Rize'de Tarihi Camiler Bakıma Alındı

Rize'de Tarihi Camiler Bakıma Alındı
Rize'de 1659 ve 1711 yılında yapılan Merkez Büyük Gülbahar Sultan Camisi ile Şeyh Camii'nin gelecek nesillere aktırılması yönünde çalışmalar başlatıldı.

Rize Milletvekili Hasan Karal yaptığı açıklamada, Rize’nin en önemli kültürel miraslarından olan  Gülbahar ve Şeyh Camii’nin gelecek nesillere aktarılması yönünde bakım ve onarım çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

“Rize’nin yok olmaya yüz tutmuş kültürel dokusunu ortaya çıkartıp zenginliklerimizin halkımızın hizmetine yeniden sunulması  başta  ecdada karşı vefa ve ahlaki sorumluluğuz olmak üzere Rize halkı ve ülkemiz adına aslı görevlerimizin başında gelir.” Beyanında bulanan Milletvekili Karal, yapılan çalışmalarla ilgili şunları kaydetti: Rize Merkez Büyük Gülbahar Camii Müştemilatı 2012-2013 yılları onarımı işi 31.10.2012 tarihinde 525.040,60 TL ile ihale edilmiş. Söz konusu eserde caminin çatı kaplaması su ve ısı yalıtımı yapılarak yenilenmiş, çatı tahkimatı yapılmış ve ahşap tavan ve döşeme elemanları yenilenmiştir. Dış cephede ve minarede yüzey temizlikleri, çürüyen taşların yenilenmesi ve derz işlemleri yapılmıştır. Cami iç sıvası yenilenmiş, boyası yapılmış, Koruma Kurulu kararına göre korunacak kalem işleri ihya edilmiştir. Cami elektrik tesisatı ve avizeleri yenilenmiş ve çevre aydınlatmaları yerleştirilmiştir. Caminin çevre düzenlemesi ile ilgili işlemlere başlanmış, yola terk işlemleri tamamlanıp WC ve şadırvan imalatları başlamıştır. Ayrıca engelli vatandaşlarımızın kullanımına yönelik ulaşılabilir WC ve şadırvan teşkili de yapılmaktadır. İşin cami onarımı kısmı tamamlanmış olup ilgili dernek yöneticileri ve cami görevlilerine kullanım için gerekli hazırlıkların yapılması ile ilgili  bilgi verilmiştir..

hasan-karal.20131003154242.jpgRize Merkez Büyük Gülbahar Camii’ndeki onarım işleminin yıl sonu itibari ile tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Karal, Rize Merkez Şeyh Camii onarım projesinin de ihale edildiğini ancak ihalenin henüz sonuçlanmadığını ifade ederek; “Rize Merkez Şeyh Camii onarımı ile ilgili ;2013-2014 yılları onarımı işinin projeleri 2013 yılı içerisinde temin edilmiş ve Koruma Kurulu onayı alınmıştır. Söz konusu projeler doğrultusunda yapılan yaklaşık maliyet çalışmaları neticesinde iş 02/10/2013 tarihinde ihale edilmiş ancak ihale henüz sonuçlanmamıştır.

İş kapsamında Şeyh camii üst örtüsünün kurşun kaplanmaları yenilenecek, cami içinin kalem işleri ihya edilecek, düşmüş çini panolar tamamlanacak ve arkası boşalmış kısımlarda sağlamlaştırma yapılacaktır. Cami dış yüzeyleri ve minarede kumlama ile yüzey temizliği yapılacaktır. Cami eklentilerinden arındırılacak, mevcut şadırvan kısmının altına WC yapılıp üzerine yeniden şadırvan teşkil edilecektir. Çevre düzenlemesi yapılacak eserde engelli vatandaşlar için özel asansör ve ulaşılabilir mekanlar düzenlenecektir.Onarım işleminin 2014 yıl sonu itibari ile tamamlanmasını hedefliyoruz.

Rize’nin bütün ilçelerinde tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarabilmek için çalışmalarımız hızla sürüyor” dedi.

ŞEYH CAMİİ

Rize Merkez Piri Çelebi Mahallesi'nde yer alan cami 1711 yılında El Hac Muhammed Efendi tarafından yapılmıştır. İlk cami çeşitli tarihlerde yapılan onarımlarla 1953 yılına kadar gelmiştir. Onun yerine yapılan bugünkü cami 1953-1965 yılları arasında yapılmıştır.  Şeyh Camii, Merkez Sahil Camisi'nden sonra Rize'nin en büyük camisidir.

seyh-camii-rize.jpg

Büyük Gülbahar Sultan Camisi (Merkez)

Rize Gülbahar Mahallesi’nde bulunan bu caminin yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Çeşitli dönemlerde yapılan onarımlar sırasında giriş kapısı üzerine h.1324 (1906) tarihli bir kitabe yerleştirilmiştir. Bunun yanı sıra caminin bir kenarına bırakılmış bir başka kitabede “Süleyman Camii Şerifi” ismi ile h.1070 (1659) tarihi yazılıdır. Bu kitabenin burada daha eski dönemde yapılmış bir camiye ait olduğu sanılmaktadır. Nitekim bugünkü caminin eski camiden biraz daha kuzeye kaydırılarak 1906’da yapıldığı düşünülmektedir.

Cami son cemaat yeri ile birlikte dikdörtgen planlı yöresel siyah taştan yapılmış, üzeri de kırma bir çatı ile örtülmüştür. Önündeki son cemaat yeri yüksek bir subasman üzerine oturtulmuş, iki katlı bir yapıdır. İbadet mekânı kare planlıdır. Bu bölüm doğu yönünde üç, diğer cephelerde de ikişer tane yuvarlak kemerli pencere ile aydınlatılmıştır. Mihrap nişi yivli sütunlarla çevrelenmiş olup oldukça basit bir görünümdedir. Ahşap minber ise oldukça sadedir. Batı yönündeki minareye son cemaat yerinden çıkılmakta olup, kare kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

buyuk-gulbahar-sultan-camisi-(merkez).jpg