Rize'de Tarihi Gün! Kentsel Dönüşüm Başlıyor

Rize'de Tarihi Gün! Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Kentsel Dönüşüm Projesi yarın (Cuma günü) aralarında Rize'nin de bulunduğu 35 ilde başlıyor. 35 ilde 3 bin 169 binanın yıkılacağı projede, Rize'de kaç konut yıkılacak?

Kentsel Dönüşüm Projesi yarın başlıyor. 35 ilde kamu ve özel mülkiyete ait toplam 3 bin 169 binanın yıkılacağı projede, binalar ‘emülit’ yöntemiyle yıkılacak. Rize'de ise Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde Rize Merkez Yeniköy Mahallesi Hamamderesi Mevkiinde (Timya Vadisi) 567 konutun yıkımı kademeli olarak gerçekleştirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminden sonra “İktidarı kaybetme pahasına yapacağız” dediği kentsel dönüşüm, İstanbul Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vurulacak ilk kazmayla yarın resmen başlayacak. Törende Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra Sarıgazi’de Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki 10 binanın ‘emülit’li patlamayla yıkımını gerçekleştirecek.

RİZE'DE 567 KONUT KADEMELİ OLARAK YIKILACAK 830 KONUT YAPILACAK

olay53 haber muhabirimizin edindiği bilgilere göre Kentsel Dönüşümün yapılacağı 35 il arasında yer alan Rize'de de yarın (Cuma günü) yoğun hava muhalelefeti olmaması durumunda yıkımlar başlayacak. 567 konutun yıkılacağı Timya Vadisi'nde 830 konut yapılacak. Rize Belediyesi yıkımı gerçekleştirilecek alandaki mal sahipleriyle %70 oranında uzlaşma sağlarken yüzde 30'luk kısım ile görüşmelerin devam ettiği ve bu yüzdelik dilimi içerisinde yer alan bazı kişilerin hisselerinin küçük olması ve tapu sıkıntıları bulunması dolayısıyla tapu ile ilgilenmemek için uzlaşma görüşmesine katılmadıkları öğrenildi.

TİMYA VADİSİ 2013'TE İHALEYE ÇIKIYOR

Timya Vadisi'ndeki yıkımların kademeli olarak gerçekleşeceği ve 2013 Ocak ayında TOKİ tarafından ihaleye çıkarılacağı bilgisine ulaşan olay53 haber muhabirimiz, ilk etapta 5 blokta 450 konutun 1,5 - 2 yıl gibi çok kısa sürede sahiplerine tesliminin tasarlandığını öğrendi.

HAK SAHİPLERİ DÖRT DÖRTLÜK LÜKS EVLERE SAHİP OLACAK

Öte yandan Timya Vadisi'nde TOKİ tarafından yapılacak 830 konutun TOKİ'nin ülke genelinde yaptığı afet evleri gibi olmayacağı ve projenin Rize Belediyesi tarafından hazırlanmış olduğundan konutların mükemmel olarak adlandırılabilecek konutlar olacağı ve konutların tamamen mal sahiplerine verileceği ve halka yönelik satışların yapılmayacağı öğrenildi. Timya Vadisi'nde konutlar tamamlandığında vatandaşlar, çevre düzenlemesi yapılmış, dere üzerleri açılmış, içerisinde alışveriş merkeziyle beraber sosyal alanları da bulunan doğalgazlı lüks konutlara sahip olacak.

TOKİ HAYRAT'TA 250 KONUT YAPACAK BU KONUTLAR VATANDAŞLARA SATILACAK

Ayrıca TOKİ'nin Timya Vadisi'ndeki giderine karşılık Hayrat Mevkii'nde Rize Belediyesi'ne ait bir alanda projesi Rize Belediyesi tarafından yapılan yaklaşık 250 konutun yer alacağı arazide TOKİ, 250 konut yapacak ve bu konutlar vatandaşlara satılacak. Burada yapılacak konutlar da aynı TİMYA Vadisi'nde olduğu gibi lüks bir şekilde yapılacak. - olay53 - ÖZEL -

TİMYA VADİSİ PROJESİ TAMAMLANDIĞINDA TİMYA VADİSİ BÖYLE OLACAK

timya-vadisi-rize.20121004213143.jpg

timya-vadisi-rize-(1).jpg

timya-vadisi-rize-(3).jpg

timya-vadisi-rize-(4).jpg

timya-vadisi-rize-(5).jpg

timya-vadisi-rize-(6).jpg

EMÜLİT NEDİR?

İsveçli bilim adamı Alfred Nobel tarafından 1866’da bulunan dinamit, gelişen teknolojiyle birçok değişime uğrayarak, patlamaya çok duyarlı nitrogliserin kullanımından vazgeçildi. Bu şekilde ortaya çıkan emülit, dinamit kullanımını neredeyse sona erdirerek anfoyla birlikte yüzde 99 oranıyla en çok tercih edilen patlayıcı oldu. Türkiye'de de üretilen bu yeni nesil patlayıcı maddeler, nakledilirken ve depolanırken dinamit kadar yüksek risk taşımıyor. Bugüne kadar Türkiye'de yüksek binaların ekonomik ömürlerini doldurmaması nedeniyle uygulanmayan bu yöntem, kentsel dönüşüm kapsamında riskli binaların yıkılması kararıyla birlikte yarından itibaren kullanılmaya başlanacak. Sistem sayesinde binaların yıkım süreleri birkaç saniyeye düşürülerek, zamandan tasarruf sağlanıyor. İş makinelerinin harcadığı motorin, madeni yağ, yedek parça masrafları ortadan kalkarken, iş kazaları ve uzun süreli gürültünün de önüne geçiliyor. Bina yıkıldıktan sonra parçalanmış kolonların arasından kolayca ayrılan inşaat demirleri, geri dönüşüm için fabrikalara yollanıyor. Kullanılan patlayıcı madde cinsi ve elektriksiz gecikmeli kapsüllerle, güvenli bir patlatma sistemi oluşturuluyor. Bu sistemde manyetoya basılıncaya kadar işi yapan kişilerin iradesi dışında patlama riski bulunmuyor. Dinamite göre daha güvenli olan “emülit”, zararlı kimyasallar içermemesi nedeniyle çevreye duyarlılığıyla da dikkat çekiyor. Yöntem, dünyanın birçok ülkesinde sadece bina yıkımlarında değil, şehirlerde hafriyat temellerinde çıkan kayaların parçalanması için de kullanılıyor.

olay53 - ÖZEL -