Rize'de Su Kaynakları Dondu Su Kesintisi İçin Açıklama Geldi

Rize'de Su Kaynakları Dondu Su Kesintisi İçin Açıklama Geldi
Rize’de kar yağışıyla birlikte havaların soğumasına bağlı olarak içme suyu kaynaklarında donma olaylarının yaşanması nedeniyle kent merkezi ile 8 ilçenin üst kesimlerinde su kesintilerinin yaşanabileceği bildirildi.

Rize Belediyesi Andon İçme Suyu Birliğinden yapılan açıklamada, Andon İçme Suyu havzalarında sıcaklığın sıfır derecenin altına düşmesi nedeniyle yaşanan donma olayları dolayısıyla içme suyunda azalma meydana geldiği ve bu azalma nedeniyle üst kotlarda yer alan içme suyu depolarına yeterli miktarda ve istenilen basınçta suyun verilemediği ifade edilerek, Andon İçme Suyu kullanan Rize Merkez ile 8 ilçenin üst kotlarında yaşanmakta olan su kesintilerinin hava sıcaklıklarının normale dönmesiyle sona ereceği belirtildi.

Birlikten yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “İlimizde son 10 günde yaşanan aşırı kar yağışları; Rize Andon İçme Suyu havzalarında ortam sıcaklığının ‘0’ santigrat derecenin altına düşmesine, dere yataklarında donma olayının oluşmasına ve doğal sonucu olarak ta yağan karın erimeyişi içme suyu kaynakları debisinin ciddi oranda azalmasına neden olmuştur.

Su kaynaklarındaki debinin, Arıtma Tesisi ihtiyaç debisinin altına düşmesi, andon içme suyunu kullanan Rize Merkez dahil sekiz adet ilçe belediyenin özellikle üst kotlarda yer alan içme suyu depolarına yeterli miktarda ve istenilen basınçta suyun verilememesine neden olmaktadır. İçme suyu havzalarının bulunduğu üst kesimlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerine gelmesiyle su arzı sorunsuz bir şekilde sağlanacaktır.”