Rize'de "Uyum Mahalle Buluşmaları" Gerçekleştirildi

Rize'de "Uyum Mahalle Buluşmaları" Gerçekleştirildi
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen "Uyum Mahalle Buluşmaları"nın 17'ncisi Rize'de gerçekleştirildi.

Rize Gençlik Merkezi önünde düzenlenen etkinlikte programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rize İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mürüvvet Serap Aydın, Türkiye’nin Dünya’da en fazla göç alan ülke olduğunu belirterek, ülkemizin 192 farklı milletten 4.7 milyon göçmene ev sahipliği yaptığını söyledi. İl Müdür Vekili Aydın, Rize’de Suriye, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi birçok ülkeden çeşitli nedenlerle göçmen misafirlerin yaşadığını kaydetti.

muruvvet-serap-aydin-001.jpg

Uyum Mahalle Buluşma programı kapsamında göçmen misafirlerle aynı sofrada ortak duygularla bir arada olmanın birbirimizi daha yakından tanıyıp anlamamıza vesile olacağını düşündüğünü belirten Aydın, “Tarih boyunca Anadolu nice göçlere kucak açmış, Kırım’dan Kafkaslardan özellikle Balkanlardan kopup gelen kalabalıklar bu topraklara sığınmıştır. Son yıllarda Suriye’deki mevcut durum dolayısıyla ülkemiz eşine emsaline rastlanmayacak nitelikte bir ev sahipliğin sahip olmaktadır. Gönül coğrafyasına tarih boyunca hiçbir zaman sınır çizmeyen Türkiye’nin göç tecrübesinin Dünya’nın diğer ülkelerine kıyasla daha fazla olduğu aşikardır. Her ne sebeple olursa olsun yüzyıllardır göç yolculuğuna ev sahipliği yapmış Türkiye için farklı kültürler bizi biz yapan zenginlik kaynağımız olmuştur. Bu nedenle zenginliğimizi pekiştirmek, birbirimizi anlamak için Anadolu medeniyetinin birlikte yaşama kültürünü diri tutmamız ve daha çok bir arada olmamız gerekmektedir.” dedi.

Aydın, konuşmasının devamında ise, birlikte yaşama kültürünün en güzel örneğinin sergilendiği şehirlerin temeli ve özünün mahalleler olduğunu ifade ederek, mahallenin temelinde göç olgusunun temelinde olduğu gibi insan ve mekan olduğunu kaydederek, “Bu ülke kimine aş, kimine iş, kimine vatan olmuştur. Bu ülke, mahalle mahalle çatısı altında barındırdığı her bireyi himaye etmiştir, mazlumu korumuştur. Başkalarının farkına varan ve onları hesaba katan iyi insanlar arasında olmak ortak derdimiz olmalıdır. Anadolu medeniyetinin eşsiz vicdanı Dünya’ya bu sorumluluk bilinciyle bakmaktadır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüz ile 81 ildeki taşra teşkilatımız din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın devletimizin bu vicdani sorumluluğu bilinciyle bütün kardeşlerimize hizmet vermektedir. İşte bu duygularla birbirimize, çevremize ve bütün insanlığa duyduğumuz sevgi ve saygının azalmamasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

goc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(13).jpg

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok ise burada yaptığı konuşmada, kendisinin de bir göçmen olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kadim geçmişinde olduğu gibi bugün de Anadolu'ya el açmış hiçbir milleti ve unsuru göçmen, sığınmacı ya da mülteci olarak görmediğini belirten Ok, "Her zaman yüksek kararlılıkla şunu söyledik, söylemeye devam edeceğiz; sizler bizim misafirlerimizsiniz ve kardeşlerimizsiniz. Dininiz, diliniz ve ırkınız ne olursa olsun Türkiye devletinin şefkatli ellerinde misafirsiniz." dedi.

Ok, 192 ülkeden 5 milyona yakın insanın Türkiye'de yaşadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bunlardan yaklaşık 90 farklı milliyetten 2 bini Rize'de yaşıyor, 450'si üniversitemizde öğrenci. Yaklaşık bin Suriyeli var koruma kapsamında. Sayıların bizim için kıymeti yok. Biz gönüllere girmek istiyoruz. Göç krizini fırsata çevirmek istiyoruz. Bu çok büyük zenginlik ve insan kaynağını, ülkeyi daha ileriye taşıyabilmek için fırsat olarak değerlendiriyoruz."

Bugüne kadar 100'e yakın uyum ve faaliyet programını 81 ilin tamamında gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Ok, "Bundan sonra da devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın, aramızda bulunan misafirlerimizin boynunu dünyanın hiçbir ülkesine, hiçbir medeniyetine eğdirmedik, eğdirmeyeceğiz." diye konuştu. 

gokce-ok--(1).jpg

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ise uyum ve mahalle buluşmalarını hızlı şekilde yaptıklarını aktardı. 

Programın son konuşmasını gerçekleştiren Vali Yardımcısı Abdullah Şen ise Göç İdaresinden Sorumlu Vali Yardımcısı olduğunu belirterek, kentte uyumla ilgili herhangi bir problem olmadığını çok rahatlıkla söyleyebileceğini ifade ederek, “Hoşgörünün, misafirperverliğin, ensar ruhunun ne manaya geldiğini Türk Milleti olarak, Türkiye Cumhuriyet Devleti olarak bütün Dünya’ya göstermiş bulunuyoruz. Bu noktada gösterdikleri sağlıklı duruşla mazlumların umudu, bu milletin medarı iftiharı ve Rize’nin özellikle iftiharı olan Sayın Cumhurbaşkanımıza başta olmak üzere İçişleri Bakanlığımıza, İçişleri Bakanlığının Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile genel müdürlüğün bütün yetkililerin bütün Türkiye çapındaki çalışanlarına, sahada hizmet veren herkese canı gönülden teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

Etkinliğe, Rize Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Genç, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Mürüvvet Serap Aydın, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, İl Ticaret Müdürü Osman Köseoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, İl Müftü Yardımcısı Naci Çakmakçı ve diğer ilgililer katıldı. 

goc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(16).jpggokce-ok--(2).jpgaydin-keskin-kadioglu.jpgabdullah-sen-002.jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(3).jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(8).jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(7).jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(1)-001.jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(2)-001.jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(15).jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(11).jpggoc-idaresi-genel-mudurlugu-uyum-ve-iletisim-dairesi-baskanligi-ile-birlesmis-milletler-multeciler-yuksek-komiserligi-is-birliginde-duzenlenen-uyum-mahalle-bulusmalarinin-17.’si-rizede-gerceklestirildi-(9).jpg