Rize'de Mavi Yemiş Hasadına Başlandı

Rize'de Mavi Yemiş Hasadına Başlandı
Rize'de, insan sağlığına çok faydalı olan mavi yemişin (likapa) hasadına başlandı.

İkizdere ilçesine bağlı Şimşirli köyünde düzenlenen hasat törenine Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Karaman ile üreticiler katıldı. 

Vali Bektaş, törende yaptığı açıklamada, kivi ve mavi yemişin, çayın yanında butik ürün olduğunu ve yeni yeni pazarda yer bularak gelir getirici özelliğe kavuşmaya başladığını belirtti.

rizede-mavi-yemis-hasadina-baslandi-(4).jpg

Raf ömrü kısa olan ürünü pazara ulaştırmada zorluklar bulunduğunu dile getiren Bektaş, "Ürünün raf ömrünü artırıcı çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu nedenle mavi yemişin de raf ömrünü uzatmak için belli bir üretime ulaşılması gerekiyor. Rize coğrafyasında 100-200 dönüm bahçelerle sektör haline dönüşmesi çok zor. Daha uzun soluklu çalışmalara ihtiyaç var. Bu bir başlangıç, yaygınlaşma eğiliminde ve yaygınlaşırsa başarı gelecektir." dedi.

Mavi yemişte üretim sorunlarının tek tek çözüme kavuşturulması gerektiğine değinen Bektaş, "Mavi yemiş verilen değeri hak ediyor. Çünkü gerçekten sağlık açısından da tüketiciye ulaştığında değerli. Bu nedenle üretim ve ulaşım araçları ile pazarlamanın iyi yapılması gerekiyor. Sağlık ve kozmetik açıdan son derece önemli bir ürün. Hizmet etmeye değer bir iş." diye konuştu.

Prof. Dr. Karaman ise mavi yemişin geliştirilmesi için üniversite olarak araştırma merkezi kurduklarını anımsatarak, ürünün farklı alanlarda kullanılması için bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

rizede-mavi-yemis-hasadina-baslandi-(2).jpgrizede-mavi-yemis-hasadina-baslandi-(1).jpgrizede-mavi-yemis-hasadina-baslandi-(3).jpg