Rizeli Gazetecilerin Batum Gezisi

Rizeli Gazetecilerin Batum Gezisi
Rize’de görev yapan görsel ve yazılı basın temsilcileri, Gürcistan’ın Batum şehrini gezdi.

Rize Özel Şahika Eğitim Kurumları tarafından organize edilen gezi turuna, ilde ulusal ve yerel alanda faaliyet gösteren bazı yazılı ve görsel basın temsilcileri ile aileleri katıldı.

Sabah erken saatlerde Rize’den hareket eden gazeteciler ve aileleri, Sarp Sınır Kapısı’ndaki giriş işlemlerinin ardından Batum’a ulaştı. Grubu, burada Gürcistan Çağlar Eğitim Kurumları Refahettin Şahin Koleji Müdürü Ayhan Arslan karşıladı. Grup, Arslan eşliğinde ilk olarak Tarihi Meryem Ana Katedral Kilisesi’ni gezdi. Sırasıyla; Batum Tepesi, Batum Etnografya Müzesi ve şehir merkezini gezen gazeteciler, daha sonra Batum Türk Konsolosluğu’nu ziyaret etti. Gazetecileri burada Konsolos yardımcısı Ertan Garip karşıladı.

Ziyaret sırasında, bir gazetecinin, Gürcistan’da çeşitli tuzaklar kurularak tutuklandığı iddia edilen Türkler ile ilgili son durum hakkında soru sorması üzerine Garip, "Üst düzey görüşmelerle bu konunun üzerinde duruyoruz. Gerçekten Türklerin Gürcistan’a geçişlerde bazı sıkıntılar yaşadıklarını biliyoruz. Türk vatandaşlarımız Gürcistan’a gerek ticari, gerekse turistik gezi için geliyor. Gürcistan’daki cezaevlerinde 50’nin üzerinde Türk vatandaşımız çeşitli suçlardan yatıyor. Gürcistan’daki yetkililerle devamlı temastayız ve gerçekten mağdur olan ve suçsuz yere bu cezaevlerinde tutulan vatandaşlarımız için gerekli çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

Gazeteciler, konsolosluk ziyaretinin ardından Refahettin Şahin Kolejini ziyaret ederek Okul Müdürü Ayhan Arslan’dan bilgiler aldı.

rizeli-gazetecilerin-batum-gezisi-1.jpg

Batum’daki Türk kolejlerinin 1994 yılında faaliyete açıldığını söyleyen Arslan, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu: "Rize medyasını okulumuzda ağırlamaktan şeref duyduk. 9 Mart 2010 tarihinde, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakashvili ve Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’nın katılımlarıyla görkemli bir açılış töreniyle eski okulumuzu bu binaya taşıdık. Okulumuzda 510 öğrencimiz eğitim görüyor. Okuldaki iki sınıfta Türk öğrencilerimiz okuyor. Okulda Gürcistanlı öğrencilere Türkçe, Türk öğrencilere de Gürcü dili dersleri de veriliyor. Bu okullar sayesinde Türkiye ile Gürcistan arasında olan dostluğumuzu, okullarda yetişen nesillerle daha güçlü kılacağız. Bu yıl Türkçe Olimpiyatları’nın bir ayağının Rize’de olacağını öğrendik. Mayıs’ta Rize’de yapılacak olan olimpiyatlara Gürcistan’dan öğrencilerimiz de katılacak."

Arslan, Gürcistan’da 7 Türk okulunun hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

Ziyarette bir açıklama yapan Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği Başkanı ise "Türk okullarının yurtdışında faaliyet göstermesi bizleri onurlandırıyor. Güzel Türkçemiz ve dünyaya örnek kültürlerimizin tanıtılması adına bu gibi okullarını büyük yarar sağlayacağına inancımız tamdır. Memleketlerinden koparak, zor şartlar altında bu hizmetleri gerçekleştiren Türk ve Türkçe aşığı öğretmenlerimizi kutluyorum. Rizeli gazeteciler olarak, buralarda yapılan hizmetleri duyurmak adına bizlere ne gibi görevler düşüyorsa yapmaya çalışacağız. Ailelerimizle birlikte Batum’da güzel bir gün geçirmemizi sağlayan herkese teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

rizeli-gazetecilerin-batum-gezisi-3.jpg