Rize’nin Atık Su Projesi’nin Temeli Atıldı

Rize’nin Atık Su Projesi’nin Temeli Atıldı
Rize'nin 50 yıllık nüfusuna hitap edecek ve 20 Milyon Avro maliyeti olan Atık Su Projesi'nin bugün törenle temeli atıldı.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Rize Atık Su Projesi"nin temeli atıldı.

Yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 6'sı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yüzde 9'u ise Rize Belediyesi tarafından finanse edilen Rize Atık Su Projesi'nin temel atma töreni İslampaşa mahallesinde oluşturulan tören alanında gerçekleştirildi. 

Törene, Vali Vekili Ömer Faruk Duman, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Vali Yardımcısı Kübra Baka Kılıç, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Serkan Savaş ile diğer davetliler katıldı.

Rize Atıksu Arıtma Tesisi'nin Temmuz 2023'de tamamlanarak hizmete alınması planlanıyor.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İslampaşa Mahallesi sahil dolgu alanında düzenlenen temel atma töreninde, kent için önemli bir projenin temelini attıklarını söyledi.

Rize'nin dağınık bir coğrafyaya sahip olduğunu, tesisin 250 bin nüfusa hizmet vereceğini belirten Metin, "Dağınık bir coğrafyada böyle bir projenin hayata geçmesi bizim ve çevre için çok önemli." dedi.

Metin, 30 dönüm arazi üzerinde kurulacak tesisin 2050'li yıllara kadar kentin yükünü taşıyabileceğini kaydetti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise projenin AB'nin desteklediği en büyük yatırımlardan birisi olduğunu vurguladı.

Projenin 20 milyon avroluk bütçesi olduğuna işaret eden Meyer-Landrut, "17 milyon avrosu AB'den geliyor. Eminim ki bu proje çevrenin, Rize halkının sağlığının ve çok güzel olan Karadeniz'in korunmasına yardımcı olacaktır. Umuyorum ki bu proje çok hızlı uygulamalar ile sonuçları ortaya koyacaktır. Bu projede açılış töreni için yeniden buraya geleceğiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından tesisin temeli atıldı.

Rize Atık Su Toplama Sistemi ile yaklaşık 16 km atık su kolektör hattı ve şebeke bağlantısı yapımı, 1,2 km yatay geçiş imalatı, 3,5 km terfi hattı, 3 yeni terfi istasyonu, yaklaşık 500 adet muayene bacası, 545 adet parsel bağlantısı ve terfi istasyonları için otomasyon sistemi yapım işi gerçekleştirilecek. Rize Atık Su Arıtma Tesisi projesiyle 2047 yılına göre günlük 30.403 metre küp ortalama debi ile, fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri, çamur kurutma üniteleri ve koku giderici üniteyi de içeren bir atık su arıtması hedefleniyor.

rizede-atik-su-aritma-tesisinin-temeli-atildi.jpg