Rize'de Turizmcilerden Güç Birliği

Rize'de Turizmcilerden Güç Birliği
Turizm sektörü temsilcileri Rize'de, sektörü masaya yatırıldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki turizm sektörünün temsilcileri, sorunları ve çözüm yollarını istişare etmek üzere Rize’de bir araya geldi.

Rize’nin İyidere İlçesi’ndeki 5 yıldızlı Babillon Otel’de otel sahipleri Ak Parti Rize Eski Milletvekili İş Adamı Ali Bayramoğlu, Özcan Sümer ve Yasemin Suyabatmaz’ın davetlisi olarak Rize, Artvin ve Trabzon illerindeki turizm işletmelerinin sahipleri ve temsilcileri ile tur şirketleri bir araya geldi. Toplantıya, Rize İl Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu ile basın mensupları da katıldı.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(1).jpg

Turizm sektörünün yaşadığı sorunlar, yakın gelecekte sektörün karşı karşıya kalabileceği olumsuzluklar, fiyat birlikteliği, hizmet kalitesinin arttırılması gibi konuların ele alındığı toplantıda katılımcılar konularla ilgili fikir ve taleplerini dile getirdi.

"ARAP TURİSTLERİN ANCAK BİNDE BİRİ TÜRKİYE'YE GELİYOR"

Toplantıya başkanlık yapan AK Parti Rize Eski Milletvekili Ali Bayramoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden Arap turist sayısının çok gibi görülse de ülkelerinin dışına çıkan Araplar'ın çok küçük bir bölümünün Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkat çekerek “Geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirliği’nden 18 bine yakın insan ülkelerinin dışına çıktı. Bunların çok küçük bir bölümü ülkemize geldi. Trabzon'a gelen ise 21 kişilik bir ailenin olduğunu öğrendim. Bu binde bir gibi çok küçük bir rakam. İran ve Azerbaycan’da geçtiğimiz hafta Nevruz kutlamaları vardı. Resmi dönüşümlü olarak bir ay tatil yapıldı. Yaklaşık 10 milyon İranlı ülkelerinin dışına çıktı. Gelecek yıl yine milyonlarca İranlı aynı dönemde ülkelerinin dışına çıkacak. Bu turistleri bölgemize çekmek istiyorsak şimdiden önümüzdeki senenin hazırlıklarını yapmak zorundayız. İşler çok iyiyken meselelerimizi tartışmazsak işler kötü giderken tartışmanın da bir anlamı olmaz” dedi.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(5).jpg

Bayramoğlu, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de piyasa ve güvenlik şartlarının kötüye gittiğini ifade ederek “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bombalar patlıyor. Belçika’da da bomba patladı. Ancak onlar yeni bir bombanın patlamayacağından eminler. Ancak ülkemizde durum çok farklı. Türkiye üzerinde korkunç oyunlar oynanıyor. Türkiye için çok zor olacak bir süreç başladı. Kısa vadede bitecek gibi görülmüyor. Sıkıntılar had safhaya da gelecektir. Taksim’de bile 4 yıldızlı otellerin oda fiyatlarının 35 Avro’ya gerilediği günlerden geçiyoruz. Bu süreci olumlu bir şekilde atlatabilmek için gerekli tüm planları ve önlemleri düzenleyeceğimiz bu toplantılarda görüşüp birlikte kararlaştırmalıyız” diye konuştu.

Bayramoğlu, toplanmalarının sebebi olarak sektör temsilcileri olarak dayanışma içerisinde olmak, birlikte hareket etmek ve sorunları aşmak için çözüm üretmek olduğunu söylediği konuşmasında Trabzon’da Nov Otel’in temelini kendisinin attığını ifade etti ve o oteli neredeyse tehditle yaptırdığını, hasbel kader oteli yaptırdıklarını belirterek, "Nov Otel ilana çıktığında kimse gelmedi. Ne zor günler yaşadık. Şimdi de turizmde vites boşa çıktı. Herkes ilgili ilgisiz yatırım yapıyor. Fizibilite çalışması yapmadan yapılan yatırımlar, atılan adımlar sonucu bu gidişle Antalya’daki kapanan oteller harabeye dönen tatil merkezleri ile köyleri arasında yer alırız. Bu sektörü öldürürüz" dedi.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(3).jpg

Konuşmasında eski bir siyasetçi olarak siyasetçileri de eleştiren Bayramoğlu, "Siyasetçi vaatleri peş peşe yazar. ‘İhtiyacımız var abi’ dersin ‘hallederiz’ deri. Ama hiç halledenini görmedim ben! Laf çok icraat yok. Biz  acente acente hareket edip derdimizi kendi aramızda çözmeliyiz. Sorunlarımızı çeşitlilikleri artırarak bölgede kalite standardını artırarak çözebiliriz.

