Rize'de Kivi Üreticileri Rekolteyi Artırmak İstiyor

Rize'de Kivi Üreticileri Rekolteyi Artırmak İstiyor
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye'de üretimi için en uygun şartları Rize'de bulunan kivide üretim rekoltesini arırmak istediklerini açıkladı.

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, ''Tek çabamız, kivi üretimini artırmak, Rize'de yılda 40 bin ton kivi üretecek kapasite var'', ''Bu yıl 15 bin tonun üzerinde rekolte bekliyoruz'' dedi.

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, kivi üretimini artırmak için çabaladıklarını belirterek, yılda 40 bin ton üretim yapabilecek kapasitelerinin bulunduğunu söyledi. Paliç, AA muhabirine Türkiye'de kivinin Giresun, Ordu, Adapazarı ve Yalova'da üretildiğini ancak üretim için en uygun şartların Rize'de bulunduğunu anlattı.

Kivinin yöredeki çay üreticileri tarafından ek gelir sağlamk için üretildiğine dikkati çeken Paliç, ''Yörede kivi üretiminin 20 yıllık mazisi var. Vatandaşların rağbet göstermesiyle özellikle son 10 yıldan bu yana yılda ortalama 10 bin ton kivi üretimi yapılıyor. Rize'de üretilen kivinin kaliteli olması nedeniyle de talep oldukça fazla'' dedi.

Paliç, kivinin yüksek gelir getiren tarım ürünü olduğunu anlatarak, şunları söyledi: ''Kivi, her yerde üretilecek bir meyve değil. Tek çabamız, kivi üretimini artırmak. Kivi üretimi yapılan bölgelerdeki üretim miktarını artırabilirsek, ülke genelindeki toplam kapasitemiz 60 bin ton civarına çıkabilir. Rize'de ise yılda 40 bin ton kivi üretecek kapasite var. Ülke genelindeki tüketim ise 70 bin ton civarında. Tüketim gelecek yıllarda 150-200 bin ton civarına çıkabilir.''

Kivinin sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu vurgulayan Paliç, ''İnsanlarımız bu meyveyi yeni yeni tüketmeye başladı. Gün geçtikçe tüketim miktarı artıyor. Buna karşılık biz de üretimimizi artırmak durumundayız. Kaliteli kivi yetiştirmemiz lazım. Bu bölgedeki hava şartları, kivinin kalitesini artırmaktadır'' diye konuştu.

-En önemli sorun soğuk hava deposu-

Paliç, hava şartlarının kivi üretimi için oldukça iyi gittiğini, geçen yıldan daha iyi rekolte beklentisi içine girdiklerini belirterek, ''Geçen yıl Rize yöresinde üreticilerimiz yaklaşık 10 bin ton kivi üretmişti. Bu yıl ise 15 bin tonun üzerinde kivi rekoltesi bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

Üretimdeki en önemli sorunlardan birinin kivilerin saklanacağı soğuk hava depolarının bulunmaması olduğuna işaret eden Paliç, şöyle devam etti: ''Yörede kivinin saklanabileceği uygun soğuk hava deposu yok. Bu nedenle de üreticimizin ürünü saklama ve bekletme imkanı bulunmuyor. Bölgede yeterli soğuk hava deposu olmamasını fırsat bilen bazı alıcılar, ürünü çok ucuz fiyattan alıyor. Halbuki kiviyi 6 ay soğuk hava deposunda muhafaza etme şansımız var. Soğuk hava depomuz olursa, birlik olarak vatandaşa destek olmak için satın alma yapacağız.''

Paliç, kivilerin hasat edileceği tarihin 5 Kasım'da yapılacak toplantıda belirleneceğini ifade ederek, toplantıya alıcı ve satıcılar ile sektörle ilgili tarafların çağrılacağını, böylelikle alıcılarla satıcıların aracısız buluşmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.