Rize'de topraksız tarım çalışmaları

Rize'de topraksız tarım çalışmaları
Rize Tarım İl Müdürlüğü'nce Rize'de topraksız tarım çalışmaları başlatıldı.

Rize Tarım İl Müdürlüğü'nce Rize'de vatandaşların hiç değilse kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve elverişsiz alanların değerlendirilmesi için topraksız tarım çalışmaları başlatıldı.

Rize'de  tarım alanlarının % 90’ında çay tarımı yapılmakta olduğundan sebze yetiştiriciliği için yeterli alan bulunmamakta idi. Bu nedenle Rize Tarım İl Müdürlüğü'nce 2008 yılında tarıma elverişsiz alanların değerlendirilmesine imkan vermesi nedeniyle topraksız tarım çalışmaları yapılması planlanarak bunun için demir aksamlı plastik örtü kullanılan mikroseralarda ; bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin ve suyun verilerek birim alandan en yüksek faydanın sağlanabildiği topraksız tarım denemeleri yapılması düşünüldü.

TOPRAKSIZ TARIM NEDİR?

Organik veya inorganik katı ortamlarda bitki yetiştirilmesine topraksız tarım (topraksız kültür) adı verilmekte. Topraksız tarımın faydaları arasında, tarıma elverişsiz alanların değerlendirilmesine imkan vermesi; bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin ve mevcut suyun en verimli şekilde kullanılması, sızma ve buharlaşma kayıplarının en aza indirilmesi ve bunun sonucunda birim alandan en yüksek faydanın sağlanması; toprak kökenli hastalık ve zararlılar ile yabancı otlardan kaynaklanan sorunların büyük ölçüde azalması; büyük işgücü ve harcama gerektiren toprak işleme ve gübreleme işlemlerine gerek kalmaması gibi birçok faktör yer almaktadır.

YAŞ ÇAYIN FABRİKASYON ATIKLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Bölgemizde fazla miktarda bulunan çay atığı, fındık zürufu, ve çeltik kavuzu gibi bazı katı organik artıkların topraksız tarımda katı ortam olarak kullanılması ve yanmış çiftlik gübresi gibi bazı ilave ortamlarla birlikte üretim yapılabileceği düşünülmekte. Rize'de tarım alanlarının büyük bir kısmını çay bitkisinin oluşturması, çayın işlendikten sonra ortaya çıkan fabrikasyon atıklarının değerlendirilmesi bakımından bu konu büyük bir potansiyel oluşturmaktadır.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından Rize'de deneme amacıyla 5 adet 36 m2 lik mikroseralar kurularak bu seralarda çay fabrikalarından temin edilen çay atıkları 15 litrelik torbalara dolduruldu ve daha sonra bu yetiştirme ortamlarına domates ve salatalık fideleri dikildi. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri, önceden hazırlanarak sulama suyu ile birlikte kontrollü olarak verilmiş böylece çay çöpünün katı ortamda yetiştiriciliğe etkisi izlenmiştir. Yapılan çalışmalarda alınan olumlu sonuçlar neticesinde Rize'nin Güneysu ilçesinde de 4 adet daha mikrosera kuruldu ve çalışmalara devam ediliyor.

Rize'de güneşli gün sayısının az olmasına karşılık seralarda kışın marul yetiştiriciliği, bahar döneminde domates, salatalık, biber yetiştiriciliği yapılırken yaz döneminde ise fasulye yetiştirmek amacıyla dikim yapılmakta.

Yapılan çalışma ile Rize'de tarım dışı alanların değerlendirilerek çiftçilere en azından kendi ihtiyaç duydukları sebzeleri yetiştirmeleri fırsatı oluşturulmuş ve ilerleyen günlerde Tarım İl Müdürlüğünce sera sayısının artırılarak daha çok üreticiye ulaşılması amaçlanıyor.