Rize'de Sellerin Yıkamadığı 300 Yıllık Tarihi Köprüye Yol Çalışması Zarar Verdi

Rize'de Sellerin Yıkamadığı 300 Yıllık Tarihi Köprüye Yol Çalışması Zarar Verdi
Rize'nin Çayeli İlçesi'nde gerçekleşen yol genişletme çalışmalarında, 300 yıllık tarihi kemer köprünün ayağından alınan hafriyat nedeniyle köprünün bir ucu boşta kaldı.

Çayeli ilçe merkezi ile Kaptanpaşa köyü arasında 20 kilometrelik mesafede gerçekleşen yol genişletme çalışmasının bir kısmı Yeşiltepe köyünde bulunan ve 300 yıllık tarihi olan Kaptanpaşa kemer köprüsüne rastladı. Anıtlar Kurulu tarafından kültür varlığı olarak  tescili bulunan  kemer köprünün hemen önünde gerçekleşen genişletme çalışması neticesinde köprünün ayağının bulunduğu alandan, yolun yüksekliğini azaltmak için hafriyat alındı. Alınan hafriyat ise kemer köprünün girişini 1 buçuk metre civarında yukarıda bırakırken aynı zamanda köprünün tarihi dokusuna da zarar verdi.

cayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(2).jpg

Olaya tepki gösteren köy sakinlerinden Ahmet Okumuş köylerinin tarihi değerlerinin bir bir ellerinden alındığını dile getirerek "54 yaşındayım bu derede hatırladığım 4 tane köprü biliyorum. Buzuldere köprüsü vardı, köylere su getiren müteahhit üzerinden 60'a 60 boru hattını geçirdi üzerine betonlama yaptı ve köprü yıkıldı. Kimse tarihi değerlerimizi bu derede düşünmüyor ve korumuyor. Ne su değirmenleri kaldı, ne eski fırınlar, onları yıktılar. Su değirmenlerini yıktılar. Taş köprüleri yıktılar. Nereye kadar yani? Şimdide burada Kaptanpaşa taş köprüsünün ayağını bozdular. Bende yol yapılamsını işitiyorum ama tarihi eserlerin rant olarak yıkımına karşıyım" ifadelerini kullandı.

cayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(5).jpg

Köy sakinlerinden bir diğer vatandaş Muahmmet Aygün ise "Senoz vadisi olarak tarihi bir köprümüz var. Sellerin yıkamadığı köprüyü geldiler bugün pat-küt, pat-küt yıkacaklar. Yolda yapılacak tabi ama yol bile yapılacaksa benim tarihi köprüme zarar vermeden yapılması gerekir. Diğer köprü yapılırken bu köprünün ayağını kod aldılar. Şimdi soruyoruz diyorlar ki proje Ankara'dan geldi. Ankara'dan proje gelmez, sen bura projeni yaparsın, etüt çalışmanı yaparsın gönderirsin Ankara'ya onaylanır. Bekleyeceğiz burada daha kimseyi dokundurmayacağız" dedi.

Çayeli Kaymakamı Öztürk’ten tarihi kemer köprü açıklaması

Çayeli Kaymakamı Mehmet Öztürk, yol genişletme çalışmalarında 300 yıllık tarihi kemer köprünün zarar görmesinin ardından yaptığı açıklamada durumun takipçisi olacaklarını ve köprüde bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtti. 

Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  "Durumu öğrenir öğrenemez hemen Karayolları Şube Müdürü ve DSİ Şube Müdürü ile irtibata geçip köprünün bulunduğu yere gittik. Orada müdür beyden bilgi aldık. Kaptanpaşa-Senoz vadisinde karayolları yol bakım ve onarımı yapmaktadır. Tarihi köprünün bulunduğu yerde yolun dolgusu yapılacağı için yol çalışma esnasında köprünün uç kısmındaki taşların bir kısmında düşmeler meydana gelmiştir. Yolun seviyeyle köprünün ayağı hemen hemen aynı olacağı ve bağlantısının yapılacağından köprüde herhangi bir tehlikeli durum söz konusu değildir. Tarihi köprülerin bakım ve onarımı karayollarının sorumluluğunda bulunmaktadır ve daha önceden de köprünün sağlamlaştırmasını yapmıştır. Kaymakamlık olarak bizlerde herhangi bir olumsuz bir durum olmaması için durumun takipçisi olacağız kimse endişe etmesin.’’ 

mehmet-ozturk.jpgcayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(6).jpgcayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(4)-001.jpgcayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(3).jpg

cayelinde-300-yillik-tarihi-kemer-kopru-(7).jpg