Rize'li Gazeteciye Hapis Şoku!

Rize'li Gazeteciye Hapis Şoku!
Rize belediye başkanı Halil Bakırcı’ya yönelik yerel gazete de yer alan “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” haberine ceza...

Rize Başsavcılığı,  Kürt Sorununa çözüm için "Kürt kuma" önerisi getirdiği için kadın hareketince kınanan, partisincede 3 ay geçici uzaklaştırma alan Rize Belediye Başkanı Bakırcı’nın sözlerini ifade özgürlüğünün bir parçası olarak gördü ve şikâyetle ilgili takipsizlik kararı verirken Rize Asliye ceza mahkemesi Bakırcı’ya yönelik yerel gazete yer alan “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” haberine  ceza verdi.

Rize'de günlük yayın yapan yerel Vira Karadeniz gazetesi imtiyaz sahibi Ahmet Topçu 23 Ağustos 2010 tarihinde gazetesinde  ramazan ayında Rize de suların kesilmesi üzerine  “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı” başlığıyla yayınladığı haberde, Kürt sorununa abuk subuk çözümler arayan Bakırcı, Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de, su sorununa bir türlü çözüm bulamadı, İftar sonrası kahvelerde susuzluğun sokunu yaşayan vatandaşlar “Kürtlerin yerini biz aldık, bu ramazan günü bizi susuz bıraktı. Kürtlere çözüm bulmaya çalışacağına 5 senedir, Rize’nin su sorununa çözüm bulsaydı. Kürtleri kocasız Rizelileri susuz bıraktı” şeklinde konuşuyorlar diye yazmıştı.

Vira Karadeniz gazetesinde yer alan haber sonrası Rize belediye başkanı Halil Bakırcı, avukatı Yunus Coruh aracılığıyla Rize cumhuriyet savcılığına başvurarak Ahmet Topçu’nun yayınladığı haberin kişilik haklarına yönelik hakaret içerdiğini iddia ederek ŞİKÂYETÇİ OLMUŞTU.

Bakırcı'nın şikâyeti sonrası Rize 2.Asliye ceza mahkemesinde görülen davada karar çıktı. Mahkeme Ahmet Topçu’yu belediye başkanı Halil bakırcı ile ilgili yayınladığı Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı”başlıklı haberinin kişilik haklarına yönelik saldırı olduğu gerekçesiyle gazetenin imtiyaz sahibi Ahmet Topçu’yu 11 ay hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme cezayı verdikten sonra hükmün geri bırakılmasına da karar verdi. Ahmet Topçu duruşma sonrası, verilen hapis kararına itiraz edeceğini açıkladı. Topçu, kararı düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir karar olarak değerlendirdi.

İşte Rize’li gazeteci topçu’nun ceza almasına neden olan haber…

Halil Bakırcı “Kürtleri Kocasız Rizelileri Susuz Bıraktı”

Kürt sorununa abuk subuk çözümler arayan Bakırcı, Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de, su sorununa bir türlü çözüm bulamadı. 

Mübarek Ramazan ayında suların 3 gün kesileceği haberi Rize’de şok etkisi yarattı. Andon İçme Suyu Şebekesi’nden Rize başta olmak üzere Kalkandere, Çayeli, Güneysu, Derepazarı ve İyidere ilçeleri ile birçok ilçe yararlanıyordu.       

İkinci döneminde, görevine devam eden Bakırcı geçen zaman zarfında bu hatla ilgili hiçbir iyileştirme yapmazken, kusuru teknik bir arızaya bağlaya bağlayarak, “ Maalesef ana ishale hattı teknik olarak yanlış yapıldığı için Rize bu sorunları yaşayacaktır. Tedbirler alıyoruz. Yeni yollarda şebeke hattını yenilemeye çalışıyoruz. Kayıp kaçak su oranı çok yüksek. Böyle olunca şehri kimi zaman besleyemiyoruz. Karayolları müdürlüğü ekiplerimiz bu hattın zamanında buradan geçirilmemesi konusunda uyarıda bulunmuş” şeklinde konuştu.       

Yapılan açıklamada, Andon İçme Suyu Şebekesi’nin Salarha bölgesinde meydana gelen bir arızadan dolayı 22 Ağustos 2010 Pazar (dün) günü saat 03.00’da suların kesileceği, üç gün boyunca şebekeye su verilemeyeceği duyuruldu. Yapılan açıklamada şebekedeki onarım çalışmasının üç gün süreceği, vatandaşların mağdur olmamaları için en az üç günlük su stoklarını yapmaları istendi.     

Andon İçme Suyu Şebekesi’nden Rize başta olmak üzere Kalkandere, Çayeli, Güneysu, Derepazarı ve İyidere ilçeleri ile bir çok ilçe yararlanıyordu. Alternatif su kaynağı bulunmadığı için yaklaşık 200 bin kişi üç gün boyunca şebekeden su alamayacak.     

İftar sonrası kahvelerde susuzluğun sokunu yaşayan vatandaşlar “Kürtlerin yerini biz aldık, bu ramazan günü bizi susuz bıraktı. Kürtlere çözüm bulmaya çalışacağına 5 senedir, Rize’nin su sorununa çözüm bulsaydı. Kürtleri kocasız Rizelileri susuz bıraktı” şeklinde konuşuyorlar. diye yazmıştı.

Haber:Gençağa Karafazlı-Musa Yazıcı