Rizelilerde Sular Durulmuyor Başkan Basa İstifaya Çağrıldı

Rizelilerde Sular Durulmuyor Başkan Basa İstifaya Çağrıldı
Ankara Rize Dernekleri Federasyonu'nda sular durulmuyor. Derneğe üye 7 ilçe dernek başkanı Başkan Süleyman Basa'yı istifaya davet etti.

Ankara Rize Dernekleri Federasyonu'na üye Rize İlçe Dernek Başkanları ortak bir yazılı basın açıklamasında bulunarak Dernek Başkanı Süleyman Basa'yı istifaya davet etti.

Yazılı açıklamada imzası bulunan Üye İlçe Dernek Başkanı şu simlerden oluştu: Kalkandereliler Dereliler Derneği Başkanı İdris Kansızoğlu, Başkent Rize İkizdereliler Derneği Başkanı Hızır İnan, Çayelililer Derneği Başkanı Fatih İslam Karaoğlu, Fındıklı Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Kartal, Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay, Ardeşenliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Üstoğlu, Pazar Eğitim Vakfı E. Başkanı Cevat Çiçek.

İŞTE RİZE DERNEKLERİ FEDERASYONU HAKKINDA YAŞANAN SON GELİŞMELER ÜZERİNE ÜYE İLÇE DERNEK BAŞKANLARININ BASIN AÇIKLAMASI

Saygıdeğer Hemşerilerimiz;

Bizler 2006 yılından itibaren öncelikle Rizeli Dernekler Birliği, 2007 yılından itibaren de Rize Dernekleri Federasyonunun Kuruluş sürecinden beri Federasyonumuzun Kurucu İlçe Dernekleri Başkanları olarak Rize ve Rizelilik ortak paydasında buluşarak, farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak gören, hiçbir ekonomik, sosyal rant, siyasi ve bürokratik ikbal beklentisi içinde olmadan, sadece sosyal sorumluluk bilinci ve duyarlılığı ile hareket eden bir zihniyetle bu güne kadar Rize Dernekleri Federasyonumuzun Yönetim Kurullarında görev aldık.

Ancak 2010 yılında ki Genel Kuruldan itibaren yaşanmaya başlanan olumsuz gelişmeler maalesef olayları bugünkü üzüntü verici noktaya getirmiş bulunmaktadır. Zira o tarihten bu tarafa Federasyonun ismi ve kurumsal kimliği altında yapılan başta Rize Günleri olmak üzere tüm organizasyonlarda toplanan paralar ve sağlanan kaynaklar Federasyon Başkanı Süleyman Basa tarafından Federasyon bünyesinde bir iktisadi işletme kurulması ısrarla engellenerek kendi kontrolünde bulunan Rize Eğitim ve Kültür Derneğine aktarılmış, akabinde tüm harcamalar buradan yapılmıştır. Süleyman Basa Rize Günleri öncesinde her seferinde verdiği sözleri tutmayarak bir oldu bittiyle tüm organizasyonu ve harcamaları tamamen kendi yönetimi altında bulunan bu alt derneğin işletmesi üzerinden yapmıştır. Hiç bir Federasyon kendi adı altında yürütülen organizasyonda toplanan paraları alt derneğe aktaramaz, alt dernek üzerinden üst yönetimin denetiminden kaçırarak harcamada bulunamaz, bu tip işlemler saydam değildir, şaibelidir.

2012 yılında da benzer olayların devam etmesi ve Süleyman Basa'nın takriben 2,4 Milyon TL harcama konusunda bizlere ve yönetim kuruluna hesap vermemesi, giderlerinin şeffaf olmaması, bizlere danışmadan, karar alınmadan  fevri hareket etmesi neticesinde  huzursuzluk artmıştır. Böyle bir ortamda bir gün Süleyman Basa'nın Yönetim Kurulu toplantısında "ben sizlerle çalışmak istemiyorum, sizi dışlayan bir yönetim oluşturacağım" şeklinde ki ifadeleri üzerine istifa kararı alınmış ve Süleyman Basa'nın ısrarcı isteği üzerine Federasyon Olağanüstü Genel Kurula gitmiştir. Burada belirtmek isteriz ki Rize'nin İlçe Dernek Başkanlarını dışlayan bir anlayışın Rize'yi temsil etmesi, bunun demokratik olduğunun da söylenmesi mümkün değildir.Tüm bu olaylar arasında Süleyman Basa gücünü yasalara uygun olmayan şu iki husustan almaktadır;

