Rizeli Kadın Çiftçiler Dereceye Giremedi

Rizeli Kadın Çiftçiler Dereceye Giremedi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından bu sene yedincisi düzenlenen Kadın Çiftçiler Yarışıyor'un Karadeniz Bölge Finali Samsun'da yapıldı. Rizeli kadın çiftçiler dereceye giremedi.

Bölge Finali'nde Rize Dereceye Giremedi...

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 2004 yılında yapılan, bu sene de yedincisi düzenlenen Kadın Çiftçiler Yarışıyor'un Karadeniz Bölge Finali Samsun'da yapıldı. Rizeli kadın çiftçiler dereceye giremedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü organizesinde yapılan Karadeniz Bölgesi finaline Samsun, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'den gelen kadın çiftçiler katıldı. Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Samsun İl Tarım Müdürü Kadir İspirli ve yarışmaya katılan kadın çiftçilerin yakınlarının izlediği bölge finalinin açılışında Tarımsal faaliyetlerde önemlikararları kadınların verdiği söyleyen İl Tarım Müdürü Kadir İspirli, "Kadın Çiftçiler Yarışıyor Projesi ilk olarak 2004 yılında başladı ve bugün yedincisi yapılıyor. Samsun'da da ikinci bölge finali gerçekleştiriliyor. Türkiye'de kadın çiftçiler geri planda görünmelerine rağmen karar verici olarak görev yapıyorlar. Tarımsal faaliyetlerde ana kararı bayanlar veriyor" dedi.

10.20100512191112..jpg

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kadın çiftçiler için mesleki anlamda eğitim çalışmaları hazırladığını söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, "Ülkemiz ekonomisi için tarım ne kadar önemliyse ülkemiz tarımı için Karadeniz tarımı o kadar önemli. Bakanlık olarak geliştirdiğimiz bölgesel ve ülkesel projelerle tarım ile geçimini temin eden insanlarımızın hayat standartlarını geliştirmek ve bunun yanı sıra insanlarımızın temel ihtiyaç maddesi olan gıda maddelerinin ülkemiz tarımından sağlanmasını sağlamak. Tarım sektörü içerisinde kadın çiftçilerimiz önemli yer tutuyor. Kırsal kesimdeki iş gücünün yüzde 65'ini kadınlar oluşturmakta. Biz genel müdürlük olarak özellikle mesleki, tarımsal ve sosyal anlamda kadın çiftçilerimize yönelik bir dizi eğitim faaliyetleri sürdürüyoruz" diye konuştu.

15 sorunun sorulduğu yarışmayı 140 puan ile Sinop'tan katılan İlknur Arlı ve Şehri Arlı isimli kadın çiftçiler birinci olarak tamamlarken, 130'ar puan alan Ordulu kadın çiftçiler Seyhan Koç ve Beyhan Poyraz ile Bartın'dan katılan Türkan Güngör ve Nevin Güngör isimli yarışmacılar ikincilik ve üçüncülük için altın soruları cevapladılar. Altın soruların sonunda Ordulu kadın çiftçiler 170 puan ile ikinci, Bartınlı kadın çiftçiler 160 puan ile üçüncü oldu. Türkiye finalinde Karadeniz Bölgesi'ni temsil edecek olan Sinoplu kadın çiftçilerin bin 500'er liralık ödüllerini Vali Hasan Basri Güzeloğlu, ikinci olan Ordulu kadın çiftçilerin biner liralık ödüllerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan ve üçüncü olan Bartınlı kadın çiftçilerin 750'şer liralık ödüllerini ise İl Tarım Müdürü Kadir İspirli verdi.

11.20100512191130..jpg