Rize’de Yılın Ahisi Seçildi

Rize’de Yılın Ahisi Seçildi
Ahilik Kültürü Haftası etkinlikleri kapsamında Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde bir program düzenlendi. Program sonunda Rize'de yılın çırağı, yılın kalfası ve yılın ahisi seçilenlere plaketleri verildi

Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan, dürüstlüğü, sevgiyi, dostluğu, yardımlaşmayı, hoşgörüyü, bilgiyi ve dayanışmayı sanat ile birleştiren Ahilik Kültürü Haftası münasebetiyle Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen bir program düzenlendi.

Programa, Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın yanı sıra Rize Belediye Başkan Vekili Sultan Yılmaz, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Atılgan, diğer yetkililer ve çok sayıda esnaf katıldı.

rize’de-yilin-ahisi-secildi-(5)-001.jpg

Programın açılışında Rize Ticaret İl Müdürü Köseoğlu ve Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Atılgan, birer konuşma yaptı.

Daha sonra Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı konuşmada Ahiliğin kelime anlamının kardeşlik olduğunu ifade ederek; “1200 ve 1300’lü yıllar, Anadolu’yu kendisine yurt tutmaya başlayan Türklere karşı haçlı seferlerinin düzenlendiği yıllardır. Türkler, Malazgirt Zaferinden sonra yoğun olarak Anadolu’ya göç etmeye başlamışlar ve bu toprakları ebedi vatan yapmanın mücadelesini vermişlerdir. Kazanılan askeri ve siyasi başarılardan sonra, Türk İslâm medeniyetini Anadolu’da, Bizans Medeniyetine üstün kılmak için bir şeyler yapmak gerekiyordu. Bu dönem içerisinde Anadolu, bizim kültürümüzle, bizim insanımızla ve bizim düşüncelerimizle buluşmuş ve Osmanlı, bu değişim ve dönüşüm sayesinde bu topraklarda kök salmış, bir imparatorluk olma şansını bulmuştur. Osmanlı’nın bunu başarmasında Ahilik geleneğinin büyük etkisi olmuştur” dedi.

erdogan-bektas-013.jpg

Ticaret ve Kardeşlik…

Ahilik Kültürü’nün aslında ekonomiye bakış tarzı olduğunu belirten Vali Bektaş; “Dünyada uygulanan ve uygulanmakta olan ekonomik sistemlerin temelinde daha fazla büyümek, daima kazanmak ve kar etmek vardır. Bizim köklerimizden gelen Ahilik Kültürü’nde ise ekonomiyi geliştireceksin, üretimi arttıracaksın ama bunu yaparken tüm sistemi kardeşlik temelleri üzerinde kuracaksın. Bu kavramı günümüz ticaret hayatına yorumlayacak olursak: büyük firmalar ticaret yaparken küçük esnafı da düşünecek. Yani insan, fıtratını terbiye ederek para kazanırken de kardeşlik bilincinden uzaklaşmayacak” şeklinde konuştu.

Bin senede çok şeyin değiştiğini, Ahilik kavramının içini de gelişen ve değişen dünya düzeniyle doldurulması gerektiğini belirten Vali Bektaş, “Ahilik kavramı çok geniş bir kavram. Yüzyılların tecrübelerini içinde barındıran bir kavram. Geçmişteki tecrübelerimize sahip çıkarak, ana çizgiden uzaklaşmadan şu anki mevcudu ve geleceği iyi algılayarak bu kavramın içini doldurmalıyız” dedi.

erdogan-bektas-015.jpg

Yapılan konuşmaların ardından yılın çırağı seçilen Ruhi Can Topal’a, yılın kalfası seçilen Selim Bıyık’a ve yılın ahisi seçilen Ali Çelik’e plaketleri verildi.

osman-koseoglu.jpgmuammer-atilgan-001.jpgrize’de-yilin-ahisi-secildi-(4).jpgrize’de-yilin-ahisi-secildi-(1).jpg

rize’de-yilin-ahisi-secildi-(2).jpg