Rize'den Hayat Veren Böbrek!

Rize'den Hayat Veren Böbrek!
Böbrek yetmezliği nedeniyle 13 yıldır diyalize bağlı yaşayan hasta, yapılan nakille sağlığına kavuştu

Erzurum'da 13 yıldır diyaliz tedavisi gören ve 4 kez kadavradan böbrek çıkmasına rağmen dokusu uymayan Feti Tarhan, yeniden sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışan üç çocuk babası 57 yaşındaki Tarhan, 13 yıl önce yakalandığı böbrek yetmezliği hastalığından dolayı diyaliz tedavisi görerek, hayatını sürdürmeye çalıştı.

Dört kez kadavradan böbrek çıkmasına rağmen listede ikinci ya da üçüncü sırada yer alan Tarhan, Rize'de kalp krizi geçirmesi sonucu beyin ölümü gerçekleşen Mehmet Göksal'ın (66) böbreğiyle yeniden hayata tutundu.

Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Göksal'ın beyin ölümü gerçekleşmesi üzerine, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli ekip, saat 03.15'te Rize'ye hareket ederek, kadavradan alınan böbreği Erzurum'a getirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından listede ilk sıralarda yer alan Gülgüle Aktı, Ferit Ak ile Feti Tarhan, sabah erken saatlerinde organ nakli merkezine çağrılarak, tahlilleri yapıldı.

Yaklaşık 8 saat süren beklemenin ardından daha önce dört kez aynı heyecanla gelen ancak dokular tam uymadığı için listede ikinci ya da üçüncü sırada yer alan Feti Tarhan, yapılan tahliller sonucunda böbrek nakli için en uygun hasta olduğu belirlendi.

Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan nakille yeniden hayata tutunan Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yıldır böbrek hastası olduğunu belirterek, diyaliz tedavisiyle yaşadığını söyledi.

İlk başlarda iştahsızlık, kanama, yüksek tansiyon gibi belirtiler görüldüğünü anlatan Tarhan, şunları kaydetti:

''13 yıldır bir ümitle bekliyordum. Tam 4 kez organ çıktığı için çağırdılar ama her defasında ikinci ya da üçüncü sırada yer aldım. Çok üzülmüştüm. Sabahtan gecenin bir saatine kadar aç susuz kalıp, bize çıkacak diye bir heyecanla beklediğim günler oldu. Ama hiçbirinde çıkmadı. Bu sefer de 3 kişiden birimize çıkacaktı. Ümitsizdim. Ama 'birinci sırada sensin' dediler ya o zaman sevinçten ne yapacağımı şaşırdım. Sanki yeniden dünyaya geleceğim gibi hissettim. O anı hep hayal etmiştim ve oldu.''

Daha önce hayatının büyük bir bölümünün hastanede geçtiğini dile getiren Tarhan, ''Bir yere gidemiyordum. Her şeyden mahrum, makineye bağlısın. Yapacak şeylerin en güzelini yapacağında sen diyalizdesin. Cenazen oluyor makineye bağlısın, düğün oluyor yine makinedesin. Ama bu bağlılıktan inşallah kurtulacağım. Çok şükür sonunda böbrek çıktı ve yapılan nakille yeniden sağlığıma kavuşacağım. 13 yıllık kabus sona erecek'' diye konuştu.

4 KEZ BİR UMUTLA GELDİK AMA HİÇBİRİNDE DOKULAR UYMADI

Eşi Hatice Tarhan da 27 yıllık evli olduklarını anımsatarak, eşi hasta olduğu için çocuklarının da kendisinin de üzüntülü olduğunu ifade etti. Böbrek nakliyle birlikte huzurlu bir aileye kavuşmayı ümit ettiklerini ifade eden Tarhan, şöyle devam etti:

''İnşallah eşim sağlığına kavuşur ve mutlu, huzurlu bir yuvamız olur. Sıkıntılar çoktu. Eşim su içemiyordu, doğru düzen yemek yiyemiyordu. Onun karşısında su içtiğimiz zaman biz de vicdan azabı çekiyorduk. 4 kez bir umutla geldik, ama hiçbirinde dokular uymadı. Çok şükür bu sefer birinci sırada yer aldı ve çok mutlu olduk.''

Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı ise yorucu ama mutlu sonla biten bir gün olduğunu belirterek, içerisinde yaklaşık 10 kişinin bulunduğu ekibin insanları yeniden sağlığına kavuşturduğunu söyledi.

Gece Rize'den böbreği alan ekibin saat 08.00'de Erzurum'a ulaştığını anlatan Aydınlı, şöyle konuştu:

''Sağlık Bakanlığı'nın bize gönderdiği listede olan hastalar çağrıldı. Genel testler yapılacak ve en uygun olan seçilecekti. Testler bittikten sonra seçim yapılarak, en uygun olan hasta ameliyata alınacaktı. Bu bir gün içerisinde onlarca insanın çalıştığı bir serüvendi muhakkak. Yorucu, ama sonuç itibarıyla yüz güldürücü bir iş. Hasta diyalizden kurtulursa bu bizim için bu kadar yorgunluğa değen bir çalışma olur. Uykusuz bir gece oldu ama buna değdi. Hastamızın böbreği çalıştı ve yeniden sağlığına kavuştu.''