Rize'de Tapularını Alamadan Müteahhit Ölünce

Rize'de Tapularını Alamadan Müteahhit Ölünce
Rize’de 40 daireli apartman sakinleri, tapuları alınmadan binayı yapan müteahhit vefat edince, bugün kentsel dönüm kapsamında yıkılacak olan binalarında hak sahibi olamıyorlar.

Rize’de 40 daireli İnanç Apartmanı sakinleri, binayı yapan müteahhit tapularını alınmadan vefat edince, bugün kentsel dönüm kapsamında yıkılacak olan binalarında hak sahibi olamıyorlar.

Rize’de yaşanan ilginç olayda Rize’nin Yeniköy Mahallesi’nde bulunan 5 bloktan oluşan 40 daireli İnanç Aparmanı sakinleri 15 yıl önce satın aldıkları dairelerinin tapuları bulunmadığı için bugün kanun önünde dairelerin kendilerine ait olduğunu ispatlayamıyorlar.

İlginç mağduriyet TOKİ tarafından Rize’nin Yeniköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışması başlatması ile ortaya çıktı. TOKİ kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması planlanan 121 bina ile uzlaştı. Ancak 5 bloktan oluşan 40 daireli İnanç Apartmanı sakinleri ile bina resmiyette var olmadığı için anlaşamadı.

tapularini-alamadan-muteahhit-olunce-1.jpg

Edinilen bilgiye göre, 15 yıl önce inşa edilen binada, inşaat aşamasında binanın müteahhidi inşaattan düşerek hayatını kaybedince binadan daire satın alanlar binanın yasal işlemlerini tamamlayamayarak tapularını alamadı. Müteahhidin vefatının ardından varisleri üzerinde bina görülmeyen araziyi Samsun’da ikamet eden bir başka müteahhide sattı. TOKİ’nin kentsel dönüşüm kapsamında arazileri ve binaları kamulaştırmaya başlaması ile resmiyette üzerinde bina görülmeyen arazinin yeni sahibi kamulaştırma ücretini almak istedi. Ancak bina sakinleri 15 yıl önce başka bir müteahhit tarafından oturdukları dairelerin kendilerine satıldığı için itiraz ederek asıl hak sahiplerinin kendileri olduğunu savundu. Rize Adliyesi Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi incelemesinde binadaki daire sahipleri tespit edilerek dairelere bedel biçildi. Ancak mahkemenin hakimi bilirkişi incelemesini reddetti. İnanç Apartmanı sakinleri haklarını aramak için temyiz yolunu seçti.

"EYVAH MÜTEAHHİT ÖLDÜ, TAPULAR GİTTİ"

Konuyla ilgili açıklama yapan bina sakinlerinden Eyüp Karali, tapuları bulunmadığı için binbir zorluklarla satın aldıkları evlerinin ellerinden gitmek üzere olduğunu belirterek, “Müteahhit vefat edince tapularımızı alamadık. Şimdi TOKİ buraları kamulaştırıyor. Yıkılacak olan evlerimizin karşılığında bedellerini alabilmek için dava açtık. Ancak müteahhidin varislerinin binanın bulunduğu araziyi sattığı başka bir kişide dava açmış. Mahkeme aleyhimizde sonuçlandı. Şimdi ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Emine Karali ise yaptığı açıklamada, “Dairemizi 15 yıl önce karkas olarak aldık. Dairede çalışırken müteahhit düşerek hayatını kaybetti. Ölüm haberini alınca ‘eyvah müteahhit öldü tapılarımız gitti’ dedim. Yanımdakiler ‘adam can derdinde sen mal derdinde’ diye beni kınadı. Ama 15 yıl sonra korktuğumuz başımıza geldi. Şimdi dişimizden tırnağımızdan arttırdıklarımız ile satın aldığımız evlerimiz ellerimizden gidiyor” diye konuştu.

Bina sakinlerinden Naime Birinci ve Meryem Uz da yetkililere seslenerek mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım istediler.

tapularini-alamadan-muteahhit-olunce-2.jpg