Rize’de Kariyer Günlerinin Yedincisi Gerçekleştirildi

Rize’de Kariyer Günlerinin Yedincisi Gerçekleştirildi
Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Kariyer Günleri ve Girişimci Eğitim Sertifika Törenlerinin yedincisi Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlendi.

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda 7.’si düzenlenen kariyer günü etkinliğine Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Ak Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, KOBİ Finansman Dairesi Başkanı Recep Ali Erdoğan, KOSGEB Rize İl Müdürü Muhammet Mustafa Kurt ile sertifika almaya hak kazanan kursiyerler katıldı.

rize’de-kariyer-gunlerinin-yedincisi-gerceklestirildi-(2).jpg

Rize Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada  girişimcilik kurslarına çok çok önem verdiklerini kaydederek, oda olarak İşkur ve KOSGEB üçgeninde vermiş oldukları kurslarla birlikte 2015 yılında Türkiye birinciliğini elde ettiklerini ifade etti. RTSO tarafından bu tür kursların desteklenmeye devam edeceğini belirten Karamehmetoğlu, 2016 verilerinin de aynı değerde olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Eğitimler sonucunda sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin KOSGEB desteklerinden faydalanmaya hak kazandığını sözlerine ekleyen Karamehmetoğlu, sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere iş hayatlarında başarılar diledi.

saban-aziz-karamehmetoglu-004.jpg

Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kiraz ise konuşmasında kurum tarafından, iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri ile ev ziyaretleri kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

İşkur’un sadece istihdama aracılık eden bürokratik bir mekanizmada bir köprü işlevinden ibaret olmadığını; gençlere, kadınlara, engellilere ve iş arayanlara aracılık eden aynı zamanda işverenlerin talep ve beklentilerine çözüm odaklı bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Kiraz, düzenledikleri mesleki edindirme kursları ve beceri eğitimleriyle işgücü piyasasının beklentilerine cevap verirken iş hayatına katılacak gençlerin de istihdam edilmesi yönünde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

hasan-kiraz-003.jpg

KOBİ Finansman Dairesi Başkanı Recep Ali Erdoğan, KOSGEB’in hedef kitlesi olan küçük, mikro ve orta ölçekli yaklaşık 3,5 milyon hedef kitlesine çeşitli destek programları ve projelerle devletin desteğini sunduğunu belirterek, verilen destekler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Erdoğan, hükümetin, hükümet yetkililerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KOBİ’lere verdiği öneme dikkat çekerek, bu desteğin açık ve net olduğunu “KOBİ’lere 2002 yılına kadar 14 Milyon TL olan desteğin 2002 ve sonrasında 2016 ve 2017 kredi faiz destekleriyle beraber toplam 6,5 Milyar Tl oldu” sözleriyle ifade ederek, KOSGEB’in sahada tarihinin en büyük operasyonunu gerçekleştirdiğini belirtti.

recep-ali-erdogan.jpg

Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ise programdaki konuşmasında sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin en kısa sürede aktif iş hayatlarına başlamaları temennisinde bulunarak, Rize ve ülke ekonomisine hayırlı katkılarda bulunmalarını diledi.

Son yıllarda hükümetin başlatmış olduğu gerek KOSGEB başlığı altında gerekse İşkur Genel Müdürlüğü kapsamında gerekse meslek odalarının ortaya koydukları projelerle birlikte Türkiye’de istihdama yönelik çok ciddi adımların atıldığın ve atılmaya devam ettiğini ifade eden Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Organize Sanayi Bölgesini kurulması için 2002 ile 2012 yılları arasında 10 yıl mücadelede bulunduklarını ve Rize’de OSB kurulmaması için Ankara bürokrasisi tarafından akla hayale gelmeyecek engellerle karşılaştıklarını, inat ve gayret ederek büyük bir mücadele sonrasında Rize Organize Sanayisinin kurulmasını gerçekleştirmek üzere olduklarını kaydetti.

