Rize'de İthal Çayda Kontrol ve Denetimler Hız Kesmiyor

Rize'de İthal Çayda Kontrol ve Denetimler Hız Kesmiyor
Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, yurt dışından ithal edilen çayların Türk Gıda Kodeksine uygun olup olmadığı yönündeki kontrol ve denetimlerine ara vermeden devam ediyor.

Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı Rize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, ithal edilen siyah çay, yeşil çay, bitki çayı ve beyaz çay gibi farklı çayların ülkeye girişinin uygun olup olmadığı yönünde 2014 yılında yaptığı 453 denetimde 20 numunenin Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığını tespit ederek, ürünlerin ithalatına izin vermedi. 2015'te ise 19 ton yeşil çay ve 63 Kg bitki çayının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edildiğinden bu çayların da ithalatına izin verilmedi.

rize-gida-kontrol-laboratuvar-mudurlugu-denetimleri-(2).jpg

Rize’nin siyah ve yeşil çayda ihtisas gümrüğü olması sebebiyle ülkeye ithali gerçekleştirilecek olan siyah ve yeşil çayların tamamının, bitki ve beyaz çayların da bir kısmının kontrol ve denetimleri Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılırken, 2014 yılında yapılan kontrol ve denetimler sonucunda Türk Gıda Kodeksine uygun olan 4.912 ton siyah çayın girişinin uygun görüldüğü öğrenildi.

Aynı yıl denetim sayısının 453 olarak gerçekleştiği bilgisine ulaşılırken, bu denetimlerde 475 adet numune alımı yapıldı. Alınan numunelerin analiz sonuçlarında ise  455 adedi Türk Gıda Kodeksine uygun olduğundan ülkeye girişine izin verildi. 20 adet numunenin ise Türk Gıda Kodeksine uygun olmaması dolayısıyla girişine izin verilmedi.

rize-gida-kontrol-laboratuvar-mudurlugu-denetimleri-(3).jpg

Rize Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, 2015 yılı Ağustos ayı itibariyle yıl içerisinde 438 ithalat denetimi gerçekleştirdi ve 275 adet numune aldı. Alınan numunelerde 3.727 ton siyah çay, 117 ton yeşil çay, 109 ton bitki çayı ve 3 ton beyaz çayın kontrol ve denetimi sonucunda uygunluğu tespit edildiğinden ülkeye girişine izin verildi. 19 ton yeşil çay ve 63 Kg bitki çayının analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edildiğinden ülke girişine izin verilmedi.

Rize İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ithalat kontrol ve denetimleri arasında siyah çay, yeşil çay, bitki çayı ve beyaz çay gibi farklı çayların ülkeye girişinin uygun olup olmadığı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanununa bağlı olarak Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliğine uygunluğunu kontrol etmek amacıyla yapıyor. Numune alma esnasında yapılan işlemlerse fotoğraf ve kamera çekimleriyle kayıt altına alınıyor.

rize-gida-kontrol-laboratuvar-mudurlugu-denetimleri-(1)-001.jpgrize-gida-kontrol-laboratuvar-mudurlugu-denetimleri-(4).jpg