Rize’de Suların Kirliliğinden Sonra Kafalar da Karıştı !

Rize’de Suların Kirliliğinden Sonra Kafalar da Karıştı !
Rize’de etkili olan sel ve heyelanların neden olduğu suların kirlenmesiyle ishal vakalarında artış gözükmesinin ardından içme suyu ile ilgili açıklamalar üst üste gelmeye başladı.

Rize’de geçtiğimiz hafta etkili olan sel ve heyelanlar sonrası artan ishal vakaları üzerine İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Tepe, içme sularının kaynatılmadan içilmemesi uyarısında bulunmuştu. Tepe’nin açıklamasının ardından Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise gönül rahatlığı ile suyun içilebileceğini söyledi. Bu kez Başkan Kasap’ın açıklamasının ardından Dr. Tepe yeni bir açıklama yaparak, mahalle ve köy depolarının bakımlarının yapılmayışı nedeniyle bu depolardaki suya dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Dr. Tepe, Andon içme suyu için su kesintilerinden sonra gelen ilk suyun içilmemesi gerektiğini belirterek, bunun dışında Andon suyunun içilebilir olduğunu ifade etti.

Dr. Tepe yaptığı açıklamada, “İlimizde geçtiğimiz hafta boyunca yaşanan şiddetli yağışlar sonrası birçok içme suyu şebekemiz olumsuz etkilenmiş ve hatta özellikle Pazar ve Çayeli ilçelerimizde suya bağlı ishal vakalarında ciddi artışlar olmuştur.  Bu durum Halk Sağlığı Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm sağlık teşkilatımızca yakinen takip edilmiş ve bir yandan da gerekli dışkı ve su numuneleri Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Bakanlığımızdan Pazar İlçesi ile ilgili olarak gelen sonuçlarda NöroVirüs ürediği tespit edilmiştir. NöroVirüse bağlı ishal salgını özellikle kendisini bulantı, kusma ve karın ağrısı ile göstermektedir. Yine beraberinde üşüme, titreme, ateş ve baş ağrısı olarak da olabilir. Hastalık genelde birkaç günde kendiliğinden iyileşir. Ancak çocuk ve yaşlılarda daha dikkatli olunmalıdır. Bu virüse bağlı hastalıkta kişiden kişiye bulaşma olabileceğinden hijyen kurallarına uyulması (özellikle tuvalet sonrası, bebek bezi değiştikten sonra, yemek hazırlama da ve yemekten önce eller sabunlu suyla yıkanmalı) korunmada çok büyük önem arz etmektedir. Yine hastalığa yakalanan kişilerde de yakın temastan kaçınılmalıdır.” dedi.

Rize merkez ilçe başta olmak üzere vatandaşların büyük kısmınca kullanılan Andon içme suyunun düzenli arıtılıp, klorlandığından Rize’nin en güvenli ve temiz suyu olduğunu kaydeden Dr. Tepe, Andon içme suyunun şuanda kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığını belirterek, “Düzenli periyotlarla bu suyla ilgili tahlil çalışmaları yapılmaktadır. Ancak bu şebeke suyu ne kadar temiz olursa olsun su kesintilerinden sonra gelen ilk suyun içilmemesi gerekmektedir. Bu suyla ilgili olumsuz bir durum olduğunda vatandaşlarımız ivedi olarak bilgilendirilecektir.” Diye konuştu.

Dr. Tepe, köy ve mahalle depolarına da dikkat çektiği açıklamasında şu uyarılarda bulundu: “Andon ve klorlanan diğer şebeke suları harici köy suları ve kaynağı bilinmeyen suların hele hele şiddetli yağışlardan sonra kaynatılmadan içilmemesi, yine bu sulara ait depoların en az üç aylık periyotlarla düzenli temizlenmesi gerekmektedir. Ne yazık ki kaynağında temiz olan birçok köy veya mahalle suyumuz depolarının temizliği ve bakımı yapılmadığından, depo diplerinde adeta çürümeye yüz tutmuş çamur biriktiğinden dolayı kirlenmektedir.  Bu durumu düzenli olarak ilgililere bildirmekteyiz. Bu sebeple köy ve mahalle depolarının en az yazın üç kışın beş ayda bir bakım ve temizliklerinin muhtar ve vatandaşlarımızca yapılması çok önemlidir. Talep edilmesi durumunda tüm ilgili sağlık personelimiz vatandaşımıza tam destek vermektedirler. Unutulmamalıdır ki mahalle veya köy içme suyunun temiz olması yolun asfalt veya beton olmasından daha önemlidir. “