Rize'deki Su Kesintisinden Sonra Önemli Uyarı

Rize'deki Su Kesintisinden Sonra Önemli Uyarı
Rize’nin bazı bölgelerinde vana değişikliği dolayısıyla yaşanan su kesintilerinin ardından Rize Halk Sağlığı Müdürlüğü önemli uyarıda bulundu.

Rize İl Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, yaptığı açıklamada, meydana gelen su kesintileri sonrasında bulaşıcı hastalıklar riskinin arttığını ve vatandaşların su kesintilerinden sonra kullanacakları su dolayısıyla dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Su kesintileri sonrasında bulaşıcı hastalıklar riskinin artmakta olduğunu söyleyen Özşahin,  "Bu nedenle çeşitli tedbirler almak gerekir. Su kesintilerinin yaşandığı dönemlerde boş borularda negatif basınç meydana gelebilmekte ve borunun çevresindeki kirlilikler suya karışabilmektedir. Bu nedenle özellikle bu dönemlerde içme amacıyla kullanılacak sular kaynatılarak kullanılmalıdır (kesintiden en az 2 gün sonrasına kadar). Suların kaynamaya başladıktan sonra ortalama olarak 1 dakika daha ocakta bekletilmesi yeterlidir. Bu işlem insan için tehlikeli olabilecek mikroorganizmaların hemen hepsinin ölmesine neden olacaktır" dedi.

faik-ozsahin.20140415170916.jpgVatandaşların su kullanımı noktasında yapması gerekenler hakkında da bilgiler veren Özşahin, şöyle devam etti:Kaynatılmış suyun içerisindeki gazlar uzaklaşacağından tadında bir bozulma meydana gelir. Kaynamış suların tadındaki burukluğu gidermek için kaynatılan su kaptan kaba aktarılarak havalandırılmalıdır. Kaynatılmış su doğrudan güneş ışığı gömeyen bir ortamda ve ağzı kapalı olarak en az 24 saat güvenle kullanılabilir. İçme ve kulanma suları doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Güneş ışınları birçok mikrooganizmanın ölmesine neden olurken, sudaki diğer bir çok mini canlının da üremesi-nin artmasına ve suda bazı tehlikeli kimyasalların oluşmasına neden olabilmektedir. Suları soğuk ortamda saklamak ve hatta buz haline getirmek mikroorganizmaları öldürmez, sa-dece üremelerini engeller. Bu nedenle buzdolabında bekletilen sularda da hastalık riski olabilir. Meyve ve sebzeler tüketilmeden önce iyice temiz suda yıkanıp 10 dakika kadar da sirkeli suda bekletilmelidir.