Rize'deki Korku Yolu Kara Hasret Kaldı

Rize'deki Korku Yolu Kara Hasret Kaldı
Yılın 8 ayı kar altında kalan, düşen çığlar yüzünden bir çok kişinin saatlerce hayatta kalma mücadelesi verdiği ve adından ‘korku yolu’ olarak bahsettiren Ovit Geçidi bu yıl kara hasret kaldı.

Rize’nin İkizdere ilçesi sınırları içerisinde bulunan Rize-Erzurum Karayolu’nun 2 bin 640 rakım yüksekliğindeki Ovit Geçidi özellikle kış aylarında şoförlerin ve yolcuların korkulu rüyası haline gelmişti. Yılın 8 ayı kar altında kalan geçit, yılın altı ayı araç ulaşımına kapanırken, düşen çığlar yüzünden neredeyse her yıl birkaç araç yolda mahsur kalıyor. 20 Kasım 2009 yılında içerisindeki 18 yolcusu ile yolda mahsur kalan otobüs 48 saat süren zorlu çalışma sonucu yolcuları ile birlikte güçlükle kurtarılmıştı. Yine aynı şekilde 16 Nisan 2011 yılında 16 yolcusu ile dört araç yolda mahsur kalırken yolcuları saatlerde hayatta kalma mücadelesi vermiş ve güçlükle kurtarılmıştı.

2009 yılında yaşanan olayın ardından tam üç yıl geçti. Rize -Erzurum Karayolu’nun yılın 12 ayı trafiğe açık tutulabilmesi için dünyanın en büyük tünel projelerinden bir tanesi olan Ovit Tüneli’nin inşaatına başlanıldı. 12 kilometre uzunluğundaki tünel ile geçit vermeyen Ovit’in altından geçilmesi hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl bu günlerde Ovit’de 2 metreye yakın kar bulunurken, yolda mahsur kalanların kurtarılması için 48 saat süren bir mücadele verilirken bugün ise Ovit’te kar bulunmuyor. Geçtiğimiz yıllarda geçilmesi mümkün olmayan geçit şimdi ise trafiğe açık.

ovit-dagi-rize.jpg

Ovit’e en yakın nokta olan Sivrikaya Köyü’nde ise kış hazırlıkları halen sürüyor. Koyun ve keçiler ise dağlarda otlamaya devam ediyor. Karayolları ise ışıklı levhalar ile her ihtimale karşı sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Köy sakinleri yaptıkları açıklamada, “Normalde bu aylarda burada 2 metre kar olması gerekir. Bu yıl kış geç kaldı. Buralar altı ay kar altında kalırdı. Yinede hazırlıklı olunması gerekir. Ovit, Karadeniz gibidir. Karadeniz’de nasıl fırtınanın ne zaman çıkacağı belli olmazsa Ovit’te de hava bir anda değişir bir saat içinde kar yağmaya başlar. Bir günde 1 metre kar yağar” şeklinde konuştular.

Sivrikayalı çocuklar ise tüm çocuklar gibi karın gelişini sabırsızlıkla beklediklerini belirttiler.

ovit-tuneli.20121120102640.jpg

ovit-yolu.jpg

odun-kesmek.jpg