Rize'de Sekreterlikle Başladı Patron Oldu

Rize'de Sekreterlikle Başladı Patron Oldu
Rize'de bir çamaşırhanede sekreter olarak işe başlayan kadın, işlerin kötü gitmesi üzerine satışa çıkartılan iş yerini satın alarak patron oldu.

Rize'de bir çamaşırhanede sekreter olarak işe başlayan kadın, işlerin kötü gitmesi üzerine satışa çıkartılan iş yerini, kentte kadınların iş kurmasını sağlamak amacıyla başlatılan mikro kredi uygulaması sayesinde satın alarak patron oldu.

Yeni Mahalle'de ailesiyle yaşayan Emre Turanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce Alipaşa Mahallesi'nde bir çamaşırhanede sekreter olarak işe başladığını ifade etti.

emre-turanli-1.jpg

Bir süre sonra işlerin kötü gitmesi dolayısıyla çamaşırhanenin satışa çıkartıldığını anlatan Turanlı, ''İş yerini satın almaya karar verdim. Bu sırada arkadaşlarımdan mikro kredi uygulamasını öğrendim ve kredi kullanmak için başvuruda bulundum. Başvurum kabul edildi, elime geçen parayla iş yerini satın aldım'' dedi.

Çamaşırhaneyi eşi Mustafa Turanlı ile işlettiğini ve 2 kadına da iş imkanı sağladığını dile getiren Turanlı, ''Kazandığımız parayla borcumuzu ödedik. İlköğretim 2. sınıfta okuyan Buse isimli bir kızım var. Evimizin geçimini buradan sağlıyoruz. Yanımda 2 kadın çalışıyor. Kapasitemi sayıyı artırarak çalışan kadın sayısını 4'e çıkaracağım. Kredi sayesinde hem iş yeri sahibi oldum hem de istihdam sağladım'' diye konuştu.

musttaf-turanli.jpg

Emre Turanlı, çamaşırhaneyi devraldığında düşük olan işlerinin zamanla iyileştiğini ifade ederek, ''Sabrederek ve azmederek çalıştım. Zor zamanlar geçirdiğim oldu fakat bırakmayı asla düşünmedim. İşlerim iyiye giti, artık yoğun çalışıyoruz. İşimi seviyorum. Kadınlarımızın mikro kredi ile tanışmalarını istiyorum. Mikro krediyi kullanarak ev işlerini ve yapabileceklerini ortaya koyabilirler. Kadınlar istedikten sonra her işi başarabilir'' dedi.

-''Kredi kullanan kadınlar pes etmiyor''-

Mikro Finans Rize Bölge Müdürü Emel Kuk da 2008 yılının Şubat ayında başlayan mikro kredi programının kette yaklaşık 700 üyeye ulaştığını belirtti.

Kadınların, mikro kredi kullanabilmeleri için mikro finans şubelerine başvurmaları gerektiğine işaret eden Kuk, şunları kaydetti: ''Rize Valiliği İl Özel İdaresi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'na bağlı Mikro Finans Şube Müdürlükleri aracılığıyla başlatılan mikro kredi uygulamasında kadınların iş kurarak istihdamı amaçlanıyor. Bu çerçevede iş kurmak isteyen ve gerekli nitelikleri taşıyan kadınlara, Mikro Finans Şube Müdürlüklerinden faizsiz kredi veriliyor.

Ayakları üzerine durmak isteyen kadınlarımız mikro kredi finans desteği ile kendi işlerini kurabilir. Cesaretli kadınların sayısı her geçen gün artıyor. Kredi kullanan kadınlar pes etmiyor. Beklentilerin çok üzerinde aile bütçesine katkıda bulunuyorlar. Birçoğu artık aile bütçesine katkıyı geçti, aile bütçesinin ana kaynağı haline geldi. Karadeniz kadını bu işte de pes etmeyeceğini gösterdi.''