Rize'de Susuzluk Tehlikesi Yargıya Taşındı

Rize'de Susuzluk Tehlikesi Yargıya Taşındı
Rize Belediyesi, Küçükçayır Köyü'nde yapımı süren hidroelektrik santral inşaatında (HES) dinamitle yapılan patlatmaların Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'ne zarar vermesi üzerine...

Rize Belediyesi, Küçükçayır Köyü'nde yapımı süren hidroelektrik santral inşaatında (HES) dinamitle yapılan patlatmaların Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'ne zarar vermesi üzerine 300 bin kişinin 3 ay boyunca susuz kalabileceği endişesiyle, inşaatın yürütmesinin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Küçükçayır köyünde REDAŞ Enerji firması tarafından yapımına başlanan ve ardından aynı şirkete bağlı Kumsu Enerji'ye devredilen Ambarlık Hidroelektrik Santral inşaatı sırasında dinamitle yapılan patlatmaların Andon İçme Suyu ve Arıtma Tesisi'nin depo ve su tanklarında çatlaklara yol açtığını öne sürdü.

Tesiste su kaybının olması üzerine bazı ilçelerin suyu kesilirken, il merkezine ise belirli aralıklarla su verilmeye başlandı.

Bu gelişme sonrasında Rize Belediyesi konuyu yargıya taşıdı. Avukatları aracılığı ile Rize İdare Mahkemesi'ne başvuran Rize Belediyesi, HES projesinin yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Belediye Başkanı Halil Bakırcı, kentin suyunun kesilmesi halinde halka kendisinin hesap vereceğini belirterek, "Yapılan patlatmalar nedeniyle tesiste ciddi hasarlar meydana geldi. Bu çatlaklar devam ederse 300 bin kişi 3 ay boyunca susuz kalabilir. Bu nedenle yargıya başvurduk. Eğer enerji şirketi yetkilileri HES inşaatının tesise zarar vermeyeceğini taahhüt ederlerse davayı geri alabiliriz. Aksi halde Rizelilerin susuz kalma riskini alamayız" dedi.

Firma: "Bizim çalışmalarımızdan etkilenmemiştir"

Kumsu Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Safiye Beyaz Demir ise konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Demir, HES inşaatı sırasına kullanılan patlayıcı madde ile miktarı ve niteliğinin tamamen yasal sınırılar içerisinde olduğunu belirtti.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Çevreye etkisine azami dikkat göstermekteyiz. Bu hassasiyetin kanıtı olarak hiçbir zorunluluğumuz olmadığı halde Kyoto protokolüne uygun karbon gazı salınımı sözleşmesi şirketimizce tek taraflı olarak imzalanmış ve taahhüt edilmiştir. Bu nedenle çevreye etkisinin en asgari düzeyde tutulması için tüm hassasiyetin gösterildiğinin bilinmesini isteriz. Atımlar, Andon içme suyu tesisini etkilemeyecek uzaklıktadır. Su depolarında oluşan çatlakların atımlardan kaynaklanması teknik olarak mümkün değildir. Jandarma kontrolünde yapılan atımlarda 10'ar kilogram patlayıcı madde kullanılmaktadır. Bu atımlarla su deposunun zarar görmediği, zarar görmesinin de mümkün olmadığını açıkça ifade ediyoruz."

İLGİLİ HABERİMİZ

https://www.olay53.com/haber/bakirci-rize-tehdit-altinda-16506.htm