Otel işletmenlerine de uyarılarda bulunan Ali Bayramoğlu, fiyatlarda standardizasyonu yakalamak zorunda olduklarını kaydederek, "Fiyatlara bir bakıyorsuz bir otelde 35 diğerinde 350 dolar. Böyle olmaz. Bir standardizasyonu yakalamalıyız. Biz şu anda maalesef kapı müşterisine hizmet ediyoruz. Adam gelmiş mecbur kalacak. Hangi fiyata kalacak bakmaz. Ama sektör asla bu olmamalıdır. Bu toplantıya bir defa katılacaksanız boşa geldiniz. Bu toplantıları ayda bir minimum yapmamız gerekir” diye konuştu.

Bölgedeki endemik bitki türünün turizm açısında değerli olduğuna dikkat çeken Bayramoğlu, turistlere çeşitlilik sunulması gerektiğini ve bölgedeki 18-19 bin endemik bitki türünün turizm yönünden özellikle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, 5 ana maddede sorunları sıraladı. Bölgedeki otellerde çalışan personelin eğitimli kişilerin olmasının turiste verilecek hizmet bakımından önemli olduğunu vurgulayan Bayramoğlu ayrıca konuşmasında, küçük rekabetlere girip düşürülen ücretlerin geniş manada turizme zarar verdiğinin altını çizerek fiyat parametrelerinden ödün verilmemesi gerekliliğinin altını çizdi.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(2).jpg

Ortaklardan Özcan Sümer, Uzungöl-Ayder-Batum üçgeni bölgenin yıldızı olduğunu, İnsanların Antalya’da kavrulmak yerine buraya ilgi duyduğunu, güveni, huzuru, yeşilliği burada buluyorlar ve doğayı görmek istiyorlar. Türkiye’nin yıldızıdır burasıdır. Bunun farkında olalım! Farkında olunmasını sağlayalım” diye konuştu.

Yasemin Suyabatmaz ise, Bölgemize turizmde katkı sağlamak adına böyle bir yatırıma karar verdiklerini ve bu şekilde bölgenin ilk 5 yıldızlı otelini faaliyete geçirdiklerini söyledi.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(6).jpg

Rize İl Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu, bölgede turizm çeşitliliğinin artış gösterdiğine dikkat çekerek, bölgenin bir trekking havası olduğunu kaydetti. Helikopterle yapılan heliksinin 200-300 kişi tarafından yapıldığını ifade eden Hocaoğlu bu sayının daha da artırılabileceğini belirtti.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(7).jpg

Turistlerin bölgeye doğa ile buluşmak için geldiğini ifade eden Hocaoğlu, “Bölgemiz bir trekking havzasıdır. En basitinden en zoruna kadar insanlar buraya dolaşmaya yürümeye doğa ile buluşmaya geliyor. Burada 6-7 seçeneği daha da fazla olabilir birçok ürünü onlara sunabiliriz. Bugün acentelerimiz bu manada endemik bitkileri onlara sunabilir. Yarın kuş gözlemciliği, heliksi, rafting, doğa sporları gibi çeşitleri imkanları onlara sunabilir. Bundan dolayı önümüzde müthiş fırsatlarımız var. Bölgede Trabzon havalimanı, Ordu Havalimanı, yarın öbür gün Rize havalimanı da olacak. Dolayısıyla ulaşımda da çok ciddi fırsatlarımız var. Yeşil Yol Samsun’dan Artvin’e kadar bölgemiz için bir fırsattır. Bir başka büyük fırsatımız ise konuşuldu bu kış konusunda. Artvin’den Trabzon’a bağlayan kış koridoru var. Artvin, Rize, Ayder, Ovit, Trabzon Çakırgöl, Gümüşhane ve bunların yanında Kars, Erzurum. Müthiş bir ülkesel kış desdinasyonu. Gelecek 10 yıllarda bu bölgede bunlardan istifade edeceğiz. Bölgede fırsatlarımız çok. Çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.

Toplantı boyunca sektör temsilcileri, turizm merkezi işletmecileri, otel müdürleri bölgede turizm sorunlarını masaya yatırdılar. 2. toplantının ise gelecek ay Trabzon Nov Otel'de yapılması kararı alındı.

babillon-otelde-turizmin-sorunlari-tartisildi-(4).jpg