Rize’nin Anayasasını yapacağız

Rize’nin Anayasasını yapacağız
Saadet Partisi (SP) Rize Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, 10 yıl, 25 yıl ve 50 yıl sonrası için nasıl bir Rize hayal ettiğimizi ortaya koyacaklarını söyledi.

Saadet Partisi Rize Belediye Başkanı Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu Rize’nin çarpık yapılaşmasına dikkat çekerek, Rize’nin anayasasını yazıp halkoyuna sunacaklarını belirti.

İşte Bekaroğlu’nun yazılı açıklaması

Değerli Hemşehrilerim;

Rize’deki çarpık yapılaşma, plansız büyüme, düzensizlik öteden beri kafama takılır ve ne yapılabilir sorusunu sorarım. Belediye başkanlığı adaylığım gündeme geldiği andan itibaren arkadaşlarımla birlikte sürekli olarak bu konu üzerinde çalışıyoruz; Rize’yi artık yaşanmaz hale getiren bu karmaşadan nasıl çıkarabiliriz sorusunu soruyoruz. Halka danışıyoruz; kime dokunursak bin ah işitiyoruz, insanlar bir anda onlarca sorun sıralıyor.

Bütün bu sorunların çözümü ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor; bir “stratejik eylem planı” hazırlıyoruz, öncelikleri tespit ederek, ilk 100 gün, 1 yıl, iki yıl ve beş yıl içinde neleri, nasıl ve hangi kaynaklarla yapacağımızı açıklayacağız. Ancak biz diğerlerinin düştüğü hataya düşmeyeceğiz; sizleri uçuk projelerle boğmayacağız, proje kirlenmesine neden olmayacağız.

Rize’de yıllardan beri birçok yatırım yapılmıştır; sağ olsunlar Rizeli Başbakanlar Rize’ye önemli ölçüde kaynak aktarmışlardır. Ne var ki bu yatırımlar Rize’nin sorunlarını çözmemiş, Rize her geçen gün sorunları artan, yaşamın giderek zorlaştığı bir kent haline gelmiştir. Bunun nedeni Rize’ye yatırım yapılmaması değil Rize’nin bir planının olmamasıdır.

Elbette ortada en son 90’lı yılların başında bazı değişiklikler yapılan bir plan var ama bu planın Rize’yi geleceğe taşıması mümkün değildir, esasen bu belge artık “plan” olma özelliğini kaybetmiştir.  Başta iktidar partisi olmak üzere bazı partilerin adayları ellerinde proje bohçaları ile dolaşarak boş buldukları her yere bir şey konduracaklarını söylüyorlar. Kimileri yat limanı diyor kimileri de havadan tren geçiriyor.

Ama biz her şeyden önce “PLAN” diyoruz.  Değişik üniversite ve meslek odalarından şehir plancısı, mimar, mühendis, sanat tarihi, antropolog ve sosyologlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturduk, Rize’yi gelecek on yıllara taşıyacak bir planın nasıl olması gerektiği üzerine çalışıyoruz.

Şimdiden ilan ediyoruz; PLAN bir şehrin anayasasıdır; Rize’nin anayasasını yazıp halkoyuna sunacağız. Eğer Rize halkı bizi seçerse ilk işimiz;

Rize’nin

- 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı,

- 1/5 bin ölçekli nazım planı,

- 1/bin ölçekli uygulamalı imar planı’nı yapmak olacaktır.

Yakın bir tarihte bu planların hangi temel ilkeler üzerinden yapılacağını Rize halkı ile paylaşacağım. Evet ; örneğin otoparklar yapıp Rize merkezi rahatlatacağız ama esasen 10 yıl, 25 yıl ve 50 yıl sonrası için nasıl bir Rize hayal ettiğimizi ortaya koyacağız.