İlki Türk Medeni kanununa aykırı bulunan, kendi tüzüğüyle bile çelişkili olarak 91-95 üyeye çıkardığı Danışma Meclisi sayesinde oluşturduğu suni delege yapısı,

ikincisi ise tüm para ve kaynağın kendi kontrolünde bulunan Rize Eğitim ve Kültür Derneğinde toplanmış bulunması.

Ancak Süleyman Basa'nın bu hukuk dışı çabalarına Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü set çekmiş ve bir yazı ile adeta Süleyman Basa'nın suni oy deposu haline getirilen Medeni Kanuna aykırı Danışma Meclisinin oy kullanması engellenmiştir.
Hatırlanacağı üzere Süleyman Basa 13.Ekim.2012 günü yapılan Ankara Rize Dernekleri Federasyonu seçimli Olağanüstü Genel Kurulunda ilk oylamanın 58-43 aleyhine çıkması üzerine seçimi kaybedeceğini anlayarak ortada geçerli hiç bir gerekçe yokken  divanın çekilmesini sağlayarak o gün için günü kurtarmış, suçu da bizlerin üzerine atmıştır. Müteakiben ilgili tutanağı dahi  Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'ne teslim etmeyerek (bu belge ilgili kurumun şu an devam eden Mahkeme sürecinde  gönderdiği belgeler arasında yer almamaktadır) kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş, Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'ne Olağanüstü Genel Kurulun yapılamamasından hemen iki gün sonra 15.Ekim.2012 Günü "Mayıs-2013 Tüzük Değişikliği yapacağım" diye bir yazı vermiş, Müdürlüğün ise bu yazından "30.Mayıs.2012'e kadar görevde kalacağınızı anlıyoruz"  cevabını da çarpıtarak Mayıs-2013'e kadar görevde kalmasını Vali Yardımcısı imzalı bir yazının belirlediğini söyleyebilecek kadar işi ileri götürmüştür.
Bu şekilde süreç yarıda kalmış, demokrasinin temel unsuru delege iradesi yok sayılmıştır. Bu bahse konu Olağanüstü Genel Kurula Süleyman Basa Yönetimince verilen bir belgeden 2,4 Milyon TL kaynak sağlayan, para toplayan Rize Dernekleri Federasyonun 34.573.- TL borçlu olduğunu biz dahil tüm delegeler büyük bir şaşkınlık ve hayret içerisinde öğrenmişlerdir.
Tüm amacımız Federasyonun sarsılan güven ve itibarını artırmaktır. Rizelilerin oluşturdukları kaynakların amaçları doğrultusunda gene Rizeliler için şeffaf bir ortamda kullanılmasını sağlamaktır.Başta Trabzon olmak üzere komşu illerimiz Rize Günleri benzeri düzenledikleri  her organizasyondan sonra birer daire, bir gayrimenkul alırken Rize Dernekleri Federasyonu bir de üzerine 34.753.- TL borçlu, yani çırak çıkmıştır. İlçe Dernekleri kendi imkanları ile sağladıkları kaynaklardan dahi mahrum bırakılmışlardır. Durum çok manidardır ve şu yada bu şekilde Süleyman Basa'nın ileri sürdüğü hayal mahsulü türlü bahanelerle açıklanması mümkün değildir. Bizlerin tüm amacı bu hukuksuzluk ve hesap vermezlik karşısında adaletin sağlanmasından başka bir şey değildir.
Bu duygular içerisinde hem Rize Dernekleri Federasyonunun Seçimli Olağanüstü Genel Kurulunda  Divan Başkanlığının Hukuka ve Usule aykırı bir şekilde çekilmesi üzerine yarıda kalmış sürecin tamamlanması, hem kanuni zorunluluk olan Tüzük Değişikliklerinin yapılması, hem de Federasyonun ihtiyacı olan başta "hesap verilmesi" uygulamalarının hayata geçirilmesi amaçlayarak toplanan (55) elli beş  imzalı belirlenen gündemi de ihtiva eden yazılı Olağanüstü Genel Kurul Çağrısını 19.Kasım.2012 tarihi itibariyle Federasyon Merkezine tebliğ ettik (yeter imza sayısı otuz dokuzdur). Diğer yandan başvurduğumuz Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü de ilgili  yazısı  ile açıkça Süleyman Basa'yı uyarmış ve 30 gün içerisinde Seçimli Olağanüstü Kongre'yi toplamasının yasal bir zorunluluk olduğunu bildirmiştir. Ancak Süleyman Basa açıkça yasaları çiğneyerek Tüzük ve Kanunun Amir Hükümlerine uymamış, Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu Yasal Süresi içerisinde (30 gün) toplamaktan kaçınmıştır. Bunun yerine kamuoyu önünde asılsız, yetkisiz ve yasa dışı açıklamalarda bulunmakta, kendince afaki bir hukuki durum yaratarak kamuoyunu kandırmaya çalışmaktadır. Hatta işi, bizleri, delegeleri, yani Rize'nin yetiştirdiği değerli bürokratları, iş adamlarını ve seçkin hemşerilerini imza sahtekarlığı ile sahte imzalı belge düzenlemekle suçlamaya kadar götürmüştür. Sırf bu açıklaması bile kendisinin içerisinde bulunduğu gerçek ruh halini gözler önüne sermektedir.