Organize Sanayi Bölgesinin eleman ihtiyacını karşılama noktasında Rizeli hemşehrilerinin çok istekli ve iştiraklı olmamalarının OSB kurulması yönünde verdikleri mücadeleyi gölgede bıraktığına vurgu yapan Karal, en öncelikli olarak Rize OSB’nin eleman ihtiyacının karşılanması yönünde adımlar atılırken maalesef hemşehrilerinin atılan bu adımlara arzusu ve isteğinin yok denecek kadar az olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Karal, OSB’de bölge insanının çalışmasını arzu ettiklerini ancak hemşehrilerinin meslek edindirme kurslarına ilgisinin yetersiz oluşundan OSB’de çalışmak üzere Rize dışından ülkenin değişik bölgelerinden insanların Rize’ye gelerek burada çalışacaklarını ve iş sahibi olacaklarını ifade ettiği konuşmasında, Rize’de her gittikleri noktada işsizlik problemi yönünde şikayetler almalarına rağmen birçok işletmenin çalıştıracak kalifiye personel bulamadığından “Rize’de işsizlik mi var, acaba iş beğenmemezlik de var mı?” Sorusunu zaman zaman kendilerine sormak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Açılan mesleki edinme kurslaryla beraber kendimizi daha iyi yetiştirmek zorunda olduğumuzu sözlerine ekleyen Karal, mutlaka bir meslek dalında bilgili, donanımlı olunması gerektiğini ifade ederek, açılan bu kurslara hemşehrilerinin ilgisinin artmasını ümit ettiğini söyledi.

hasan-karal-029.jpg

Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında Rize Ticaret ve Odası’nın doğru yolda olduğunu ifade ederek, RTSO’nun elde ettiği birinciliği bırakmaya niyetinin olmadığını çalışmalarıyla gösterdiğini söyledi.

Ayakta kalmamızın, varlığımızı sürdürmemizin, çocuklarımıza umut vermemizin tek yolunun ekonomide başarılı olmaktan geçtiğini kaydeden Vali Bektaş, Rize’nin doğal potansiyelinin kısıtlı olduğuna dikkat çekerek çayın dışında da az da olsa var olan ürünleri değerlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

OSB’de ikinci kısım için çalışmaları başlattıklarını ve yaklaşık 250 dönüm yeri daha OSB’ye katmak için istimlak çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Vali Bektaş, OSB’de 18 fabrika inşaatının fiilen devam ettiğini ve bu yazın birkaç fabrikanın açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

erdogan-bektas-009.jpg

Rize’de işletme sahiplerinin nitelikli eleman bulma yönünde şikayetleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Vali Bektaş, “İşletme sahipleri diyor ki biz nitelikli eleman bulamıyoruz. Bırakın nitelikli elemanı niteliksiz elemanı da bulamıyoruz. Öbür taraftan adım başı birisi yolumuzu kesiyor diyor ki ‘ben işsizim iş bulamıyorum bana iş bulun.’ Bu bir problem. Gerçi bu problemde ne o işletme sahibinin katkısı var, ne de o iş arıyorum diyen arkadaşın katkısı var. Bu problemi biraz eşelediğinizde altından bir şey çıkıyor. Niye böyle bir problemimiz var? “  dedi.

28 Şubat sürecinde belli düşüncelerle özellikle imam hatip liselerini kapatabilmek için meslek liselerini katsayı engeliyle karşılaştırarak önemli ölçüde ufalmalarının sağlandığını kaydeden Vali Erdoğan Bektaş, 20 yıla yakın zaman geçmesine rağmen halen bu açığı kapatamadıklarını ifade ederek, “Türkiye’de olması gereken yüzde 65 meslek lisesi, 35 akademik lise. Daha iyi şartlar 30’a 70’tir. Rize’de olan ne? Rize’de olan şu: Yüzde 55 akademik lise, yüzde 45 meslek lisesi. Siz akademik lise sayılarını, oranlarını yüzde 55’e çıkardığınızda 2 şey yapıyorsunuz. 1 Mevcut akademi liselerin kalitesini iyice aşağılara çekiyorsunuz. 2 mevcut meslek liselerinizin içini iyice boşaltıyorsunuz ve o zaman işletmeler eleman bulamıyor, elemanlar da iş bulamıyor. Bu konuda çalışıyoruz fakat biz bu konuda başarılı olsak bile bunun en erken sonuçlarını 8-10 yıl sonra görebileceğiz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise düzenlenen çeşitli kurslar sonunda sertifika almaya hak kazanan yaklaşık 300 kursiyere sertifikaları protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

rize’de-kariyer-gunlerinin-yedincisi-gerceklestirildi.jpg