Rize’nin Ekmeği Mevzuata Uygun Değil

Rize’nin Ekmeği Mevzuata Uygun Değil
Ramazan ayına girilmesiyle Rize’de ekmeğe yapılan zamlar tartışma konusu olurken ve belediyenin halk ekmek uygulaması gündeme bomba gibi düşerken Rize’de üretilen ekmeğin mevzuatlara uygun olmadığı ortaya çıktı.

Rize’de üretilen ve satışı yapılan ekmek gramajı ve fiyatı bir kez daha değişme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

RİZE’DE ÜRETİLEN EKMEK BAŞBAKANLIĞIN YAYIMLADIĞI TÜRK KIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİNE UYGUN DEĞİL

Rize’de 1 TL.’den satılan 250 gr. ekmeğin, 330 grama fiyatının ise 1,50 TL.’ye yükseltilmesiyle başlayan tartışmalar ve tepki sonucu Rize Fırıncılar Odası sözde indirime giderek ekmeğin gramajını 280 grama fiyatını ise 1,25 TL’ye indirmişti ve Rize’de ekmek 280 gram olarak üretilmeye başlanmıştı.

Yalnız yapılan araştırmalar sonucunda Rize’de 280 gram olarak üretilen ekmeğin Türk Gıda Kodeksi şartlarına uymadığı ve Başbakanlığın mevzuatına aykırı olarak üretildiği ortaya çıktı.

04.01.2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yer alan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No: 2012/2)’nin 5. Maddesi 2. Fıkrasına göre ekmek en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram artırılır. Oysaki Rize’de 250 gram üretilen ekmek 30 gram artırıldı.

RİZE’DE EKMEK GRAMAJLARI VE FİYATLARI YENİDEN DEĞİŞECEK, ZAM YAPILIRSA HALK EKMEK GELİYOR!

Rize Fırıncılar Odası ekmekte yeni bir düzenlemeye giderek ya fiyatını 1,10 TL’ye  çekerek gramajını da 250 grama düşürecek ya da 1,25 TL. fiyat sabit kalmak şartıyla ekmeğin gramajını 300 grama yükseltecek. Şayet ekmeğin gramajının 300 grama yükseltilmesi halinde fiyatında da artış olursa Rize Belediyesi’nin vatandaşlardan da büyük destek gören halk ekmek uygulamasını başlatması bekleniyor.

İŞTE RESMİ GAZETE’DE YER ALAN MEVZUATIN 5. MADDESİNİN 2. FIKRASI

Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilir.

ekmek-mevzuat-2.-madde.jpg

ekmek-mevzuati.jpg