Ancak işin en ibret verici tarafını ise yaşanan son gelişmeler oluşturmaktadır. Yasaları açıkça çiğneyen, başkanlığı fuzuli işgale dönüşen Süleyman Basa kendisine Mahkemeden tebligatının ulaşmasından sadece bir kaç gün sonra topladığı ve karar yeter sayısını zor sağladığı yönetim kurulu toplantısında  28.Aralık.2012 Günü 2013 Yılı 4.Rize Günlerinin de organizasyonunun kendi arka bahçesi olan Rize Eğitim ve Kültür Derneği üzerinden yapılmasını sağlayan şaibeli bir protokolü karara bağlatmıştır. Yani kısaca gene hukuk dışı bir şekilde meşruiyetini kaybettiği, yönetiminin Mahkemeye düştüğü ortamda 4.Rize Günlerinin de her türlü harcamasını ve sağlanan kaynağını denetimden kaçırmayı amaçlamıştır. Diğer yandan Süleyman Basa'nın sergilediği bu yönetim biçimini eleştirdiğimiz, süreci anlattığımız beyanlarımızın yer aldığı haberleri ise sitelerden kaldırtmak amacı ile avukatı aracılığı ile kendisinin 657. Sayılı Kanuna tabi Devlet Memuru olduğu ortamda "ticari hayatının etkilendiği, zarar gördüğü ve iş kaybettiği" savı ile tehditkar yazıları habercilere göndertmektedir. Tüm amacımız Süleyman Basa’nın yaptığı harcamalar hakkında bizlere bilgi vermesinin sağlanması ve hukukun yerine getirilmesidir. Böylelikle  Rize Dernekleri Federasyonu adına yapılan Rize Günleri organizasyonlarının tüm gelirlerinin ve sağlanan kaynaklarının (takriben iki milyon dört yüz bin TL) Süleyman Basa'nın Başkanı olduğu Rize Eğitim ve Kültür Derneği’ne aktarılması, keza tüm harcamaların da Federasyon Yönetim Kurulunun denetimi dışında buradan gerçekleştirilmesi, giderlerin şeffaf olmaması konuları açıklığa kavuşturulacak, delege iradesine ve  yasalara saygı gösterilecektir. Tüm bunların gerçekleşmediği ortamda, Mahkemeye düşmüş, meşruiyetini ve sağlıklı muhakeme yetisini kaybetmiş bir kişinin 4.Rize Günleri ile ilgili toplantılara katılabilmesinin, harcamaları tekrar denetimden kaçıracak şaibeli bir protokole dayanarak   stant satışları yaparak para toplamasının Güzel Rize’miz için yapılacak anlamlı etkinliklere gölge düşüreceği endişe ve üzüntüsü içersinde keyfiyeti Rize Kamuoyuna saygı ile arz ediyoruz.