Rizeli, Dik Duruşunu Bozmadı

Rizeli, Dik Duruşunu Bozmadı
Selden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunan Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, son 72 yılın en yoğun yağışının düştüğünü belirterek, "Delikanlı ve dik duruşundan dolayı Rizelilere teşekkür ediyorum" dedi.

Rize'de ticaretin kalbini vuran sel felaketinin ardından temizlik çalışmaları sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çevre illerin de destek verdiği çalışmalar hızla sürerken; Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu ve Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, hasar gören bölgelerde incelemelerde bulunarak selden etkilenen esnafla görüştü.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, selin verdiği zararla ilgili açıklamasında, "Belki şehir 3-4 gün içerisinde normal görünümüne döner ancak yaraların sarılması bir yıl kadar bir zaman alır. Bodrumların tümü sular ve balçık altında. Depolarda hasar gören malların bir daha kullanılması mümkün değil. Esnafımızın mallarının yüzde 80'i depolarındaydı. Bu da esnafımızın sermayesini kaybettiği anlamına geliyor. Rize'de şehir merkezinde yaşanan bu afet asla Gündoğdu afeti ile kıyaslanamaz; yaşanan Gündoğdu afetinden kat kat büyüktür. Tüm ekiplerimizi arazide hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Bine yakın esnafımız selden etkilendi. Bu şehrimizin dinamiği ve vergi veren kısmı. Bu nedenle zararlarını önemsiyoruz. Kredi borçlarının, sigorta primi ödemelerinin ve vergi ödemelerinin ertelenmesi için çalışma başlattık" dedi.

"RİZELİ, DELİKANLI VE DİK DURUŞUNU BOZMADI"
Vali Hacımüftüoğlu, Rizelilerin delikanlı ve dik duruşlarını bozmadığını belirterek, "Bu kadar ekonomik kayba rağmen delikanlılıklarını yitirmeyen ve dik duruşlarını koruyup ağlamayan hemşehrilerimiz övgüyü hak etmiştir. 500'e yakın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Biz onlar için otellerde yer ayırdık. Ama Rizeli hemşehrilerimiz, 'Biz ne güne duruyoruz?' diyerek komşularını, akrabalarını ve hiç tanımadıkları kişileri misafir etmişlerdir. Bu da takdire şayandır" diye konuştu.

"SON 72 YILIN EN BÜYÜK YAĞIŞI"
Vali Hacımüftüoğlu, 24 Eylül günü Rize'nin son 72 yılın en yoğun yağışını aldığını belirterek, "1939 yılında en son bu kadar yağış ve sel olmuş. O günden 24 Eylül tarihine kadar Rize'de bu derece ciddi bir su baskını ile karşılaşılmamış. Bu 72 yıl sonra ya da daha önce benzer bir şey olmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle biz tedbirlerimizi almak zorundayız. İşe Sağlık Bakanlığına ait dere üzerinde yapılan bir binayı yıkarak başlayacağız. Dere üzerinde bu tip binalara müsaade edilmemeli" ifadelerini kullandı.

"ESNAFIN MADDİ KAYBI 25 MİLYON TL'NİN ÜZERİNDE"
Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Ofluoğlu, esnafın maddi kaybının 25 milyon TL'nin üzerinde olduğunu belirterek, "İki gündür neredeyse tüm üyelerimizi gezdik. Görüntüde hasar büyük değil ancak bu sel şehrimizin kalbini vurmuştur, ticaretin kalbini vurmuştur. Ekonomik kayıp tahmin edilenin çok üstündedir. Kesin bir şey söylemek şu an için mümkün değildir ama esnafın, tüccarın ekonomik kaybı 25 milyon TL'nin çok üstündedir. 25 milyon TL kesin olan asgari orandır" şeklinde konuştu.