Rize'de Kanser Hastaları İçin "Sanal Gökyüzü"

Rize'de Kanser Hastaları İçin "Sanal Gökyüzü"
Rize'de kanser hastalarının moral ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla tedavi gördükleri kemoterapi merkezinde pilotların çektiği fotoğraflarla "sanal gökyüzü" oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları (THY) ve Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü projeyle kemoterapi merkezlerinde kanser hastalarının moral ve motivasyonlarının arttırılması için ülke genelinde çalışma başlatıldı.

THY pilotlarının çektiği fotoğrafların kullanıldığı projenin ilk uygulaması, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Doğuş Çay Hacere Karakan Onkoloji Merkezi'nde gerçekleştirildi.

kanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(3).jpg

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanı Murat Türkyılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kemoterapi merkezindeki bu çalışmanın Türkiye'de ilk olduğunu söyledi.

Çalışmanın Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde yapılmasının anlamlı olduğuna dikkati çeken Türkyılmaz, "Kemoterapi, uzun bir süreç gerektiriyor. Kemoterapi gören hastaların tedavi süreçlerinde psikolojik ve fiziksel değişiklikler oluyor. Bu ortama girdiklerinde hastane ortamı değil de daha rahat bir ortamda tedavi görmelerini amaçladık." diye konuştu.

Kanser taramalarıyla ilgili bilgi veren Türkyılmaz, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı olarak meme kanserinde 40-69 yaş grubundaki bayanlarımıza iki yılda bir mamografi çekimi ile, serviks kanserinde 30 ve 65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir, HPV, DNA ve Smear testi ile 50-70 yaş grubunda ise hem bayan hem de erkeklerimize kolorektal kanser yönünden ücretsiz taramalar yapmaktayız.

81 ilimizde 202 KETEM merkezi ile mobil tarama ve pembe tırlarımız ile ücretsiz tarama yapmaktayız. 2017 yılı içinde 7 milyon vatandaşımızın ücretsiz taramasını yaptık ve yüzlerce erken vaka yakaladık. Hem maliyet etkinliği açısından hem morbidite ve mortalite açısından iyi sonuçlar elde ettik. Bu yüzden tüm vatandaşlarımızı KETEM ve aile sağlığı merkezilerine davet ediyoruz."

kanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(9).jpg

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Esra Kaytan Sağlam da Karadeniz'den İstanbul ve Ankara'ya çok fazla kanser hastasının geldiğini belirterek, "Buradaki merkezlerin de bir kapasitesi var. Bu kadar güzel bir merkeze kavuşmuş olması, burayı tercih edecek olan hasta sayısını da arttıracaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt de günde 250 kanser hastasına hizmet verdiklerini dile getirerek, "Kemoterapi hastalarının tedavi etkinliğine fayda sağlaması açısından bu manevi projeyi çok destekliyoruz. THY pilotları tarafından çekilen yaklaşık 40 fotoğrafın merkezimizin duvarlarına asılmasıyla bu projeyi gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı. 

Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Eda Küçüktülü de hastaların kemoterapi alırken uzun süre duvarlara bakmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Türk Hava Yolları'nın pilotları bizler için fotoğraflar çekti. O fotoğraflarla da burada sanal gökyüzü oluşturmaya çalıştık. Rize'yi ilk pilot yer seçtik. Bu projeyi 81 ilde uygulayacağız." diye konuştu. 

Programda projeye destek verenlere plaket takdim edildi.

kanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(8).jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(7).jpg

rizede-kanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu.jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(1).jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(2).jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(4).jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(5).jpgkanser-hastalari-icin-sanal-gokyuzu-(6).jpg