Rize'deki FETÖ Davasında 9 Sanıktan 6'sı Hapis Cezasına Çarptırıldı

Rize'deki FETÖ Davasında 9 Sanıktan 6'sı Hapis Cezasına Çarptırıldı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Rize'deki askeri yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında yargılanan 9 kişiden 6'sına, 7 yıl 6 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası verildi.

Rize Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu Adil Babayiğit, Sinan Aktaş ve örgütün "asker abisi" olduğu öne sürülen Osman Şaylı ile tutuksuz yargılanan Tahir Demir, Mahmut Bahar, sanık avukatları ile yakınları hazır bulundu. 

Tutuklu sanıklardan dönemin Rize Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü yarbay Halil Hilmi Sandal, Recep Gümüşsü ile tutuksuz yargılanan Hacı Azmi Aydın ve Ali Yaylacı ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Sanık Halil Hilmi Sandal, son savunmasında, darbe girişimini kınadığını söyledi.

FETÖ'nün terör örgütü olduğunu kabul ettiğini belirten Sandal, hiçbir zaman bu yapının içerisinde yer almadığını iddia etti.

Örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullanmadığı ve ofisinde bulunan 1 doların kendisine ait olmadığını savunan Sandal, suçlamaları kabul etmeyerek beraatini istedi. 

Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen dönemin Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli Haci Azmi Aydın ise FETÖ ile ilgili bildiklerini samimi bir şekilde anlattığını dile getirdi.

Aydın, "Tamamen milli ve dini duygularla bu yapının içerisine girmiştim. Gerçek yüzlerini 15 Temmuz'da gördüm. Keşke daha önce görüp içlerinden çıkabilseydim. Terör örgütü üyesi olarak yargılanmaktan çok pişmanım." dedi.

Diğer sanıklar da ByLock kullandıkları yönündeki iddiayı kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, Osman Şaylı'yı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay, Halil Hilmi Sandal, Adil Babayiğit, Sinan Aktaş ve Recep Gümüşsu'yu 7 yıl 6 ay, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Haci Azmi Aydın'ı da 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, telefonuna "Mor Beyin" yazılımı kaynaklı ByLock yönlendirildiği tespit edilen Mahmut Bahar ile delil yetersizliği gerekçesiyle Tahir Demir ve Ali Yaylacı'nın beraatine hükmetti.

Heyet ayrıca tutuklu sanıkların mevcut durumunun devamına hükmetti.