Rize'de Kolorektal Kanseri ile Erken Tanı Taramasına Dikkat Çekildi

Rize'de Kolorektal Kanseri ile Erken Tanı Taramasına Dikkat Çekildi
Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği tarafından Kolorektal Kanser Farkındalık ve Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

1-31 Mart Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği tarafından kolorektal (bağırsak –anal bölgesi) kanseri bilgilendirme ve kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı arttırmak, erken tanı ve tedavi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla farkındalık ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-1.jpg

Konuşmacı olarak Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yeliz Yılmaz Bozok'un katıldığı toplantıya Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nilüfer Emen, İl Müftüsü Yusuf Doğan'ın eşi Sevim Doğan, Gönül Elçileri Derneği Başkanı Pembe Gezmiş, ROMED Başkan Yardımcısı Mukaddes Usta, İHH Rize Kadın Komisyonu, Rize Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hatice Semiz, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Berra Bilgin ve Kanser birimi yetkilileri, Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nilüfer Emen yaptığı açıklamada; ''Gelişmiş ülkelerde ciddi morbidite ve mortaliteye yol açan kolorektal kanser, ülkemizde en sık görülen ilk 10 kanser arasında olup önemli bir sağlık sorunudur. Dünya’da en çok tanı konulan kanserler arasında yer almaktadır.Kolorektal kanserinin olusmasinda coğrafi farklılık, ırk, beslenme, obezite, sosyo-ekonomik düzey ve anatomi gibi etkenler etkilidir.

nilufer-emen.20150327163357.jpg

Kolorektal kanser erken teşhisle önlenebilir. Erken dönemde tanı koyulan kolorektal kanserlerde iyileşme oranı % 80-90 arasındadır. Erken tanı ve tedavi bu açıdan hayati öneme sahiptir. Erken tanı için en kolay ve ucuz test dışkıda gizli kan tarama testidir. Çok kolay ve uygulanabilir bir testin pozitif veya şüpheli çıkması halinde kolonoskopi gibi ileri tetkiklere yönlendirilmektedir. 50 yaşından sonra her vatandaşımız erkek ve kadınların aile hekimlerine başvurarak gaita da gizli kan testi dediğimiz testi alarak ücretsiz olarak yaptırabilmektedirler. Bunu her vatandaşımızın düzenli olarak 2 yılda bir yaptırmasını öneriyoruz. Ve tarama testini testini yaptırmamış birinci derece akrabalarında kolorektal kanser veya adenomatöz polip, ülseratif kolit, Crohn Hastalığı ya da kalıtsal polipozis veya polipozis dışı sendrom öyküsü olan 40 yaş üzeri bireyler ve ailesinde kanser öyküsü olmayan 50 yaş üzeri tüm vatandaşları aile hekimlerine başvurarak taramalarını yaptırmaları için çağrıda bulunuyoruz. İnanıyorum ki kolorektal kanseri önlemede de farkındalığı oluşturmada başarılı olacağız ve halkımızın bilinçlenmesiyle kolorektal kanserlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldıracağız.'' dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Yeliz Yılmaz Bozok, Kolorektal kanser,anal hastalıklar(fissür,fistül,hemoroid) hakkında, korunma ve tedavi ile ilgili bilgi verdi. Doğru bildiğimiz yanlışları anlattı. Erken tanının önemine değinerek geç kalınmaması gerektiğine vurgu yaptı.

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-5.jpg

Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı ise; faydalı geçen etkinlikte başta Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-7.20150327163438.jpg

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-3.jpg

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-2.jpg

rize-kanserle-mucadele-ve-yasam-derneginden-farkindalik-programi-6.jpg