Rize’de “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” Etkinliği Düzenlendi

Rize’de “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” Etkinliği Düzenlendi
Rize’de Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla "Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye" etkinliği düzenlendi.

Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Rize Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından Uluslararası Göçmenler Günü vesilesi ile “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” konulu program düzenlendi.

Rize’de yaşayan göçmenlerle yerel halkın bir araya geldiği yoğun ilgi gören programa, Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir, RTEÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mustafa Çakır, Rize SAGET-34 Bot Komutanı Hüseyin Kepekli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Esra Alemdaroğlu, Rize Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hasan Kanbur, kamu kurumu şube müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

rize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(6).jpg

Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Abdullah Şen, “Bu topraklar yüzyıllardır kültürlerin, medeniyetlerin buluşma noktası olmuş, insanlık vazifesi ahdederek yüreğini her zaman mazluma, çaresize ve yurtsuza açmıştır. Gelen her bir göçmen kültürel çeşitliliğimize renk katmıştır. Osmanlı devletinden günümüze kadar bu kültürel çeşitliliğin örneklerini görebilmekteyiz. Uluslararası göçmenler günü vesilesiyle gerçekleştirilen ‘Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye’ konulu etkinlik günün anlam ve önemini ortaya koyan bir başlıkla ilimizde yaşayan göçmenlerimizle bir arada bulunmamıza vesile oldu. Rize İl Göç İdaresi Müdürlüğümüze ve programa katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, tüm göçmenlerimizin uluslararası göçmenler gününü kutluyorum” dedi.

abdullah-sen-003.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet İshak Demir programda yaptığı konuşmada, “Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı kültürel çeşitliliğimizi vurgulayan bir programla ilimizde yaşayan göçmen misafirlerimizle bir araya gelmekten mutluluk duyduk. Rize’de yaşayan yaklaşık 2000 göçmenin dörtte biri üniversitemiz çatısı altında öğrenim görmektedir. Gerek öğrenim amacıyla gerek zorunlu nedenlerle gelen her bir göçmenimiz kültürel değerlerini de beraberinde taşımakta ve bizim için değer oluşturmaktadır. Kimsenin yerinden yurdundan ayrılmak zorunda kalmadığı bir dünya temenni ediyor, “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” konulu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

ahmet-ishak-demir-001.jpg

Rize İl Göç İdaresi Müdürü Mürüvvet Serap Aydın ise konuşmasında, İl Göç İdaresi Müdürlüğü olarak üstlendikleri göreve esas teşkil eden en önemli unsurun insana ve insanlığa hizmet olduğunu kaydederek, “Bu anlamda her insanın bir dünya olduğunu, insan onuruna yakışır bir muameleye her koşulda hakkının olduğunu ve adil bir dünyada herkesin payı olduğunu unutmamalıyız. Zira bugünümüz ve geleceğimiz bu değerlere bağlıdır. Günümüz Türkiye’sinin kültürel zenginliği kuşkusuz Anadolu topraklarının hoşgörü ikliminde göçle şekillenen bir medeniyet olmasıdır. Bu nedenle bu topraklar yüzyıllardır gönül coğrafyasına hiçbir zaman sınır çizmemiştir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz ve 81 ildeki taşra teşkilatımız din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın devletimizin vicdanı sorumluluğunun bilinciyle bütün göçmen kardeşlerimize bu bakış açısı ile hizmet vermektedir. Kültürel buluşmalar güzel ülkemizin 81 ilinde olduğu gibi Rize’de de gerçekleşiyor ve birlikteliğimizden kuvvet doğuyor.” dedi.

muruvvet-serap-aydin-002.jpg

Rize Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hasan Kanbur ise, “Eğitim için ülkemizi tercih eden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak, eğitimlerini en iyi en iyi şekilde tamamlamalarını sağlamak ve ihtiyaçlarını tespit etmek noktasında bizlere birçok görevler düşmektedir. Bizler de bu sorumluluğun gereğini yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çünkü tarihten gelen misyonumuz bunu gerektirmektedir. Ensar ve muhacir kavramı bize tarihten gelen bir anlayıştır ve medeniyetimiz bu anlayış çerçevesinde oluşmuştur. Bizler de çocuklarımıza bu anlayışı miras bırakacağız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından programda; Gürcistan, Azerbaycan, Uganda, Suriye ve Lübnanlı göçmenlerin kültürel görseller eşliğinde başarı hikâyeleri, şiir dinletileri, yöresel ezgileri ve üniversitenin halk oyunu ekibi yer aldı.

Suriyeli 87 yaşındaki ziraat mühendisi Muhammed Adnan Alnobilsi’ye ilerleyen yaşına rağmen Türkçe öğrenme konusundaki azmi dolayısıyla Vali Yardımcısı Abdullah Şen tarafından yılın göçmeni plaketi takdim edildi.

Yerel halk ve göçmenlerin bir araya geldiği kültürel buluşmaya vesile olan program, uluslararası öğrencilerin sergilemiş olduğu folklorik giysi ve eşyaların tanıtımı ve ikramla sona erdi.

rize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(1).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(10).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(14).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(15).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(5).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(4).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(9).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(18).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(3).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(7).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(11).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(20).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(16).jpgrize’de-“kulturlerin-bulusma-noktasi-turkiye”-konulu-program-duzenlendi-(19).jpg