüne geçtiğine vurgu yaparak, “özellikle son yıllarda toplumda suç oranlarının artması, zararlı madde alışkanlıklarının yaygınlaşması, gençlerimizin manevi bir boşluğa sürüklendiğini göstermektedir. Bu durum ahlak ve değerler eğitiminin önemini ortaya çıkarmış ve İmam Hatip Liseleri ve Ortaokullarına talebi artırmıştır. Bu okulları halk talep etmektedir. Yoksa hiç kimse baskı ve zorlamayla çocuğunu bu okullara kayıt yaptırmamaktadır.

İMAM HATİP ORTAOKULLARININ BİNA İHTİYAÇLARI ACİLEN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR

Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenci kayıt oranlarımız %24 civarındadır. Geçtiğimiz yıllarda İmam Hatip Liselerinde 800-900 civarında öğrenci okurken, bu oran son yıllarda 5500 rakamlarına ulaşmıştır. İmam Hatiplere kayıt oranları %5’ten %25’e yükselirken, diğer lise ve meslek liselerine olan talep %95’ten %70’e düşmüştür. Rize il genelinde toplam 5500 öğrenci Anadolu İmam Hatip Liselerinde eğitim görmektedir. Bu öğrencilerin yaklaşık %50’si ise merkez ilçede öğrenim görmektedir. Bu durum Rize’de okullar açısından acil bir planlamayı gerektirmektedir.” dedi.

rihder-toplantisi-3.jpg

İLGİLİ HABERİMİZ

RİHDER'den Okul Müdürünün Görevden Alınmasına Tepki