Rize'de Üniversitelilerin Kentin Ekonomisine Katkısı Araştırıldı

Rize'de Üniversitelilerin Kentin Ekonomisine Katkısı Araştırıldı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, "Öğrencilerin bir yıllık eğitim-öğretim faaliyeti için yaklaşık 8,5 ay Rize'de kaldıkları düşünülürse yıllık harcama tutarı 157 milyon 448 bin 900 lira olmaktadır." dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, üniversitede düzenlediği basın toplantısında, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından hazırlanan "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğrencilerinin gelir harcama analizi ve il ekonomisine katkıları" konulu araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Üniversitelerin içinde bulundukları topluma birçok fayda sağladığını ifade eden Karaman, bunlardan en önde geleninin kültürel ve sosyal boyuttaki katkı olduğunu söyledi.

Karaman, üniversitelerin ayrıca bölgelerin ekonomik istikrarına da çok önemli katkıda bulunduğuna işaret ederek, üniversitelerin bulunduğu bölgenin sadece eğitim-öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmadığını aynı zamanda şehrin havasını değiştirdiğini ve kentteki ekonomik faaliyetlerde önemli canlanma sağladığını kaydetti.

Yapılan araştırmanın, üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri ile gelir-harcama kalemleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve özelde öğrenci harcamalarının, genelde ise üniversitenin il ekonomisindeki yerini belirlemek amacıyla yapıldığına dikkati çeken Karaman, "Öğrencilerin demografik özelliklerini gelir ve harcama kalemlerini belirlemek amacıyla bin 100 anket değerlendirmeye alınmıştır. Anket uygulama sayısı açısından öğrenci sayısı 100'den az olan okullar ve enstitülerin tamamı kapsam dışı tutulmuştur." diye konuştu.

Karaman, öğrencilerin kişi başı aylık ortalama 917 lira harcadığı bilgisini paylaşarak, şunları söyledi: "Yılda ise yaklaşık olarak öğrenci başı 7 bin 794 lira harcama yaptıkları belirlenmiştir. Üniversitede 20 bin 200 öğrenci eğitim görmektedir. Bu da ayda yaklaşık 18 milyon 523 bin 400 lira harcama demektir. Öğrencilerin bir yıllık eğitim-öğretim faaliyeti için yaklaşık 8,5 ay Rize'de kaldıkları düşünülürse yıllık harcama tutarı yaklaşık 157 milyon 448 bin 900 lira olmaktadır."