Rize'de Toplu Taşıma Merkezine Taşınma Başladı, Karayolları Alt Geçit İçin Ne Bekliyor?

Rize'de Toplu Taşıma Merkezine Taşınma Başladı, Karayolları Alt Geçit İçin Ne Bekliyor?
Rize’de dolmuş duraklarının sahil dolgu alanında yapılan Toplu Taşıma Merkezine taşınma işlemleri başlamasına rağmen vatandaşların güvenli bir şekilde Toplu Taşıma Merkezine ulaşmasını sağlayacak alt geçitin yapımı için karayolları sessizliğini koruyor.

Rize Belediyesi tarafından Menderes Bulvarı üzerindeki dolmuş duraklarının yarattığı trafik sıkışıklığını gidermek amacıyla sahil dolgu alanında oluşturulan Toplu Taşıma Merkezine taşınma işlemlerinin ilk etabı başladı. Rize Belediyesi tarafından mevcut durakların bulunduğu alandan vatandaşların servis otobüsüyle ücretsiz bir şekilde Toplu Taşıma Merkezine taşınması planlanırken, vatandaşların güzergah üzerinde karşıdan karşıya geçişlerinde can ve mal güvenliğini sağlayacak alt geçit ihtiyacı apaçık ortadayken karayollarının vurdumduymazlığı ve alt geçit yapımı için kayıtsız kalması olası faciaları da beraberinde getireceğe benziyor.

menderes-bulvari-rize-(2).jpg

Rize şehir merkezinde Meteler kavşağı içerisinde bulunan, şehre giriş trafiğini kesen belediye otobüs amirliği ve yine şehrin farklı noktalarında kontrolsüz olarak gelişi güzel konumlandırılan, bulunduğu alanda trafik sıkışıklığına neden olan köy ve mahallelere ait durak noktalarının özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşattığı olumsuzluklar göz önüne alınarak sahil dolgu alanında 29 bin metre kare alan üzerinde Toplu Taşıma Merkezi oluşturuldu.

Toplu Taşıma Merkezi ile toplu taşıma araçları ile duraklarının disiplin altına alınarak sistemli bir şekilde çalıştırılması ve trafik akışının rahatlatılması amaçlanırken, çoluğu çocuğu, genci yaşlısı on binlerce vatandaşın sahil dolgu alanına geçişlerinde can ve mal güvenliğin sağlanması için güzergah üzerinde alt geçit yapılması ekmek gibi, su gibi ihtiyaç olarak gözüküyor. Ancak karayolları Rize’de bu tür alt veya üst geçit ihtiyacı olan bölgeleri (İslampaşa Mahallesi kapalı Yüzme Havuzu mevkii, Engindere Mahallesi Çaykur Rizespor Stadı mevkii, okullar bölgesi ile öğretmen evi mevkii) bir kez daha görmezden gelerek ölümlü kazaların yaşanabileceği facialara baştan davetiye çıkarmaya devam ediyor.

toplu-tasima-merkezi-rize-(1).jpg

69 araç peronunun oluşturulduğu Toplu Taşıma Merkezinde Rize ve Trabzon olmak üzere 2 il, 11 ilçe, 12 mahalle ve 72 köye 95 ayrı hatta hizmet verilecek. Köy duraklarının Toplu Taşıma Merkezine taşınma işlemleri 6 Şubat’ta başlamış olup 25 Şubat’ta tamamen sona erecek. İlk etapta köy duraklarının taşınma işlemleri başlatılırken köy duraklarının taşınma işlemleri 10 Şubat’ta sona erecek. Ardından 11 – 15 Şubat tarihleri arasında ilçelere bağlı köylere ait araçların taşınma işlemleri gerçekleştirilecek. Daha sonra ise 16-20 Şubat tarihleri arasında Trabzon durağı ile ilçelere ait araçların taşınma işlemleri gerçekleştirilecek. Son olarak ise 21-25 Şubat tarihleri arasında merkeze bağlı mahalle duraklarının taşınmasıyla taşınma işlemi sona ermiş olacak.

Hatırlanacağı üzere Güney Çevre Yolu olarak bilinen ve ismi sonradan Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı olarak değiştirilen caddenin de alt ve üst yapı işlemleri tamamlanmadan karayolları tarafından ulaşıma açılmış ve güzergah üzerinde meydana gelen onlarca kazada birçok vatandaş hayatını kaybetmiş, birçok vatandaş da yaralanmıştı. Benzer faciaların Menderes Bulvarında yaşanmaması için karayollarının bir an önce güzergah üzerinde önlemlerini alması ve alt geçide olan ihtiyacı göz önünde bulundurarak alt geçit yapımına başlaması gerekiyor.

menderes-bulvari-rize-(1).jpgtoplu-tasima-merkezi-rize-(2).jpg