Rize'de Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Açıldı

Rize'de Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Açıldı
Rize'de tek psikoteknik değerlendirme merkezi Özel Rize Tıp Merkezi bünyesinde hizmete açıldı.

Ticari Araç Kullanımı İçin gerekli olan, psikolog sorumluluğu ve gözetiminde yapılan psikoteknik değerlendirme belgesi Özel Rize Tıp Merkezi Psikoteknik Merkezi'nde Psikolog Ziya Berberoğlu tarafından uygulanan testlerden sonra verilmeye başlandı.

Bilgi Ve Randevu İçin: (0464) 214 79 44 - 253 44 44

Psikoteknik Değerlendirme Nedir?

Rsikoteknik değerlendirme, sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin, bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığıyla ölçülmesi olarak tanımlanmaktadır

zeki-kiziltan-001.jpg

4925 sayılı Karayolları Taşıma Kanunu kapsamında, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 34. Maddesi “e” bendince mesleki olarak ticari amaçlı araç kullanan tüm sürücülerin (yolcu, eşya ve yük taşıyan tüm sürücüler) şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psiko-teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almaları şarttır.  Psikoteknik değerlendirme raporu”, 2918 sayılı Trafik Kanunu kapsamındaki 4 sayılı cetvelle belirlenen özelliklere sahip merkezlerde, yine 4 sayılı cetvelle belirlenen testlerin uygulandığı “psikoteknik değerlendirme raporu” düzenlenmektedir.

Ticari araç kullanan sürücülerin yanında Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen cezai işlemlerden dolayı da psiko-teknik değerlendirme raporu istenmektedir. Bu maddeler:

  • 48. Maddeye göre, alkollü araç kullanması sebebiyle ehliyeti üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.
  • 51. Maddeye göre, hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlâl suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı beş defa ihlâl ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanların belgeleri iade edilir.

118. Maddeye göre, aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar. Muayene sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanların belgeleri, süresi sonunda iade edilir.