Rize'nin "ÇARŞI" Grubu

Rize'nin "ÇARŞI" Grubu
Beşiktaş Kulübü'nün ünlü taraftar grubu olan "Çarşı"yı andıran Rizeli çevreciler HES bilgilendirme toplantısını bastı!

Rize'de HES karşıtları protestolarını sürdürüyor.

Rize'nin İkizdere ilçesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Selin-1 Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısı bir grup HES karşıtı çevreci tarafından basıldı.

Sanko Holding tarafından Rize'nin İkizdere İlçesinde yapımı devam eden Selin-1 HES projesi için bugün İkizdere Kültür Merkezi Salonu'nda ÇED bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bina önünde toplanan bir grup HES karşıtı çevreci, toplantıya İkizderelilerin katılımının olmadığını bu nedenle toplantının geçerliliğinin olmadığını belirtti. Çevrecilerin bu açıklamalarına rağmen HES yüklenicisi firma yetkilileri, uzmanlar ve bazı vatandaşların katılımı sağlandığı için toplantıyı başlattı.

8.20100330161234..jpg

Konuyla ilgili İkizdere Derneği adına basın açıklaması düzenleyen Hızır Ekşi, doğanın yok edildiğini belirterek, "İkizdere'de HES projeleri ile doğa ve vadi katliamı yapılmaktadır. Bu katliama karşı olmak ve bunu önlemek için buradayız. Burada düzenlenen toplantıya devletin resmi kurum temsilcileri ile HES projesini yürüten firmanın çalışanları katılmıştır. İçerideki toplantıda İkizdere'yi temsilen kimse bulunmamaktadır. Bu toplantının geçerliliği yoktur" dedi.

ÇEVRECİDEN NÜKLEER SANTRALE DESTEK

9.20100330161309..jpg

İkizdere Derneği adına konuşan Hızır Ekşi, yapılacak nükleer santrallerin kapasitelerinin artırılarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde doğa katliamının önlenebileceğini belirterek şunları söyledi: "Elbette ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Şimdi nükleer enerji santralleri de kuruluyor. Nükleer enerji santralinin çarkına bir diş daha eklense tüm İkizdere'den elde edeceği enerjiyi elde edebilirler. Açıkça görüyoruz ki İkizdereli'nin yaşam alanları birkaç kişinin para kazanması için yok ediliyor."

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise düzenlediği basın açıklamasında, HES projelerinde yargı kararlarının çiğnendiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Yetkilileri yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz. Hukuk çevrelerini de bu bölgede verilen hukuk kararlarını takip ederek onların uygulanması için gerekli mücadeleyi yapmaya davet ediyoruz."

Yapılan açıklamaların ardından bir grup çevreci toplantıyı engellemek için ellerindeki dövizlerle toplantının yapıldığı salona girdi. Salonda İkizdereli hiç kimsenin bulunmadığını belirten çevreciler toplantının iptal edilmesini istedi. Bu sırada çevreciler ile toplantıya katılan vatandaşlar arasında sözlü tartışma yaşandı. Toplantı çevrecilerin toplantıdan ayrılmasıyla devam etti.

6.20100330161255..jpg